zaterdag, april 27

Willen we met het WK vrouwen buigen voor de dictatuur van FIFA?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Het Koning Willem II Stadion in Tilburg is dinsdag, op Pakjesavond, de drukste huiskamer van Nederland. Ruim twee maanden geleden al was het in een mum van tijd volgeboekt voor de vrouwenvoetbalinterland tussen Nederland en België. Ofwel: de Leeuwinnen tegen de Red Flames, volgens het marketingjargon waarmee vrouwenvoetbal wordt gepusht.

Verwonderlijk is het niet meer, die massale belangstelling, in schril contrast met de leegte in de vrouwen-eredivisie. Vrouwenvoetbal is (nog?) niet vergiftigd door ergerlijk publieksgedrag, brute charges op het veld en de irritante macho-streken van de mannen-clashes.

Nog in de roes van het EK 2017 in Nederland, aast de KNVB op een veel grootschaliger vervolg daarvan. Het WK van 2027 is het volgende doel, gezamenlijk met Duitsland en België. Om het belang op te jagen heeft adviesbedrijf PwC berekend dat een WK goed is voor een economische impuls van 194 miljoen euro. (Wie tot zo’n exact bedrag kan komen, zal ook wel een gepeperde factuur mogen indienen.)

De concurrentie van Brazilië en de combinatie Verenigde Staten/Mexico is sterk. De stadionplannen in België zijn zo vaag dat er voor de toewijzing in mei 2024 vermoedelijk niet eens een volwassen ‘bid’ kan worden gepresenteerd.

Moeten we dat dan wel willen, zo’n WK waarvoor de FIFA dezelfde privileges eist die voor de mannen-WK’s in Qatar (2022) en Saoedi-Arabië (2034) klakkeloos worden ingewilligd? Belastingvrijstelling (btw), deviezenregelingen, werkvergunningen en tal van ontheffingen – alles moet opzij in de dictatuur van de FIFA.

Nauwelijks opgemerkt maakte minister Conny Helder (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) deze week in een brief aan de Tweede Kamer al een nadrukkelijk voorbehoud. ‘Het WK levert veel op, maar vraagt ook het nodige van de Nederlandse samenleving. Het kabinet wil niet verder gaan dan wat er binnen de wet- en regelgeving mogelijk is’, schreef de minister.

De KNVB gaat vrolijk voort. Kandidaat-speelsteden als Arnhem, Groningen en Duisburg haakten al af. Amsterdam, Rotterdam. Eindhoven, Enschede en Heerenveen doen nog mee. Tilburg ontbreekt in het rijtje. Pakjesavond met de Leeuwinnen kan al leuk genoeg zijn.

Deze column verscheen op zaterdag 2 december in het  Brabants Dagblad.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply