maandag, april 22

Wat te onthouden van het weekeinde? De dirigent van de Titanic

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: degradatiekandidaat Eupen dat kampioen Antwerp versloeg

SPELER VAN DE WEEK: Deniz Undav (ex-Union), die drie keer scoorde voor Stuttgart in de topper tegen RB Leipzig

BELGIE

Januari zit er nog niet op, maar het lijkt alsof de problemen van een volledig seizoen al de revue gepasseerd zijn. Anderlecht-Racing Genk moet herspeeld worden, maar KV Mechelen-Club Brugge niet. RWDM-Eupen werd niet uitgespeeld en drie dagen later moesten beide ploegen de laatste vijf minuten afwerken. Union-Anderlecht moest stopgezet worden en Zeno Debast verzekerde zich nu al van de trofee voor domste uitspraak van het jaar. Alle clubs samen torsen een verlies van 200 miljoen euro. Geen wonder dat de grote uittocht weer begonnen is. Zonder onder andere Fofana, Orban en Vermeeren dreigt de Jupiler Pro League weer wat saaier te worden. Maar volgens Lorin Parys, de baas van de Pro League, zijn we goed bezig.

De Disciplinaire Raad van de Profliga heeft met het schrappen van de uitslag van het duel tussen Anderlecht en Racing Genk de doos van Pandora geopend, zo heet het. Het hek is van de dam. Het zal nu vragen om wedstrijden te herspelen regenen. En toch, de DRP heeft gelijk. Dit was een schoolvoorbeeld van wat we in mijn jongere jaren ‘een erreur d’arbitrage’ of een scheidsrechterlijke dwaling noemden. Noch de VAR noch de scheidsrechter leken het reglement in de vingers te hebben en je kan niet Genk bestraffen omdat een speler te vroeg in de zestien liep als minstens één jongen van paars-wit hetzelfde deed. In KV Mechelen-Club Brugge werd daarentegen (ten onrechte) een verdediger over het hoofd gezien. Iets wat ook door de grensrechter kan gebeuren.

RWDM-Eupen werd kort voor tijd stopgezet worden, maar de match moest uitgespeeld worden. ‘We laten de supporters niet beslissen over de afloop van een match’, zei Lorin Parys, de CEO van de Pro League. Sorry, maar dan heb je er echt niets van begrepen. Waarom zouden de harde kernen zich inhouden als er toch geen sanctie volgt?

Heidi De Ridder, jarenlang de rechterhand van wijlen Jo Vanhecke van de voetbalcel van Binnenlandse zaken, was op de sociale media duidelijk: nul punten voor de club waarvan de supporters zich misdragen en allebei nul punten als de aanhang van beide clubs over de schreef gaan. Het zou rap gedaan zijn, schreef ze. Probeer het de wereldvreemde heren van de Pro League maar eens diets te maken. In de Limburgse derby tussen STVV en Genk liep het dus alweer uit de klauwen.

Allemaal niet zo erg, zo lang er geen gewonden vallen, meende Zeno Debast. Zucht. Je houdt dit toch niet voor mogelijk na wat er de voorbije decennia in het voetbal is gebeurd. Ja, veel koppen is niet gezond.

Solden

200 miljoen in het rood: het bilan van onze profclubs. Dus: verkopen, verkopen. De solden waren nog niet voorbij. Arthur Vermeeren kon niet snel genoeg de deur van de Bosuil achter zich dichttrekken. Willens nillens, want hij zat niet op een transfer te azen. Hetzelfde geldt voor Fofona en Orban in Gent. Of dit goede keuzes zijn voor de spelers zal de clubs worst wezen. Als het geld maar zo snel mogelijk op hun rekening staat.

De eerste test van Fofona bij Lyon was een drama en ook Orban bakte er niets van. Afwachten wat het wordt met supertalent Vermeeren. Gisteren begon hij op de bank. Atletico Madrid is de nummer drie van Spanje, maar krijgt Vermeeren er een echte kans? En wordt hij door Diego Simeone, een vakman maar van het verkeerde soort, niet te veel in een verdedigend keurslijf gewrongen?

Hein Vanhaezebrouck is de laatste man in Gent die Fofona en Orban de deur uit wilde, maar is hun transfer niet meer competitievervalsing dan de afwezigheid van Hong en Tissoudali vanwege de Azië en de Afrika Cup? Zij zijn maximaal een maand onbeschikbaar, geen half seizoen.

Lemming

Maar Lorin Parys vindt dat het geweldig gaat met ons voetbal. Tjonge, tjonge. Zelfs de dirigent van de Titanic zou zich zorgen maken. Zijn er in dit land werkelijk geen mensen te vinden die verstand hebben van voetbal en het in goede banen kunnen leiden? Neen, ons voetbal wordt geleid door de familie Lemming.

En dan was er ook nog de misplaatste steunbetuiging van de Antwerp-spelers voor Marc Overmars. Iedereen verdient een tweede kans en dus ook de ex-Ajacied, maar nadat hij zijn sanctie achter de kiezen heeft. Beroep bij de Fifa zal niets opleveren. De wereldvoetbalbond heeft, zoals het altijd doet, een lange schorsing door een nationale bond wereldwijd overgenomen. Omdat er anders geen sancties meer zijn in zo’n internationale sport.

Ellende

Tussen alle ellende door werd er dit weekeinde ook nog gevoetbald. De zegemars van Union werd zowaar afgestopt door Anderlecht: 2-2 ondanks en dankzij Jan Vertonghen. De eerste keer dat paars-wit een nederlaag kan voorkomen in de Brusselse derby sinds de terugkeer van Union bij de elite.

Club Brugge springt naar de derde plaats na de oorvijgen die het in Charleroi uitdeelde (1-4). Het was de enige ploeg uit de top-zes die drie punten pakte. AA Gent mocht zich in de handen knijpen dat het tegen Westerlo in de slotfase nog een punt kon thuishouden (2-2). Antwerp struikelde in Eupen (1-0). Ja, je beste spelers verpatsen, heeft gevolgen. Het geldt ook voor Racing Genk, dat gelijk speelde in St.-Truiden en twee spelers met rode kaarten verloor (1-1).

EUROPA

*Girona gaf alweer geen krimp: 0-1 in Vigo. Real Madrid had weinig overschot in Las Palmas (1-2). Barcelona is nu helemaal uitgeteld na het thuisverlies tegen Villarreal: 3-5, met twee goals in de toegevoegde tijd. Barça incasseerde zestien goals in zijn vijf laatste duels en coach Xavi kondigde zijn vertrek aan het einde van het seizoen aan. Vermeeren zag Atletico van op de bank simpel afstand nemen van Valencia (2-0).

*Bayer Leverkusen ziet Bayern München tot op twee punten naderen. Bayer kon geen afstand nemen van Borussia Mönchengladbach (0-0), terwijl Bayern het net haalde in Augsburg (2-3).

*Juventus (1-1 tegen Empoli) en Milan (2-2 tegen Bologna) verkwanselden punten in eigen huis. Door het gelijkspel van de Oude Dame komt Inter weer op kop na winst in de topper bij Fiorentina (0-1).

*Paris Saint-Germain verkwanselde een 2-0 voorsprong tegen Brest (2-2), dat verrassend derde blijft.

*In de vierde ronde van de FA Cup werden geen grote verrassingen genoteerd.

 

 

 

 

 

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply