vrijdag, februari 23

Breid de rol van de VAR (nog) niet uit

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De mogelijke reglementswijzigingen waarover Paul Catteeuw het op een andere pagina van deze site heeft, is slechts een deel van de wijzigingen die Ifab (International Football Association Board) in maart wil doordrukken. Op de agenda staat ook de uitbreiding van de bevoegdheden van de videoref. En mogelijk wordt ook – op aansturen van Arsène Wenger – gesleuteld aan de buitenspelregel.

Meer macht voor de VAR. Vreemd als je kijkt naar wat we de voorbije dagen zagen. In Parijs werd een strafschop gefloten voor handspel nadat de bal eerst het lichaam van de speler had geraakt, in Hamburg (bij Shakhtar-Antwerp) gebeurde dat niet. Voor de VAR nog meer invloed krijgt, zou het refereedepartement van Fifa er beter voor zorgen dat de regels overal consequent worden toegepast. Laat ze eerst het vak echt onder de knie krijgen.

Als de VAR ook bevoegd wordt – zoals het plan is – voor vrije trappen, hoekschoppen en tweede gele kaarten is het hek helemaal van de dam. Het achterliggende idee is correct: geregeld vallen er doelpunten na een onterechte vrije trap of hoekschop. Of is een uitsluiting na een tweede gele kaart onterecht of wordt een terechte tweede gele prent niet getoond.

In theorie zou het voetbal zo eerlijker moeten worden, maar uit de praktijk leerden we dat dit niet altijd het geval is. Het grootste bezwaar voor de almacht van de videoman is echter dat het spel nog meer zal stilliggen. Het aantal fases dat moet worden bekeken, valt dan niet meer bij te houden en wedstrijden gaan geregeld twee uur duren.

Hiel

Arsène Wenger wil ook de huidige buitenspelregel op de schop. In zijn voorstel staat de aanvaller nog alleen offside als er licht is tussen hem en de laatste verdediger (met de keeper daar achter). Dat betekent dat op gelijke hoogte met de laatste verdediger wordt vervangen door ‘volledig voorbij de laatste verdediger’.

Op zich een goed idee, omdat het aanvallend voetbal meer mogelijkheden krijgt. Het zal de discussies echter niet verminderen. Je zal alleen niet langer met een teen maar met een hiel kunnen buitenspel staan.

Je blijft dus zitten met het eindeloze lijnen trekken om te zien of het buitenspel is of niet. En dat is hemeltergend. Er is sprake van nieuwe technologie die binnen de kortste keren kan uitmaken of er sprake is van buitenspel, maar in afwachting moeten beslissingen sneller gemaakt worden en moet de voorwaarde om in te grijpen (clear and obvious error) vervuld worden. Als je na dertig seconden niet kan zien of het strafschop of niet is, of ja dan nee buitenspel dan is het geen ‘clear and obvious erorr’ en moet de referee het laatste woord behouden.

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply