maandag, mei 20

Wat te onthouden van het weekeinde? Ons voetbal is doodziek

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: Zulte Waregem dat, in zijn eerste wedstrijd in drie decennia zonder Francky Dury, KV Mechelen versloeg (3-2)

SPELER VAN DE WEEK: Mathieu Maertens die met twee heerlijke goals OHL op weg zette naar winst tegen Standard (2-1)

BELGIË

Club Brugge en Anderlecht hielden mekaar gisteren in evenwicht (2-2). De kampioen domineerde langere periodes dan de Brusselaars, maar doelman Mignolet had meer en moeilijker werk dan zijn overbuur. Anderlecht verdiende dus zeker een punt en dat is uit bij Club altijd een mooi resultaat.

Vincent Kompany was desondanks aangeslagen en gedegouteerd vanwege de spreekkoren. ‘Bruine aap’, rolde er van de tribunes. Het gaat van kwaad naar erger in ons voetbal. Wie in de profliga staat op en roept de uitwassen een halt toe? En wordt het ook niet de hoogste tijd dat de politiek zich laat horen? Een beschaafd land aanvaardt dergelijke vormen van racisme niet.

De reactie van Kompany was gisteravond ook gespreksonderwerp in Rondo, het voetbalpraatprogramma van de Nederlandse betaalzender Ziggo. ‘Je ziet hoe belangrijk het is dat ze in Engeland voor elke wedstrijd blijven knielen’, zei Ruud Gullit. ‘Het werkt ook bij uitwedstrijden van Engelse clubs in Europa. Je ziet dat er respect van uitgaat bij de supporters van de tegenpartij.’

En Marco van Basten zei: ‘Hoe vaak hebben we hier al iets over gezegd. Er verandert niets, het fatsoen is weg in veel meer geledingen van de maatschappij.’

Kwalijk was ook dat de Brugse fans Lior Refaelov voortdurend uitjouwden. Bij Club was geen plaats meer voor hem. Moest hij dan stoppen met voetballen? Wat een verschil ook met de manier waarop de Gouden Schoen op de Bosuil door zijn andere ex-club onthaald werd. De klasse van een club wordt ook, en misschien vooral, bepaald door zijn supporters. Er is werk aan de winkel voor het bestuur van Club.

Wat nu, is de hamvraag. Ik herhaal ook nog eens mijn voorstel om clubs punten af te trekken voor wangedrag van de supporters. Zoals in Frankrijk. De enkelingen (?) die in Jan Breydel hun racisme etaleerden, zouden in dat geval snel door de goede fans tot de orde worden geroepen.

Racing Genk en Antwerp deelden ook de punten (1-1). De Great Old liet de kansen onbenut en moest lang wachten op de gelijkmaker. Net als vorige week tegen Standard (twee keer) lag Manuel Benson met een assist aan de basis van het doelpunt.

Door het puntenverlies van Antwerp en Club loopt Union nog verder uit en gaat het als leider het nieuwe jaar in. De Brusselaars kwamen 0-2 achter tegen Cercle Brugge, maar bogen de benarde situatie om (3-2). De laatste goal was pure Comedy Capers: een ronduit belachelijke terugspeelbal van Daland op doelman Didillon. Union telt nu al zes punten meer dan Club Brugge en acht dan Antwerp.

AA Gent maakte van de gelegenheid gebruik om weer wat dichter bij de top te sluipen. Het won, weliswaar weinig overtuigend, van STVV (2-1). De situatie van hekkensluiter Beerschot oogt na het verlies tegen KV Oostende (0-2) stilaan uitzichtloos.

EUROPA

*In de Premier League werden dit weekeinde meer wedstrijden uitgesteld dan gespeeld vanwege covid. Er wordt alles aan gedaan om het programma op Boxing Day (tweede kerstdag) te behouden. Voetbal op 26 december is een traditie sinds 1860 en bijzonder lucratief voor de clubs, die dankzij hogere toegangsprijzen en volle stadions met families vijftien procent extra inkomsten beuren. Bovendien betalen veel buitenlandse zenders een klein fortuin voor uitzendingen in de laatste week van het jaar, omdat in eigen land niet wordt gevoetbald.

Manchester City was alweer de grote winnaar van het weekeinde. Het won ‘de derby van de Golf’ (de Emiraten tegen Saoedi-Arabië) in Newcastle met zware cijfers (0-4). Chelsea liep zonder Lukaku averij op bij Wolverhampton (0-0) en Liverpool bij Tottenham (2-2). Son redde een punt tegen de Reds, die met tien eindigden na de rode kaart voor Robertson. De Spurs mochten zich in de handen knijpen dat Harry Kane niet werd uitgesloten.

*Atletico Madrid verloor alweer: 2-1 in Sevilla. De regerende kampioen valt daardoor terug naar een gedeelde vijfde plaats. Barcelona had de handen meer dan vol met het bescheiden Elche en dankte de zege (3-2) aan de 17-jarige Gavi (doelpunt en assist), de 22-jarige Jutgla (doelpunt) en de winning goal van de 19-jarige invaller Nico Gonzalez.

Real Madrid kon geen afstand nemen van Cadiz, negentiende in de stand (0-0). Eden Hazard stond voor het eerst sinds 28 september in de basis en maakte de partij vol. De voorsprong op Sevilla, dat nog een inhaalmatch tegoed heeft, bedraagt zes punten.

*Bayern München lijkt nog voor de winterstop op weg naar een nieuwe titel. Het won simpel van Wolfsburg (4-0), terwijl Borussia Dortmund kopje onderging bij Hertha Berlijn (3-2). De kloof met nummer twee bedraagt nu al negen punten.

*Leider Inter legde Salernitana over de knie (0-5) en loopt vier punten uit. Napoli, met Mertens in het slotkwartier, won immers bij Milan (0-1). Beide teams delen nu de tweede plaats. Atalanta was de betere ploeg tegen AS Roma, maar liep in het countermes van Mourinho (1-4).

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply