woensdag, juni 19

41. Offside & onside – 7 april 2023 – Farvel, Birger, vi ses

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Offside

 • Jeugdidool Birger Jensen, de iconische* keeper van Club Brugge, is deze week op 72-jarige leeftijd overleden. Voor de jongere lezers: de Deen was in het roemruchte team van Ernst Happel in de jaren zeventig een zeer betrouwbare doelman.
  Finale Europacup 1 op Wembley: Birger Jensen speelt er misschien wel zijn allerbeste match. Hij wordt slechts één keer gevloerd. Door Kenny Dalglish. Een leeftijdsgenoot, want ze zijn op drie dagen na even oud: 1 maart 1951 (Jensen) en 4 maart 1951 (Dalglish).
  (* we weten dat het woordje iconisch te pas en te onpas wordt gebruikt, maar bij de figuur van deze Deense rock-‘n-rollkeeper kan het echt wel!)
  Farvel, Birger, vi ses.
 • Noa Lang volhardt in de boosheid. Al heeft hij veel talent als voetballer, op het gebied van provocatie is hij nog getalenteerder. Jammer, dat dit steeds weer wordt getolereerd.
 • De uitsluiting van Romelu Lukaku is dan weer van een andere orde. Racisme wordt opnieuw beloond. Het kan in Italië, maar in andere landen is het niet zoveel beter.
 • Nogal wiedes dat die man die een aansteker tegen het hoofd van Klaassen gooide, wordt opgepakt en gestraft. Maar wat met die honderden zogenaamde supporters van Feyenoord die antisemitische gezangen zongen?
 • De UEFA eist dat Barcelona, Real Madrid en Juventus afstand nemen van de plannen voor een Europese Superleague voor het Europese Hof zich over het bestaansrecht van zo’n competitie uitspreekt. Indien de clubs dit weigeren, worden ze uitgesloten van Europees voetbal. Wij zijn tegen die plannen, maar iedereen heeft het recht om naar het Hof te stappen.
 • UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin werd – ook al zonder tegenkandidaat – opnieuw verkozen als voorzitter van de UEFA. In zijn speech beweerde hij dat de Premier League ten onrechte wordt gedemoniseerd en een voorbeeld voor alle andere competities zou moeten zijn. Hij beweerde dat andere landen jaloers en daarom kritisch zijn. De Sloveen vindt het dus normaal dat Chelsea in het voorbije jaar 288 miljoen pond aan transfers kon besteden tegenover 190 miljoen voor alle clubs uit Frankrijk, Spanje, Duitsland en Italië samen.
 • Lise Klaveness, de voorzitster van de Noorse voetbalbond, werd niet verkozen als lid van het Uitvoerend Comité van UEFA. Zij is nochtans ex-international en advocaat en de enige bobo die in Qatar de mensenrechten durfde aanvallen. Bobo’s zijn bang van een mondige vrouw.
 • Om te lachen (1): Roberto Martínez mag meedenken over de toekomst van het voetbal in Europa. De UEFA heeft hem samen met achttien andere “grootheden” hiervoor uitgekozen. We kunnen het nu al voorspellen: er zal niks veranderen.
 • Om te lachen (2): Peter Bossaert daagt de KBVB voor de rechter. Hij vindt dat Belgische voetbalbond zijn goede naam en reputatie te grabbel heeft gegooid. Eigenlijk is het net andersom. En als de KBVB al iets te grabbel heeft gegooid, dan zijn het de vele duizenden euro’s die in de grijpgrage handen van Bossaert terechtkwamen.

Onside

 • Aleksandar Mitrović is acht wedstrijden geschorst en moet een boete van meer dan 80.000 euro. De speler van Fulham (ex-Anderlecht) duwde de scheidsrechter.
  De FA greep wel heel fors in, maar eigenlijk kunnen we dit alleen maar toejuichen. Van de scheidsrechter blijf je altijd en overal af. Een moedig voorbeeld voor de Belgische competitie …
 • We zijn terecht blij voor Eden: Mocht toch nog eens opdraven en zorgde voor een assist. Hopelijk volgt er nog wat meer. Maar dan moet eerst Ancelotti weg, denken we. En na de 0-4 zege op Barcelona zal dat nog niet voor onmiddellijk zijn. Blij met een dode mus …
 • Catherine Van Eylen heeft dan toch begrepen dat het ethisch niet correct is om medebestuurder te zijn van de vennootschap van haar man, ook al is het volkomen legaal. Ze huppelt er net op tijd vanonder.
 • Debbie Hewitt, voorzitster van de Engelse voetbalbond, is de eerste vrouw die een verkiezing voor FIFA wint van een man. Ze wordt ondervoorzitster van de wereldvoetbalbond. Ze zal daarvoor 220.000 euro per jaar opstrijken en wil dat er over die verloning een discussie komt.
 • Zullen we ook iets positiefs over Ceferin vertellen? Hij wil dat de handspelregel weer wordt aangepast, omdat niemand die regel nog begrijpt.
 • Tony Cascarino, de Ierse ex-international en columnist van The Times, wil dat het clubs verboden wordt tijdens het seizoen een trainer te ontslaan. Hij wil af van de vloedgolf aan trainersontslagen om coaches te beschermen en clubs te straffen voor hun verkeerde keuzes.
 • Dit klinkt mooi, maar in de praktijk zullen ze toch opzij worden geschoven. Het heeft ook geen zin twee partijen die niet meer door één deur kunnen bij elkaar te houden. Daarom pleiten we voor de Spaanse regel, waar een trainer slechts één club per seizoen mag coachen. Dat maakt het onmogelijk om tijdens het seizoen een trainer elders weg te halen en beperkt de keuze van een club om een andere coach binnen te halen. Bovendien lijkt het mentaal positief dat een trainer, die nog minstens tot het einde van het seizoen wordt uitbetaald, na een ontslag even afstand neemt van het voetbal.
 • Vanavond (of ten laatste volgende week) wordt Vincent Kompany kampioen met Burnley. We gunnen het Vince the Prince van harte.
Share.

About Author

Paul Catteeuw (1956) bekijkt voetbal vanuit de tribune achter het doel. Hij houdt zo de vinger aan de pols voor wat naast de zijlijn gebeurt en probeert om er dwars doorheen te kijken. Soms vol nostalgie, soms vol verwondering, maar meestal met een vleugje ironie.

Leave A Reply