donderdag, februari 29

Yorbe Vertessen, de ‘supersub’ van PSV

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Met de maximale puntenoogst mag Ajax dan wel de show stelen in de Champions League, in de Eredivisie verzaakt het zo vaak dat PSV de leiding heeft kunnen nemen. Het is een verbazingwekkende ontwikkeling, mede omdat PSV maar sporadisch indruk heeft gemaakt. In 16 wedstrijden verspeelde de Philips Sport Vereniging al 11 punten, één minder dan de sloddervossen van Ajax die meestal pas geïnspireerd raken als ze hun kwaliteiten op het podium van de Champions League mogen tonen.

PSV moet zich in vrijwel elke wedstrijd inspannen om vaak laat nog tot resultaat te komen. Nadat de kwalificatie voor de Champions League in extremis was stukgelopen op Benfica, volgde vorige week degradatie uit de Europa League naar de Conference League. Twee overwinningen op Sturm Graz en twee gelijke spelen tegen AS Monaco en Real Sociedad drukken uit welke magere status PSV zich internationaal mag aanmeten: 55ste op de Europese clubranking waarop Ajax als nummer 14 staat genoteerd.

BEWIEROKING

De kloof met Ajax is een doorn in het oog in Eindhoven. Alleen de naam al geldt als een vloek. Supporters reageren vol walging op de bewieroking van Ajax. Roger Schmidt, de Duitse coach van PSV, hanteerde diverse keren al de veel grotere financiële mogelijkheden van de Amsterdamse club als een excuus, onder meer nadat PSV op 24 oktober met  5-0 was afgedroogd in de Johan Cruijff ArenA.

Een feit is dat Ajax dit seizoen al ruim 70 miljoen euro opstreek uit premies en recettes (2 wedstrijden) in de Champions League. In de zucht om met de Amsterdamse club te kunnen wedijveren heeft ook PSV het financiële plafond verhoogd, gestimuleerd door de extra steun van krachtige financiers uit de regio Eindhoven. Spelers als Mario Götze en Eran Zahavi worden gehonoreerd met minimaal 3 miljoen per jaar, de rest volgt in hun spoor.

In de keuze van zijn selectie heeft coach Roger Schmidt een belangrijke stem gehad. Hij mikt vooral op spelers die hem bekend zijn uit zijn jaren in Duitsland, Oostenrijk en China. Ook de technische staf is grotendeels samengesteld op voorspraak van Schmidt. Duits is daarin de voertaal.

CONTRACT SCHMIDT

Wat moeten we nu met Schmidt, zo zal de clubleiding van PSV zich afvragen nu het moment nadert dat over contractverlenging moet worden gesproken. Algemeen directeur Toon Gerbrands en technisch directeur John  de Jong hebben met de keuze voor Schmidt, en de vrijheid die hem gegund is, zowat hun eigen lot aan succes met deze coach verbonden. De inbreng van Schmidt heeft zoveel gewicht gekregen dat een andere koers ook nieuwe financiële inspanningen zal vergen.

Het koploperschap in de Eredivisie is een steuntje in de rug voor Schmidt, prestaties op het derde niveau in Europa zullen vooralsnog minder aanspreken. Bovendien is het nog altijd wachten op het moment dat ook zijn duurste spelers (Götze en Zahavi)  gaan renderen.

MARIO GÖTZE

Zahavi pikt af en toe een doelpuntje mee maar verzuimde PSV tegen Benfica naar de Champions League te schieten. Mario Götze, maker van de WK-goal waarmee Duitsland in 2014 wereldkampioen werd, laat na anderhalf jaar nog altijd onvoldoende zien welke betekenis hij heeft voor zijn Nederlandse club. Als Götze aan de bal komt, voornamelijk op het middenveld, toont hij zijn vaardigheid. Maar in hoeverre hij leiderschap en verantwoordelijkheid neemt is de vraag.

De 29-jarige Duitser behoort niet eens tot de drie spelers die de aanvoerdersband dragen. Nimmer spreekt Götze zich kernachtig uit over spel en tactiek van PSV. Welke rol hij in de kleedkamer vervult, is vaag. Naar buiten blijft hij vriendelijk glimlachen, óók als er met de vuist op tafel moet worden geslagen.

KRITIEK KIEFT

De uitschakeling in de Europa League, vorige week met een 3-0 nederlaag bij Real Sociedad, greep Wim Kieft aan om Götze eens op de korrel te nemen. Kieft, oud-spits van Ajax, PSV en Oranje, deed dat in zijn wekelijkse column in de Telegraaf waarin hij van zijn hart zelden een moordkuil maakt. ‘Mario Götze, de wereldkampioen, zie je nooit in wedstrijden waar het er echt om gaat’, stelde Kieft. ‘Als hij het voortouw moet nemen, verschuilt hij zich voornamelijk. Götze ging eenmaal diep en toen kwam zijn gebrek aan snelheid pijnlijk aan het licht tegen een helemaal niet zo snelle Spanjaard. Na de deceptie bij Real Sociedad was het veel te gemakkelijk van Götze om de schuld van de uitschakeling de Duitse scheidsrechter in de schoenen te schuiven.’

De rapportcijfers van Götze drukken uit hoe matig zijn rendement is. Vorig seizoen speelde hij slechts 18 van de 34 Eredivisiewedstrijden en scoorde hij daarin vijf keer. Dit seizoen trof Götze in 13 wedstrijden Eredivisie zelfs geen enkele maal het doel. Een handjevol assists vormt zijn belangrijkste inbreng.

YORBE VERTESSEN

Nee, dan is Yorbe Vertessen doeltreffender, én belangrijker als ‘supersub’. Als er bij PSV iets rechtgezet moet worden, doet Schmidt al gauw een beroep op de bijna 21-jarige Vlaming, die via Rillaar Sport en KVC Westerlo op zijn negende al bij PSV terecht kwam. In Eindhoven genoot hij de scholing van Luc Nilis en Ruud van Nistelrooij. Opvallend is met name zijn snelheid en power. Dankzij een kopbal  van Vertessen, opnieuw als invaller, kwam PSV zondag bij NEC Nijmegen in  de 80ste minuut alsnog op 1-1. Het was een gelijkmaker die PSV moed gaf om tien minuten later door te stoten naar een 1-2 zege én de leiding in de Eredivisie.

Voor Yorbe Vertessen was het zijn vierde goal in 14 Eredivisie-optredens dit seizoen; voor PSV was het al de vierde keer dat het in de laatste tien minuten op voorsprong kwam. In een fictief klassement van databedrijf Opta, gebaseerd op de eerste tachtig minuten van alle wedstrijden, komt PSV niet verder dan de zesde plaats. Tien minuten minder speeltijd, en PSV zou zelfs 12 punten minder hebben behaald dan Ajax.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply