zaterdag, december 21

Beklemmende ode aan Onana

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De avondklok gold woensdag niet voor André Onana. Een jaar lang hoeft hij geen essentieel werk te verrichten, maar toch mocht de geschorste keeper van Ajax plaats nemen op de tribune in de Johan Cruijff ArenA.  Hij werd er verblijd met steunbetuigingen. Gehuld in keepersshirts met zijn naam kwamen de spelers van Ajax het veld op. Achter een van de doelen was een banier opgehangen met de tekst Onana. We support you, everything’s gonna be alright!

De odes aan André Onana bij de bekerkwartfinale Ajax – PSV (2-1) deden beklemmend aan. Met hun acties schaarden clubleiding en spelers zich eendrachtig achter een dopingzondaar, een keeper die veel belangrijke reddingen heeft verricht en die ze hard gaan missen in Nederland én in Europa.

Als protest zullen de steunbetuigingen weinig indruk maken op UEFA en het CAS, het internationale instituut voor de sportrechtspraak. Het dopingreglement zal niet worden aangepast hierdoor, in de beoordeling van de opgelegde sanctie spelen de keepersshirts en het spandoek geen rol.

VOCHTAFDRIJVEND MIDDEL

André Onana is gewoon dom geweest toen hij op 30 oktober een pilletje nam, waarin de dopingcontroleurs het stofje furosemide herkenden, een vochtafdrijvend middel dat volgens de dopingnormen – maar niet volgens alle deskundigen – een maskerende werking heeft. Was het toeval dat de controle – out of competition – plaats had pal nadat hij zo’n pilletje had ingenomen? Of was het structureel gebruik om zwaarlijvigheid af te remmen?

De UEFA oordeelde dat de keeper uit Kameroen niét de bedoeling kan hebben gehad een prestatie-bevorderend middel in te nemen. Daarom bleef zijn straf beperkt tot één jaar, anders was hij vier jaar de klos geweest. Het CAS zal binnen enkele maanden de zwaarte van de straf wegen, dan mag ook het internationale dopinginstituut WADA zijn zegje doen. De schorsing is al ingegaan.

CONTRACT TOT MEDIO 2022

Ajax wacht af. Wat in het contract met Onana (24) is vastgelegd over overtreding van de dopingregels, werd niet bekend gemaakt. Hoe Ajax het eigenbelang bij Onana – een transferwaarde van 30 miljoen euro – wil veilig stellen, wordt nog bekeken. Zijn contract loopt door tot 1 juli 2022, zo resteren er nog maar vijf maanden na afloop van zijn schorsing.

Opvallend is hoe laconiek Ajax reageerde op de straf. Directeur Edwin van der Sar stak een wollig verhaal af. Na drie maanden wist hij  nog niet precies de naam van het medicijn. ,,Lasimac of zoiets, of lasi…iee…  Hij heeft per ongeluk een medicijn voor zijn vrouw verwisseld met een pilletje dat hij zelf wilde nemen”, zei Van der Sar. Vervolgens liet hij via Twitter zien hoe ontspannen, nippend aan een glas rode wijn, de avond werd doorgebracht.

Of de medische staf van Ajax op de hoogte was van het medicijngebruik door Onana bleef ook verhuld. Zo resteert de vraag in welke mate de spelers van Ajax thuis op eigen houtje doktertje mogen spelen, bijna onvoorstelbaar bij een club die zichzelf onder de beste twintig van Europa schaart.

BLUNDER MET HALLER

Het toeval wil dat bekendmaking van de dopingovertreding volgde op een administratieve blunder van Ajax, het verzuim om recordaankoop Sébastien Haller (22,5 miljoen) bij de UEFA aan te melden voor een nieuwe serie Europese duels. ,,Vergeten  om een vinkje bij zijn naam te zetten”, sprak coach Erik ten Hag al even luchtig.

De gevallen Onana en Haller pasten in een horrorweek voor Ajax, begonnen met de aankondiging van de advocaat van Abdelhak Nouri, die bij de KNVB een procedure aanhangig heeft gemaakt. Inzet wordt een financiële genoegdoening voor de 23-jarige ex-speler die in 2017 in coma raakte en nooit meer kan spelen.

Vervolgens moest Ajax slikken dat het 16-jarige talent Julian Rijkhoff transfervrij naar Borussia Dortmund vertrekt en dat ná dit seizoen ook de 19-jarige reserve-spits Brian Brobbey transfervrij een andere club opzoekt, wellicht RB Lepizig.

ARBITER EN VAR SPAREN AJAX

Tegenover al die tegenslag boekte Ajax nog wel winst met het uitschakelen van PSV in het KNVB-bekertoernooi. Voor de rust (2-0) was Ajax superieur, daarna had het geluk dat scheidsrechter Hilger en de VAR  zware charges van Nicolás Tagliafico en Devyne Rensch bij 2-1 zonder rode kaart liet passeren.

Voor PSV-coach Roger Schmidt was dat aanleiding om in felle taal te pleiten voor het afschaffen van de VAR. Schmidt: ,,Je ziet alleen maar slechte beslissingen, stop er na twee jaar maar mee! In de hele  wereld zie je die fouten. Iedere scheidsrechter ter wereld zal zeggen dat het voor duizend procent een rode kaart is. Waarom heb je dan de VAR nodig?”

Schmidt werd eerder al voor een wedstrijd geschorst nadat hij scheidsrechter Nijhuis had beticht van partijdigheid. Aan die straf was ook een wedstrijd met uitstel verbonden. Het kan Schmidt niet meer verwonderen als de tuchtcommissie hem opnieuw aanpakt.

TWITTER @hmees

Van Appie tot Ziyech | Henk Mees

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Comments are closed.