zaterdag, april 27

Chipje brengt Oranje uit het lood

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Alleen een chipje in de bal bleek nóg machtiger dan de reflexen van Bart Verbruggen. De 21-jarige ex-doelman van Anderlecht presenteerde zich dinsdag als een keeper waarmee Oranje jaren vooruit kan. In zijn vijfde interland was Verbruggen een bijna onbedwingbare sta-in-de-weg voor het onder Julian Nagelsmann opgeleefde Duitsland.

Op indrukwekkende wijze vond Verbruggen een antwoord op al tot goals verheven schoten van uitblinker Jamal Musiala en invaller Thomas Müller. Tót de 85ste minuut hield hij de 1-1 vast. Toen pareerde Verbruggen, doelman van Brighton, ook nog een via de schouder gekopte inzet van Nicolas Fullkrüg. De technologie verijdelde zijn redding. De connectie tussen de chip in de bal en het magnetisch veld onder de doellijn, alarmeerde het horloge van de scheidsrechter: Tor für Deutschland: 2-1!.

Zelfs scherpe televisiebeelden, loodrecht op de doellijn, konden niét aantonen dat de bal volledig de doellijn was gepasseerd. De ‘Connected Ball Technology’ was beslissend. Bijna 60 jaar na de nog altijd spraakmakende Wembley-goal in de WK-finale van 1966, verstomde de discussie nu in no-time, vooral bij de Duitsers. De zege kwam de Mannschaft toe, hoe gering het verschil in millimeters ook was geweest.

WIRTZ EN MUSIALA SMAAKMAKERS

Een jaar na de in Duitsland als schokkend ervaren thuisnederlaag tegen de Rode Duivels (2-3) ligt de gastheer van Euro 2024 weer op koers. De zege van afgelopen vrijdag in Lyon tegen Frankrijk was de eerste aanwijzing (0-2). Achterin heerst met Antonio Rüdiger (Real Madrid) een ware Abwehr-Chef, vanuit de middenlinie bepaalt zijn teruggehaalde clubgenoot Toni Kroos de toon, voorin ontpoppen de prille twintigers Florian Wirtz (Bayer Leverkusen) en Jamal Musiala (Bayern München) zich tot potentiële smaakmakers op het komende Europees Kampioenschap.

Oranje moet vooralsnog  minder pretenties hebben. Weliswaar kregen ook Tiijani Reijnders (AC Milan), Memphis Depay (Atlético Madrid) en op het laatst nog Wout Weghorst (Hoffenheim) aantrekkelijke kansen, maar gedurende het grootste deel van de wedstrijd was het overwicht van Duitsland nadrukkelijk voelbaar. De twee oefeninterlands tegen Schotland (zwaar geflatteerd met 4-0 gewonnen) en Duitsland hebben niet kunnen aantonen wie tijdens Euro 2024 bij Oranje de voorkeur gaan genieten in middenlinie en aanval.

XAVI SIMONS

Xavi Simons, bij RB Lepizig een ster in de Duitse Bundesliga, lukte het tegen Schotland opnieuw niet zijn veel bezongen talenten te etaleren in Oranje. Hij kreeg daarom veel (overdreven) kritiek te verduren, vooral op social media, gevoed door ’analisten’,  maar ook van bondscoach Ronald Koeman. ‘Een jongetje’, noemde Koeman hem veelzeggend. De 20-jarige Simons besloot vervolgens de media te boycotten, waarop nieuwe kritiek volgde. Als invaller in de laatste vier minuten bleek hij er dinsdag niet gebukt onder te gaan. Xavi  speelde zo energiek dat Oranje zowaar nog dichtbij de gelijkmaker kwam.

De keuzes van Koeman zullen vooral de middenvelders raken. Negen kandidaten komen in aanmerking voor een plek in de EK-selectie. Acht kwamen er in actie de afgelopen dagen, alleen de geblesseerde, maar onomstreden Frenkie de Jong (Barcelona) ontbrak wegens een blessure. Terug was Giorginio Wijnaldum, nu actief in Saoedi-Arabië die tegen Schotland scoorde maar niet kon waarmaken dat hij nog voor Oranje moet overkomen uit de woestijn.

Joey Veerman, wekelijks uitblinker bij PSV, onderstreepte zijn kandidatuur met een snelle openingsgoal, maar relativeerde zelf zijn positie binnen Oranje. ‘Ik moet er mee dealen dat de beste speler van het Nederlands Elftal op mijn positie speelt’, zei Veerman, verwijzend naar Frenkie de Jong. Van de negen gegadigden op het middenveld spelen de PSV’ers Joey Veerman en Jerdy Schouten met de Feyenoorders Quinten Timber en Mats Wieffer in de Eredivisie, de rest in het buitenland. Wat Koeman het zwaarst laat wegen, moet nog blijken.

PLEIDOOI VOOR SELECTIE VAN 26 SPELERS

Zijn twijfels leken hem dinsdag al te bewegen toen hij in een tirade losging over de selectieregels voor Euro 2024. Koeman: ‘Het is echt belachelijk dat we maar 23 spelers mogen meenemen naar het EK. Je ziet overal spelers afvallen door blessures, zo zwaar is de belasting. Dat zal ook in juni zo zijn. Negen dagen voor de start al moeten we de 23 spelers  aanwijzen. Dan wil je op de trainingen 11 tegen 11 kunnen spelen. Dan kun je geen speler nog ontzien. Absurd. Daarom pleit ik er voor dat we 26 spelers mogen meenemen, net als op het WK. Ik heb het al aangekaart bij Julian Nagelsmann, die is het met mij eens.’

Er viel nog wel meer te klagen in Duitsland. Ronduit verbazingwekkend was de gladheid van het veld in Frankfurt, waar op 17 juni het EK voor de Rode Duivels begint tegen Slowakije. Om de haverklap gingen spelers onderuit, de plakken vlogen rond. Het houvast ontbrak, zowel op het veld, als voor Oranje ook in het perspectief dat de wedstrijd in Frankfurt bood.

 

 

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply