maandag, april 15

Beleeft het Belgische profvoetbal zijn eindtijd?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Recordverliezen in 2022, supportersrellen, geen Propere Handen

Wat te denken van deze kop in de krant: Belgisch profvoetbal lijdt opnieuw recordverlies!
Kijk, dit hoort natuurlijk op de voorpagina te staan. Wel integendeel, het zat diep verscholen in het sportkatern. Zijn onze voetbaljournalisten dit zo gewoon geworden? Of willen ze de harde waarheid niet verkondigen?
We lezen verder en ik citeer: ‘Over hoeveel miljoenen het precies gaat, wil voorlopig niemand kwijt. Maar dat het meer is dan het vorige recordverlies van 139,6 miljoen euro tijdens het coronaseizoen 2020-2021 staat vast.’
Noteer dus: eigenlijk wordt de schuldenberg niet door ‘corona’ veroorzaakt. Welnee, de aap komt snel uit de mouw: ‘Vooral de stijgende loonmassa bij onze clubs valt op. De afgelopen vijf jaar steeg die met 85% en tijdens de eerste zes maanden van het huidige seizoen was er nog een stijging van twintig percent.’
Nou moe! En dat in crisistijd? ‘Ongezonde cijfers’ volgens CEO Lorin Parys. Zijn ‘Football First Plan’ – met zogenaamde verstrengde licentievoorwaarden – mag alvast de prullenmand in. De Belgische profclubs lachen immers de eigen CEO in het gezicht uit.
Die rept zich wel de benen uit het lijf om met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden keetschoppende fans draconische strafmaatregelen op te leggen. Niks ten voordele van keetschoppende fans hier. Ik keur elke vorm van zowel verbaal als fysiek geweld in een rond een voetbalstadion ten gronde af. Dat kan overigens niet van sommige advocaten-praatjesmakers-clubleiders worden gezegd, die dit vervolgens in dwaze columns mogen ventileren in onze media. Maar voor één ding zijn die keetschoppende fans NIET verantwoordelijk: met name het recordverlies van onze clubs. Daar hebben zij, als gevolg van het middeleeuwse en manifeste gebrek aan inspraak in ons voetbal, immers geen spreekwoordelijke bal over te vertellen.
Zou het duo Verlinden-Parys ook de witteboordencriminaliteit in ons profvoetbal eindelijk willen aanpakken? Of op zijn minst op de agenda zetten? Het ‘Propere Handen’-dossier lijkt stilaan op dat van de ‘Bende van Nijvel’. Komt de waarheid ooit boven water?

Er zitten immers ook hooligans-in-maatpak op de eretribune. De driehoek ‘makelaars-bestuurskamer-spelers & coaches’ mag verantwoordelijk worden gesteld voor de financiële malaise.
Recordverliezen in 2021 én 2022, supportersrellen, géén Propere Handen … Beleeft het Belgisch profvoetbal zijn eindtijd? Of biedt de vijftigste verjaardag nieuwe kansen? Inderdaad: in juli 2023 start het jubileumseizoen. Een halve eeuw geleden werd het RWDM van Gouden Schoen Johan Boskamp immers de eerste Belgische profligakampioen. Is er iemand bij de Profliga die dit weet? Erfgoed en kennis van de eigen geschiedenis stonden nooit hoog op het prioriteitenlijstje van ons voetbal.
Tijd voor een grondige nieuwe aanpak, waarin de supporter én een gezonde bedrijfsvoering centraal staat. En waarin het Belgisch voetbal eindelijk de 21e eeuw instapt.

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

Leave A Reply