donderdag, februari 22

Wereldkampioen Liverpool zwaait af – verhaal uit ‘Liverpool FC: Eindelijk kampioen!’

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De titel van het boek ‘Liverpool FC: Eindelijk kampioen!’ van onze auteur Jan Willem Spaans slaat natuurlijk op de felbegeerde winst in de Premier League, voor ‘t eerst in dertig jaar. We mogen niet vergeten dat Jürgen Klopp met zijn ploeg in hetzelfde seizoen nog een prijs wegkaapte die het illustere Liverpool zelfs nog nooit gewonnen had. Veertien maanden lang konden de Reds zich wereldkampioen noemen. Het verhaal van de finale leest u hieronder. Requiem voor een afzwaaiend kampioen van het aards paradijs, en gelukwensen aan opvolger Tigres of (waarschijnlijk) Bayern München.

Halve finale: Liverpool v Monterrey

Op 14 december wint het Mexicaanse Monterrey de kwartfinale van Al-Sadd uit gastland Qatar, waarmee de ploeg zich plaatst voor de halve finale tegen Liverpool. Het is het voor het eerst in de illustere clubhistorie dat Liverpool een officiële wedstrijd speelt tegen een club uit Mexico, het 42e land op de wereldkaart dat afgevinkt kan worden. Van de ploeg weten we niets. Spits Vincent Janssen is geblesseerd, verder doet alleen Rogelio Funes Mori een belletje rinkelen. Inderdaad, de broer van de Evertonspeler die we vooral kennen omdat hij ooit probeerde Origi’s enkel aan gruzelementen te schoppen. Het Khalifa International Stadium is uitverkocht voor Monterrey – Liverpool.

Klopp mixt het eerste elftal met wisselspelers: Virgil is verkouden en zit op de bank naast Wijnaldum, Mané, Firmino en Alexander-Arnold. Als Keïta al in de twaalfde minuut 1-0 maakt na een schitterende assist van Salah, zou je misschien denken dat de onbekende Mexicanen geen partij kunnen bieden. Wel, de Mexicanen verkopen de huid duur. Uitgerekend Funes Mori zet de bordjes al na een paar minuten weer in evenwicht. Monterrey krijgt zelfs een paar aardige kansen op de voorsprong, waardoor Alisson zich kan onderscheiden. Liverpool is lang niet op zijn best en heeft tot de blessuretijd nodig om de wedstrijd te beslissen: de ingevallen Firmino tikt een voorzet van Alexander-Arnold binnen. Klopp had hen twee en Mané toch maar ingebracht om de toch al slopende avond niet nog met dertig minuten verlengd te zien en het heeft geloond.

Finale: Liverpool v Monterrey

Liverpool haalt de finale tegen Flamengo, gepland voor zaterdagavond. Natuurlijk is de wedstrijd tegen de kampioen van Zuid-Amerika niet leuk. Die gasten liggen meer op de grond dan dat ze proberen te voetballen. Behalve irritant is het ook zwaar. Deze wedstrijd is het hoogtepunt van het seizoen van Flamengo. Al weken staat alles in het teken van de finale tegen Liverpool. Op Wijnaldum na stelt Klopp hier wel zijn sterkste elftal op. Al binnen de minuut moet Firmino zijn landgenoten pijn doen. De spits wordt vrij voor de keeper gezet, maar schiet veel te wild: over het doel. Na een sterke openingsfase zakt Liverpool weg.

Flamengo is irritant, de ploeg van Klopp niet op niveau en de ruststand 0-0 is gewoon terecht. Snel in de tweede helft is het andermaal Firmino die een megakans mist. De Braziliaan levert technisch briljant werk om zichzelf vrij te spelen, maar schiet vervolgens vrij voor het doel tegen de paal. De tweede helft lijkt meer op voetbal. Flamengo blijkt ook gevaar te kunnen stichten, vooral via spits Gabriel Barbosa. Tegen het eind, het zou eens niet, komt Liverpool toch weer opzetten. Diego Alves redt knap op een fraai schot van Henderson. In blessuretijd lijkt de beslissing te vallen als Mané wordt neergehaald en de scheidsrechter een penalty geeft. Na conclaaf met zijn assistenten en het raadplegen van de VAR besluit het heerschap met de fluit, Abdulrahman Al-Jassim, de bal eerst buiten de zestien te leggen en daarna helemaal geen vrije trap meer te geven. Verbijsterend. Verlengen dus!

Na 98 minuten blijkt drie keer scheepsrecht voor Firmino. Mané speelt hem in, Liverpools nummer negen zet de laatste verdediger en de keeper op het verkeerde been en schuift kalm in het lege doel. De pijp van Flamengo is nu leeg. Ze proberen het nog wel, maar kunnen Alisson niet meer aan het werk zetten. Het mislukte in 1981, 1984 en 2005, maar voor de groep van 2019 is geen enkele uitdaging te zwaar. Roberto Firmino heeft Liverpool wereldkampioen gemaakt. ‘Blessed’, is slechts een van de verschillende termen die op zijn buik vereeuwigd staat. Geen woord aan gelogen. Zaterdag 21 december 2019: Liverpool Football Club is wereldkampioen. De landstitel weegt zwaarder, kan allemaal wel zo zijn, maar hier mag je toch één avond van genieten.

Liverpool FC: eindelijk kampioen! | Jan Willem Spaans

18

Share.

About Author

Jan Willem Spaans is een 25-jarige Amsterdammer. Hij schrijft voor onder meer De Witte Duivel, ELF Voetbal en is auteur van drie voetbalboeken. Zijn specialiteiten liggen in het Nederlandse en het Engelse voetbal en zijn hart in het Schotse!

Comments are closed.