maandag, mei 20

Youri Tielemans, de nieuwe vedette van de Rode Duivels

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deze week stal Youri Tielemans met zijn prestaties bij de Rode Duivels de harten van de Belgische voetbalfan. Hij was dominant aanwezig in de interlands tegen Engeland en Denemarken. Scoorde telkens fraaie goals met wat zijn handelsmerk aan het worden is: vanuit stilstand onhoudbaar naar doel trappen. Vooral ontwikkelde hij zich tot aanspeelpunt van Kevin De Bruyne. Vanavond verdedigt hij de eerste plaats van zijn team Leicester City in de Premier Leaguekraker tegen landskampioen Liverpool FC.

De toekomst van het Belgisch voetbal volgens Roberto Martinez

‘De toekomst van het Belgisch voetbal’. Dat waren de lovende woorden van bondscoach Roberto Martinez toen hij Tielemans tijdens het WK 2018 de voorkeur gaf op gelouterde middenvelders als Mousa Dembélé of Marouane Fellaini. Op zijn negentiende kreeg hij al zijn eerste kans met een invalbeurt, in 2016 tijdens een vriendschappelijke interland in Nederland. Ondanks alle loftuitingen en zijn meer dan dertig ‘caps’ op amper 23-jarige leeftijd was het tot deze week toch nog altijd wachten op die ene topprestatie bij de Rode Duivels. Tot dusver kon hij nog niet echt het middenveldspel regisseren zoals hij dat bij zowel Anderlecht als Leicester City op een bij vlagen bijzonder lichtvoetige en ogenschijnlijk nonchalante wijze doet: van steekpasjes tussen twee verdedigers door tot de ‘diepe’ diagonale trap over meer dan veertig meter die het veld openbreekt. Hij bezit het hele oeuvre van het passeerspel.

Kind van Vlaamse vader en Congolose moeder

Kind van een Belgische vader en een Congolese moeder. Geboren in Sint-Pieters-Leeuw en opgegroeid in de omgeving van Anderlecht.

Hij is de eerste speler die door Anderlecht volledig is opgeleid volgens het systeem van Purple Talents. De club zette een organisatie op waarin jongeren ook op een pedagogische wijze werden begeleid. Tegelijk dienen ze hun school af te werken. Youri studeerde af in de richting Handel, terwijl hij met Anderlecht om het kampioenschap streed.

‘Gamin van Brussel’ en met de megafoon Anderlechtslogans scanderen

Hij kreeg het publiek meteen op zijn hand. Hij genoot populariteit bij de harde kern, die hem als ‘gamin van Brussel’ beschouwden. Na een gewonnen match durfde hij al eens in het publiek duiken, om met de megafoon nog wat Anderlechtslogans te scanderen.

Op zijn zeventiende jaar werd hij door de internationale voetbalmarkt bijzonder hoog ingeschat. Hij stond gerangschikt als tweede duurste voetballer ter wereld – na Timo Werner van VfB Stuttgart – van zijn leeftijdscategorie met een marktwaarde van zeven miljoen euro.

Doorbreken onder John van den Brom

Het was de Nederlandse coach John van den Brom die hem opnam in de selectie voor het duel om de Belgische Supercup tegen KRC Genk in de zomer van 2013. Hij bleef de hele tijd op de bank, maar de week later viel hij al na 25 minuten in tijdens de seizoenopener tegen Sporting Lokeren. Een debuut om snel te vergeten want Anderlecht leed een 2-3 nederlaag. Van den Brom liet hem echter staan en betrok hem zelfs meer in het ‘geraamte’ van het elftal. Hij deed het niet onaardig in Europa, onder meer in zijn eerste partij tegen de Griekse landskampioen Olympiacos. Anderlecht én Tielemans voetbalden goed, dwongen talrijke kansen af, maar verkeken zich op de Griekse counter (0-3). Youri leerde de harde wetten van het topvoetbal en begreep dat hij zich vooral qua mentaliteit nog diende bij te scholen.

Harten stelen tegen Club Brugge en Manchester United

Hij stal de harten van het paarse publiek door de klassieker tegen Club Brugge in de Play Offs te beslissen met een doelpunt en een assist, maar vooral door zijn sterkste seizoenprestatie. Op dat ogenblik was Van den Brom al vervangen door zijn assistent Hasi. Anderlecht leek uitgeteld voor de titel na de 1-0 nederlaag op Standard, maar vocht zich terug in het debat en pakte alle punten in de laatste vijf matchen. Tielemans vierde meteen zijn eerste kampioenschap. Twee jaar later werd hij zelfs de bepalende speler van het elftal van coach René Weiler. Zijn bijdrage zat zeker in zijn dertien competitiedoelpunten en vijf in de Europa League. Anderlecht sneuvelde pas in de kwartfinale tegen Manchester United. In de Play Offs kreeg uitdager Club Brugge geen kans. Youri won zijn tweede titel en wou naar het buitenland.

Topper met Leicester City tegen Liverpool FC

Ronkende namen als FC Barcelona, Manchester United en Bayern München passeerden de revue, maar het werd AS Monaco. Als duurste Belgische speler ooit. Het boterde niet en in 2019 haalde Leicester City hem naar de Premier League. Vandaag speelt hij als leider de topper tegen landskampioen Liverpool FC. Wordt het de mooiste week van zijn loopbaan?

Lees het nieuwe boek ‘Oh Belgisch Voetbal. Hoogtepunten en sterke verhalen sinds 1920’ – Lannoo – 302 pag. – 35 euro.

O Belgisch voetbal | Raf Willems

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

Comments are closed.