donderdag, april 18

Dit is het voetbal van de toekomst

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Lionel Messi is terug en scoorde meteen (Le retour du Roi kopte L’Equipe), maar nu Cristiano Ronaldo in de Saoedische zandbak is verzeild, mogen we beginnen spreken over het voetbal in het post-Messi-CR7-tijdperk. Het nieuwe tijdperk zou de namen van Kylian Mbappé en Erling Haaland kunnen krijgen, denken veel waarnemers.

Naast het veld ontstaan twee strekkingen. De spanning tussen FIFA en UEFA zal nog toenemen. De slag om de kalender van het internationale voetbal is in werkelijkheid een strijd om de rijkdom in het voetbal. FIFA zal blijven proberen een internationale competitie met (Europese) clubelftallen van de grond te krijgen, want daar valt geld mee te verdienen. UEFA zal er alles aan doen een concurrent voor de Champions League niet het levenslicht te laten zien en waarschijnlijk nog een tijdje de handen vol hebben om de komst van een Super League af te blokken. Ondanks het positieve advies van Athanasios Rantos, de advocaat-generaal van het Europese Hof.

En dan is er ook nog de strijd op clubniveau tussen het Amerikaanse kapitalisme en de sportswashing uit het Midden-Oosten. In de Premier League kan een meerderheid van clubs in Amerikaanse handen vallen. Veel zal afhangen van de verkoop van Liverpool en Manchester United, nu allebei nog Amerikaans eigendom.

Amerikanen zijn in het voetbal alleen geïnteresseerd in geld verdienen. Dat zal de heren uit het Midden-Oosten worst wezen. Ze weten niet waaraan ze hun dollars kwijt kunnen en willen die vooral gebruiken om hun imago op te poetsen. Wie gehoopt had dat Qatar zich na het WK uit het voetbal zou terugtrekken, komt bedrogen uit. De emir wil in een aantal clubs minderheidsaandeelhouder worden. Met Tottenham werden al gesprekken opgestart. Het wordt dansen op een slappe koord, want Qatar is ook al eigenaar van Paris Saint-Germain en er moet worden vermeden dat Tottenham van Champions League-voetbal zou worden uitgesloten. Qatar blijft dus in het voetbal. Ook al omdat het de Olympische Spelen van 2036 wil binnenhalen. Dat is ook het plan van Saoedi-Arabië, dat voordien ook nog het WK 2030 wil organiseren (samen met Griekenland en Egypte).

Niemand lijkt hen iets in de weg te durven leggen. De Premier League voert nu al vier (!) jaar (sinds december 2018) onderzoek naar malversaties (de eigenaars die de club sponsorden, om de regels van financiële fair play te omzeilen, geheime betalingen aan makelaars, third party ownership) van The Citizens, die al aan uitsluiting van deelneming aan de Champions League ontsnapten omdat volgens de regels van UEFA een en ander verjaard was. De EPL kent geen verjaring.

De UEFA is in elk geval eindelijk tot het inzicht gekomen dat er regulering nodig is voor de multiclubprojecten, waarvoor Manchester City het voorbeeld gaf. The Citizens beheren nu wereldwijd elf clubs, waaronder ons Lommel SK. UEFA wil het inperken door als eis te stellen dat elke club op eigen benen moet kunnen staan. Abu Dhabi mag de teams niet langer in leven houden.

Als UEFA deze regel zou doorvoeren, zal dit ook behoorlijk wat consequenties hebben voor het Belgische voetbal. Ook in ons land hebben Amerika en de golfstaten een machtsgreep uitgevoerd. KV Oostende, Standard, Waasland-Beveren, RWDM en Club Brugge (gedeeltelijk) zijn in Amerikaanse handen. Lommel (Abu Dhabi), Eupen (Qatar) en Beerschot (voor de helft Saoedi-Arabië) overleven dankzij de petrodollars.

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply