donderdag, juni 20

‘België’ voedt succes PSV

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Het succes van PSV in de Champions League draagt een Belgische voedingsbodem. Yorbe Vertessen en Ismail Saibari gaven als invallers de ommekeer in Sevilla een gezicht, na een eerste helft waarin Johan Bakayoko de scherpste aanvaller was geweest. Van 2-0 achter werd het tegen Sevilla FC 3-2 voor PSV, genoeg voor kwalificatie voor de achtste finales.

Het was een wonderlijke avond in Estadio Remón Sánchez Pizjuán. Lang oogde PSV een makkelijke speelbal voor de thuisclub, de nummer 15 van La Liga, die kort na de rust op 2-0 kwam. Niets wees op verborgen veerkracht bij de superieure Eredivisie-aanvaller, zo slap weerde PSV zich in de duels, zo kwetsbaar was het in de verdediging met de Braziliaan André Ramalho opnieuw als zwakke stee. Een rode kaart, na twee domme gele kaarten voor Sevilla-aanvaller Lucas Ocampos, bracht halverwege de tweede helft de wending.

ISMAIL SAIBARI

De invallers veroorzaakten paniek bij de Spaanse ploeg en gaven PSV energie en moed. Ismail Saibari bood PSV hoop met een fraaie boogbal, die insloeg in de nok van het doel. Saibari (22)  ontpopte zich daarmee opnieuw als een waardevol invaller. Onder PSV’s vorige coach Ruud van Nistelrooij drong hij vorig seizoen als offensieve middenvelder door tot het eerste elftal. Bij vrijwel elke invalbeurt etaleert Saibari beslissende impulsen, met goals of snedige acties.

Dit is pas Saibari’s vierde seizoen in Eindhoven, na een lange rondreis door Spanje en België. Hij bezit de Marokkaanse nationaliteit, werd geboren in Spanje en voetbalde na verhuizing met de familie naar België bij KVC Willebroek-Meerhof, KFCO Beerschot-Wilrijk, Anderlecht en KRC Genk. Een selectie voor de Rode Duivels is nóg haalbaar voor Saibari. Voor Marokko kwam hij in september,  als debutant, alleen uit in een oefeninterland tegen Burkina Faso, wat nog niet bepalend is voor zijn FIFA-status als international.

JOHAN BAKAYOKO

Johan Bakayoko (20) heeft inmiddels al zeven interlands gespeeld voor de Rode Duivels. Bij PSV lijkt hij zeker van zijn plaats als vleugelspeler, ondanks de concurrentie van Noa Lang, zijn landgenoot Yorbe Vertessen en de Mexicaanse international Hirving Lozano. Voor PSV is Bakayoko snel uitgegroeid  tot een nieuw transfer-target. In de media wordt al gespeculeerd op 40 tot 50 miljoen, zo snel kan het gaan.  Een half jaar geleden kon de Eindhovense club hem nog strikken met een langer en intussen opnieuw opgewaardeerd contract tot medio 2026.  Voor Paris Saint-Germain vond hij het nog te vroeg, de interesse van Burnley en Brentford bood hem te weinig perspectief.

Bakayoko was 17 jaar toen hij in 2020  PSV boven KRC Genk verkoos, Saibari switchte op zijn 19e van Genk naar Nederlands Brabant. Geen van beiden heeft spijt van de keuze. Belgische spelers gedijen doorgaans best in Eindhoven, vraag het maar aan Dries Mertens, Luc Nilis, Eric Gerets, Timmy Simons, Marc Degryse en Gilles De Bilde. Een kleine veertig Belgen haalden al het eerste elftal van PSV.

YORBE VERTESSEN

Yorbe Vertessen (22) maakte de stap op jonge leeftijd al. Negen jaar was hij pas toen Vertessen vanuit Tienen de grens overging. Vorig seizoen speelde hij als huurspeler van Union sint-Gilles voor het eerst competitievoetbal in zijn vaderland.  Mede door een blessure bleef het beperkt tot een half jaar. ‘Ik ben blijven knokken en ben blij met wat ik daar heb geleerd’, zegt Vertessen deze week in het weekblad Voetbal International. 

Vrijwel alle Belgische jeugdselecties doorliep Vertessen al, een sprong naar de Duivels zat/zit er nog niet in.  In Sevilla had hij een belangrijk aandeel in deze herrijzenis van PSV. Met Vertessen op links gaf hij vaart aan de aanvalsacties. Vertessen bracht Sevilla-verdediger Gudelj zozeer in het nauwe dat daaruit de 2-2 resulteerde. Perfect was zijn lange run, afgerond met een voorzet op maat, die eindigde op het hoofd van de Amerikaanse international Ricardo Pepi:2-3.

Net als Vertessen en Saibari vormt Pepi bij PSV de extra aanvalskracht die pas aan bod komt ná de eerste keus (Bakayoko, Luuk de Jong , Lozano en Lang). Van al die aanvallers kwamen Pepi, Lang en Lozano in de zomer naar PSV,. Ook zijn zijn wapens gebleken waarmee PSV wekelijks zijn machtsvertoon in de Eredivisie onderstreept: 13 gespeeld, 13 gewonnen, doelcijfers 48-5.

FEYENOORD PSV

Zondag wacht een nieuwe test, uit tegen titelverdediger Feyenoord, dat al zeven punten achterstand telt. Johan Bakayoko mag ook weer meedoen, al had dat niet het geval mogen zijn. Scheidsrechter Lindhout verzuimde afgelopen zondag zijn werk te doen en bespaarde Bakayoko een tweede hele kaart. Kennelijk wilde Lindhout de enig overgebleven topper in dit Eredivisie-seizoen niet op voorhand van een smaakmaker beroven.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply