maandag, juli 15

Wat te onthouden van het weekeinde? Het is de schuld van de regels, niet van de arbitrage

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: KV Mechelen, dat na de winst bij Cercle echt kans maakt op Play-off 1

SPELER VAN DE WEEK: Kelvin Yeboah, die met twee goals Standard op weg naar winst tegen AA Gent en het behoud zette

BELGIE

Na Union en Anderlecht lijken ook Club Brugge en Antwerp zeker van Play-off 1. Met nog twee speelrondes in de reguliere competitie tellen ze vijf punten voorsprong op drie achtervolgers. Cercle Brugge, Racing Genk en AA Gent verloren dit weekeinde en voelen de hete adem van KV Mechelen (op één punt) in de nek.

Het mogelijke herspelen van Anderlecht-Racing Genk kan echter alles veranderen. Die beslissing valt ten laatste dinsdag en maakt veel mensen zenuwachtig. Ten onrechte: er kan eigenlijk maar één beslissing vallen: herspelen. En neen, het hek is dan niet van de dam. Het gaat om een scheidsrechterlijke dwaling (ref en VAR die het reglement niet kenden en verkeerd toepasten) en die gebeuren heel, heel zelden. Het verhaal dat Fifa en Uefa vol angst toekijken, is lariekoek. In Nyon en Zürich ligt hier niemand wakker van. Het gaat in de rest van de wereld geen klachten regenen omdat in België een match moet herspeeld worden. Vooral omdat dit op basis van de spelregels van Ifab gebeurt.

Status-quo in de top van de ranglijst dus, hoewel Union (0-2 in Leuven) en Anderlecht (1-0 tegen Eupen) heel matig voor de dag kwamen. Club Brugge won met ruime cijfers bij Racing Genk (0-3), maar ook deze partij was slappe kost. De Limburgers misten bij 0-0 een strafschop en Club was een stuk efficiënter. Een opsteker voor blauw-zwart na twee nederlagen op rij tegen Brussel (Anderlecht in de competitie, Union in de beker).

Antwerp plaatste zich moeiteloos voor de bekerfinale tegen Union en troefde ook STVV af (3-0). Cercle Brugge verloor in de leukste partij van het weekeinde van KV Mechelen (2-3) en AA Gent ging zwaar onderuit bij Standard (4-2).

Badmeester

‘De kern van ons probleem is het transferbeleid.‘ Tarik Tissoudali sloeg de nagel op de kop. AA Gent is inderdaad slachtoffer van zijn transferbeleid. Maar dat geldt ook niet voor Club Brugge, Anderlecht, Antwerp, Racing Genk en zelfs Union. Misschien vooral Union. Wat daar de voorbije jaren vertrokken is, is ronduit indrukwekkend. Alleen moet je de knowhow hebben om dat op te vangen. Nergens is dat zo goed gelukt als in het Dudenpark. Dankzij data en met dank aan de info van ex-eigenaar Tony Bloom.

Het probleem van AA Gent is niet dat de beste spelers (moesten) verkocht worden, maar dat het geen goede vervangers haalde. Helemaal onlogisch is dat niet. AA Gent is de enige topclub die niet over een technisch directeur beschikt. Club Brugge ook niet, maar Vincent Mannaert was natuurlijk wel een kenner. Dat is ‘badmeester’ Michel Louwagie niet. De Buffalo’s zijn altijd te afhankelijk geweest van makelaars en daar moet meer dan ooit voorzichtig mee omgegaan worden.

Hands

Er was weeral veel te doen over de arbitrage en meer in het bijzonder over handspel. Union kreeg geen strafschop tegen in Leuven toen Burgess met de hand de bal raakte, Standard mocht wel de bal op de stip leggen hoewel dit in de ogen van iedere voetballiefhebber een schoolvoorbeeld van een aangeschoten bal was en in Genk stonden Peter Vandenbempt en Gert Verheyen in koor te roepen dat het geen penalty was, maar Skov Olsen mocht er wel 0-3 van maken voor Club Brugge. De VAR was weer eens de gebeten hond.

Nochtans, drie keer een terechte beslissing. Niet voor mij, maar wel volgens de regels. Niet de arbitrage maar de (een jaar of vijf terug gewijzigde) regels zijn fout en zorgen voor potsierlijke beslissingen. Daar moeten we verandering in proberen te brengen, in plaats van eindeloos te zeuren over scheidsrechters en VARs. Ze zijn de grootste slachtoffers van deze absurde regels.

Op dat vlak is er trouwens nieuws. De blauwe kaart komt er niet, maar de sin-bins (spelers die voor tien minuten naar de kant vliegen) wellicht wel. En een nieuwe regel zou keepers kunnen treffen: wie te lang treuzelt zou geen gele kaart meer riskeren, maar een corner voor de tegenpartij.

EUROPA

*In Duitsland lijkt de kampioen gekend. Bayer Leverkusen won nu ook in Keulen (0-2) en vergroot zijn voorsprong tot tien punten. Bayern München bleef in Freiburg immers op 2-2 steken.

*Paris Saint-Germain speelde slechts gelijk in Monaco (0-0). Brest (1-0 tegen Le Havre) nadert tot op negen punten.

*Leider Liverpool kon pas in minuut 99 afstand nemen van Nottingham Forest (0-1). Man City legde buur United nog maar eens over de knie (3-1) en blijft op één punt hangen. Arsenal speelt maandagavond bij Sheffield United.

*Real Madrid loopt verder uit. Het kwam in Valencia 2-0 achter maar maakte er in de toegevoegde tijd 2-3 van. De ref had seconden voordien echter afgefloten. De Koninklijke was razend en Bellingham, de doelpuntenmaker, kreeg rood voor protest. Girona ging echter voor de bijl bij het bescheiden Mallorca (1-0). De kloof bedraagt nu zeven punten.

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply