maandag, mei 20

Zege bij Omonia Nicosia belangrijke opsteker voor Roger Schmidt en PSV

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PSV-coach Roger Schmidt publiceerde deze maand ‘Het boek van een trainer’. Met Schmidt haalde de Philips Sport Vereniging een ambitieuze topcoach binnen. Hij houdt van aanvallend voetbal en toonde zich de voorbije jaren erg succesvol. Met Red Bull Salzburg werd hij landskampioen en bekerwinnaar van Oostenrijk. Hij maakte van Bayer Leverkusen tussen 2014 en 2017 een stabiele topper in de Bundesliga en boekte ook in de Champions League resultaten. In 2017 koos hij verrassend voor het Chinese avontuur bij Beijing Guan. Met de club uit de hoofdstad won hij de beker. In ‘Het boek van een trainer’ vertelt Schmidt over zijn belevenissen in China. Daardoor wordt het een boeiend tijdsdocument waarin de lezer zowel de ‘mens’ Roger Schmidt leert kennen als de ‘coach’. Want aan de hand van dagboekfragmenten deelt hij ook zijn voetbalinzichten.

Jan Willem Spaans vertaalde ‘Das Buch eines Trainers’ kundig uit het Duits. Hij volgt voor www.dewitteduivel.com nu ook de belevenissen van Roger Schmidt.

 Druk op Schmidt na nederlaag bij Vitesse

Een week, of hooguit een maand. Roger Schmidt denkt niet dat hij lang nodig heeft voordat zijn hand zichtbaar is bij clubs. De Duitse trainer is nu ruim drie maanden bezig bij PSV en hij heeft het op dit moment moeilijk. Na de gemiste start in de Europa League-groepsfase (Granada won in Eindhoven met 1-2), volgde zondagmiddag een terechte nederlaag bij Vitesse. Natuurlijk zit het coronavirus er voor iets tussen – Schmidt kon in Arnhem slechts drie veldspelers op de reservebank zetten. Schmidt lijkt de druk te voelen, want hij vertoonde zich zondag voor het eerst van zijn andere kant. Tot nu toe zagen we een ontspannen trainer met een duidelijk plan, na de 2-1 nederlaag in GelreDome vingen we een glimp op van een gefrustreerde Schmidt. Zijn furie richtte zich op een geliefd doelwit: de arbitrage. In de slotminuut trok Bas Nijhuis na feedback van de VAR een strafschop voor PSV in. Schmidt had een punt met zijn inhoudelijke kritiek. De scheidsrechter moest zeker acht keer kijken voor hij zijn beslissing aanpaste, dus een ‘clear and serious error’ kan het per definitie niet geweest zijn.

Last minute doelpunt deed bijzonder veel deugd

Derhalve doet de zege van donderdagavond op Omonia Nicosia zoveel deugd. De Eindhovense formatie kwam op achterstand door een wereldgoal, zij het een exemplaar dat nooit had mogen tellen omdat de bal die van eigen helft werd binnengeschoten niet stil had gelegen. PSV rechtte de rug en griste in de allerlaatste minuut van de blessuretijd drie gouden punten mee. Zo kent Schmidt in deze roerige coronatijden – zelfs na vertrek vanaf Eindhoven Airport kende de Duitser zijn selectie nog niet, want Jordan Teze mocht eerst niet en uiteindelijk toch wél binnen op Cyprus – een uitermate belangrijke opsteker. Schmidt en PSV krijgen nu ADO Den Haag op bezoek vooraleer de volgende opdracht in Zuid-Europa wacht: PAOK Saloniki-uit. Daarna nog Willem II en dan interlands. Voorlopig zijn de testuitslagen bijna net zo belangrijk als de voetbaluitslagen.

Share.

About Author

Jan Willem Spaans is een 25-jarige Amsterdammer. Hij schrijft voor onder meer De Witte Duivel, ELF Voetbal en is auteur van drie voetbalboeken. Zijn specialiteiten liggen in het Nederlandse en het Engelse voetbal en zijn hart in het Schotse!