dinsdag, december 5

Anarchie in de Kuip

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Het houdt maar niet op. De halve finales in het toernooi om de KNVB-beker voegden nieuwe hoofdstukken toe aan het zwartboek vol supporters-wangedrag in het Nederlandse voetbal. Bij het duel tussen de verrassend ver doorgestoten tweededivisieclub Spakenburg en PSV (1-2) werd  PSV-voetballer Xavi Simons doorlopend uitgemaakt voor homo. De tv signaleerde het niet eens, een affaire werd het pas door een protestbrief van PSV aan de KNVB.

Niets te camoufleren viel er woensdagavond van de anarchistische sfeer in de Kuip. Heftig vuurwerk aan het begin van de wedstrijd bleek de voorbode van een duel vol animositeit, die oversloeg naar de tribunes. Voortdurend werden spelers van Ajax onthaald op plastic glazen bier en aanstekers. Om veiligheidsredenen waren de tribunes ook ditmaal verboden terrein voor supporters van Ajax. Op het veld lokte menig duel boze reacties en opstootjes uit, met name als Ajax-aanvoerder Dušan Tadić de woede op de tribunes aanwakkerde door enkele keren als een stervende zwaan neer te gaan.

GETROFFEN DOOR AANSTEKER

Het dieptepunt werd bereikt in de 62ste minuut. Terwijl de twee aanvoerders, Orkun Kökçü en Dušan Tadić elkaar belaagden,  met de koppen tegen elkaar waarbij ook klappen vielen, werd Ajax-speler Davy Klaassen getroffen door een aansteker, afkomstig van de tribune. Klaassen liep een bloedende hoofdwond op, voor scheidsrechter Lindhout aanleiding om de wedstrijd tijdelijk stil te leggen bij de toen al bereikte eindstand van 1-2.

Een definitieve staking van de wedstrijd lag voor de hand, vooral als reactie op het escalerende gedrag van voetbalsupporters. De onderbreking bleef beperkt tot een half uur waarna Orkun Kökçü en Dušan Tadić verder mochten met een gele kaart en Davy Klaasen binnen vijf minuten zo duizelig werd dat hij alsnog moest uitvallen. Ook Feyenoord wekte de indruk verdoofd te zijn door de gebeurtenissen. ,,Dit heeft ons niet geholpen wedstrijd te winnen. Een normaal laatste halfuur had ons meer geholpen”, zei Feyenoord-coach Arne Slot, die evenzeer het gedrag hekelde vanuit de Rotterdamse aanhang. ,,Maar het juiste woord dat ik hierbij voel kan ik nog niet bedenken.”

‘GEBRUIK JE VERSTAND, GODVERDOMME’

Onverbloemd daarentegen riep assistent-coach John de Wolf tijdens de staking de Feyenoord-supporters op tot beter gedrag. ‘Supporters tussen aanhalingstekens, aan dié kant, ja, aan dié kant. Gebruik je verstand godverdomme’, hield hij ze door een microfoon voor vanaf het veld. De Wolf is een idool in de Kuip, als speler en aanvoerder al, ook nu als derde assistent in de technische staf van de club. Hij sprak de fans aan in de taal die indruk moet maken.

De leiding van Feyenoord lukt dat nog altijd niet met tal van waarschuwingen, dreigementen en veelal  onzichtbare maatregelen. De Rotterdamse club moet al elk seizoen forse bedragen aan boetes afdragen aan de UEFA en andere sancties ondergaan. Ook voor de uitwedstrijd in de Europa League tegen AS Roma mogen daarom geen kaarten aan Feyenoord-supporters worden verstrekt. Bij de thuiswedstijd moeten opnieuw enkele vakken leeg blijven, ook aan die zijde waar woensdag het vuurwerk werd afgestoken en waarvandaan de aansteker kwam die Klaassen trof

Dankzij het camerasysteem in de Kuip kon de dader snel worden aangehouden, een 32-jarige man uit het 45 kilometer verderop gelegen Roelofarendsveen. Fouilleren op vuurwerk en mogelijk gevaarlijke voorwerpen bleek opnieuw een wassen neus te zijn geweest.

‘HUFTER’

De incidenten maakten opnieuw, zoals meestal, boze reacties los vanuit politiekringen en de overheid. ’Wat een dieptepunt, wat een schande. Als je spelers belaagt of bekogelt ben je geen supporter, maar een enorme hufter die gestraft moet worden’, twitterde minister van Justitie Yesilgöz.

Feyenoord én de KNVB beraden zich nog op maatregelen. De vraag is nu of de voetbalbond het lef zal hebben Feyenoord  te verplichten tribunevakken gesloten te houden bij een of meer wedstrijden in het restant van de competitie, met nog vier thuisduels. Met acht punten voorsprong op Ajax en PSV waant het massale supporterslegioen zich zeven ronden voor het einde al zeker van het landskampioenschap. Voor elke thuiswedstrijd loopt de Kuip mudvol, voor straf gesloten tribunes kunnen daarom hard aankomen.

De overwinning die Ajax overhield aan de schandalige gebeurtenissen in de  bekerwedstrijd kwam als geroepen voor de Amsterdamse club. Het puntenverlies op zondag bij Go Ahead Eagles (0-0) verhoogde de crisisstemming bij Ajax, waar ook interim-coach paniekerig Johnny Heitinga om zich heen begint te slaan. PSV kwam inmiddels langszij  waardoor het zelfs twijfelachtig wordt of Ajax zich nog wel kan plaatsen voor de Champions League in het komend seizoen.

In dat opzicht is het bereiken van de bekerfinale voor Ajax slechts een doekje voor het bloeden. De eindstrijd tegen PSV op 30 april, die traditioneel in de Rotterdamse Kuip wordt gespeeld, kan daarom nog hooguit een troostprijs opleveren voor Ajax.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply