zaterdag, juni 25

Croonen heeft het licht gezien

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Peter Croonen heeft het licht gezien. Hij stapt op als voorzitter van de Pro League en pleit voor onafhankelijke bestuurders. Ja, als je als clubvoorzitter een klacht bij het BAS moet neerleggen tegen de organisatie waarvan je ook voorzitter bent, dan wordt het zelfs Peter Croonen duidelijk dat beide functies niet te combineren zijn.

De voorzitter van de Pro League stapt niet op vanwege Propere Handen, racisme of een van de andere schandalen in het voetbal, maar omdat hij vindt dat zijn club benadeeld wordt. Het zijn mannen met principes in de top van ons voetbal.

Racing Genk moet de komende weken maar liefst negen spelers missen vanwege hun selectie voor toernooien met landenploegen in Afrika, Azië en Noord- en Zuid-Amerika. De club van Croonen had uitstel van matchen aangevraagd aan de Raad van Bestuur van de Pro League en een concreet voorstel voorgelegd om de wedstrijden in te halen, maar dat werd geweigerd.

Het BAS vond echter dat de Limburgers het gelijk aan hun kant hebben. Een vreemde beslissing, als u het mij vraagt. Als club weet je dat spelers van andere continenten aantrekken het risico inhoudt dat je ze moet missen voor continentale kampioenschappen voor landenteams. Dat de drie toernooien door corona min of meer samenvallen, is niet echt uitzonderlijk. Het is brute pech, maar je kende het risico toen je hen aantrok.

De Pro League had de vraag van Racing Genk echter niet om principiële redenen afgewimpeld, maar omdat er geen goede oplossing is om het probleem op te lossen zonder dat de hele kalender door elkaar wordt gezwierd, andere clubs nog meer op onmogelijke momenten moeten spelen en de competitie tijdig moet afgewerkt worden. De periode om wedstrijden in te halen is immers beperkt. In elk ander volwaardig voetballand zou dit kunnen tot twee speeldagen voor het slot (dan moeten alle ploegen even veel matchen gespeeld hebben), maar in België moet dat tien wedstrijden voor het einde van de competitie. Namelijk voor de play-offs, dus voor half maart.

Drie, vier wedstrijden inhalen in tien weken, hoe doe je dat? Dat kan alleen als je midweeks gaat voetballen op avonden dat er Europees voetbal is. De Uefa verplicht je dan bovendien om in de vooravond te spelen (tenzij uitzonderingssituaties, maar het is zeer de vraag of dit hier het geval is) en dat gaat ten koste van de supporters van beide teams en financieel van de thuisspelende clubs. Het is ook minder interessant voor de betaalzender die meer dan honderd miljoen neerlegde voor de rechten van de Jupiler Pro League.

Helemaal ergerlijk is dat Peter Croonen en Racing Genk tot de hoofdschuldigen behoren voor het probleem. Iedereen weet dat de kalender overvol zit en dat het nagenoeg onmogelijk is om wedstrijden in te halen. Maar dat komt omdat clubs als AA Gent en Racing Genk mordicus vasthouden aan het play-off-format. Ons seizoen telt veertig speeldagen, dat zijn er twee meer dan in grote voetballanden als Engeland of Spanje. En dat alles onder het mom dat ons voetbal er internationaal sterker van zou worden.

Croonen schuift nu de shit die hij zelf mee gecreëerd heeft op anderen af. De Pro League is zonder voorzitter en met een verbrande CEO, die over enkele maanden stopt, helemaal en stuurloos schip. En dat terwijl de problemen nooit groter waren. Wie wil deze stal uitmesten?

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply