maandag, mei 20

Willem van Hanegem over het kopspel van Luuk de Jong – Rob Siekmann

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Willem van Hanegem heeft zo zijn stokpaardjes, ideeën die niet iedereen begrijpt. Zo vindt hij Luuk de Jong niet zo’n goede kopper. In analistenland mogen ze hem dan wekelijks tot kopkoning van Europa kronen, Van Hanegem doet niet mee aan die hype. Veel mensen begrijpen dat niet. Hij heeft een hekel aan Luuk de Jong, zo wordt er gesuggereerd. ‘Waarom zou ik?’ zegt hij. ‘Ik ken hem niet eens.’ Van Hanegem vindt Luuk de Jong gewoon niet zo goed. Hij vindt dat De Jong veel kopkansen mist en opvallend vaak niet met het hoofd scoort, maar met de rug of de schouder. Dat verraadt een matige techniek, vindt Van Hanegem.

Koppen deed hij zelf altijd graag. Als jonge speler was het al zijn doel om het tot in perfectie te beheersen. Veel kopgoals maakte hij vaak goed getimed, gebruikmakend van zijn sterke lichaam. Het hielp ook wel dat trainer Happel begin jaren zeventig het tennisvoetbal introduceerde bij Feyenoord.

Tot slot een tip van Willem van Hanegem voor hen die het ook goed willen leren, die net zo goed willen timen en richten, net zo lang willen blijven hangen als echte kopspecialisten: ‘Ga niet te vroeg de lucht in. Want ben je dan eenmaal in de lucht, dan is je tegenstander alweer op weg naar beneden. Op zijn schouders kun jij dan nog even lekker leunen.’

Bron: Wessel Penning, ‘Willem 80 – Levenskunstenaar’, 2023, blz. 77-78, 79

Kortom, je kunt beter op de schouders van je tegenstander leunen bij het koppen dan scoren met je schouder in plaats van met je hoofd!

Rob Siekmann

Andere boeken verschenen ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Willem van Hanegem:

Rob van Vuure, ‘De Kromme 80 jaar! – Willem van Hanegem in 1000 quotes, feiten & anekdotes’, 2023

Harry Walstra, ‘Willem van Hanegem 80 x – Aparte wedstrijden en verhalen van De Kromme’, 2024

Share.

About Author

Regelmatig publiceren we artikels van eenmalige gastschrijvers. Ook zin om een artikeltje te plegen? Neem contact op met info@dewitteduivel.com en bezorg ons jouw tekst.

Leave A Reply