donderdag, juni 20

Power-spits met poeiers

Pinterest LinkedIn Tumblr +

‘Een hele mooie poeier’, zo betitelde Brian Brobbey zijn knallende Ajax-goal, geproduceerd met een zwiepend schot vanuit een vrij schootsveld na ronduit armoedig verdedigen van Heracles Almelo.  De power-spits van Ajax, die donderdag 1 februari 22 jaar wordt, bezigde een term uit de oertijd van het voetbal. Zelden horen we nog dat aanvallers de bal graag ‘poeieren’. Nog in de vorige eeuw wilde Ruud Gullit zijn schoten wel eens ‘poefers’ noemen.

Brian Brobbey, een broer van voormalig Anderlecht-verdediger Derick Luckassen, is een kind van de 21ste eeuw. Het afstoffen van een ouderwetse voetbalterm zorgde voor een glimlach in het voetbaldomein. Veel van wat Brobbey doet, en zegt, wordt geadoreerd, en opgehemeld. De laconieke wijze waarop hij interviews ondergaat, is volgens tv-verslaggevers ‘uniek, altijd leuk’, zelfs als hij inhoudelijk niets opmerkelijks heeft gezegd. Niemand waagt het om hem tegen te spreken of uit te dagen.

Vorige week nog vroegen zijn uitspraken na een gemiste strafschop tegen RKC Waalwijk om nadere uitleg. ‘Nu moet je me wel betalen, zei Steven Bergwijn tegen mij. Een top-aanvoerder is hij dat-ie mij de strafschop liet nemen’ vertelde Brobbey nadat hij vanaf de strafschopstip  had verzuimd een hattrick te voltooien. ‘Hoeveel moet je dan betalen?’, vroeg ESPN-verslaggever Milan van Dongen alsof het alledaags is dat er na een gemiste strafschop moet worden afgerekend bij de aanvoerder. ‘Dat gaan we nog bespreken, ik denk 500 euro’, verklaarde Brobbey. Toelichting en verbazing bleven uit, zo gewoon vond de verslaggever het.

VIERDE OP TOPSCORERSLIJST

Met Brian Brobbey heeft Ajax een spits uit de eigen school. Op de topscorerslijst staat hij met 13 treffers pas vierde, met zeven goals minder dan nummer één, de Griek Vangelis Pavlidis (AZ). De vierde plaats is ‘n getuigenis van wat er allemaal fout is gegaan bij Ajax in de eerste drie maanden  van 2023-2024. De 35 tegengoals in 19 wedstrijden illustreren hoezeer de verdediging lekt, nog altijd. Komende zaterdag krijgen de schutters van PSV in de Johan Cruijff ArenA de kans om zich uit te leven.

Gelukkig voor Ajax heeft Brian Brobbey tegen opponenten als RKC en Heracles de weg gevonden naar het doel waarmee de opmars naar de derde plaats is ingezet.  ‘Hij is de spits van Oranje voor de komende tien jaar’, orakelde Aad de Mos. Terughoudender reageerden vooralsnog Marco van Basten en bondscoach Ronald Koeman. ‘Technisch gezien had hij na 12 jaar opleiding bij Ajax beter moeten zijn’, meent Van Basten.

Intussen wekt Memphis Depay, de eerste spits van Oranje, na veel blessureleed bij Atlético Madrid de indruk zijn oude score-ritme terug te vinden. Brian Brobbey kwam pas eind vorig jaar aan zijn eerste half uur in het Nederlands Elftal toe, zonder te scoren. Al enkele jaren wordt hij als een groot talent geprezen, krachtig gebouwd, altijd in beweging zodat hij als goaltjesjager gevonden kan worden. Critici wijzen op zijn matige kopballen, op het gebrek aan lichaamsbalans wanneer hij kan uithalen.

HALF JAAR RB LEIPZIG

In de Eredivisie, herkenbaar aan zwak, naïef verdedigen en een paradijs voor spitsen, lijkt Brobbey nu op gang gekomen. In de voorgaande drie seizoenen scoorde hij in 55 wedstrijden 23 keer. Een half jaar speelde hij tussendoor bij RB Lepizig, zonder indruk te maken. ‘Holland-Lukaku’, noemden ze hem in Duitsland, meer vanwege zijn postuur dan om zijn prestaties. Brobbey koos in 2021 voor de Bundesliga. Een nieuw contract bij Ajax had hij afgewezen, hij kon transfervrij weg en had veel vertrouwen in wat Julian Nagelsmann hem had voorgespiegeld. Toen Brobbey in Leipzig arriveerde was Nagelsmann vertrokken en trof hij in Domenico Tedesco een coach die minder met hem op had. Na een half jaar was de transferspijt zo groot dat Brobbey kon worden verhuurd aan Ajax, dat vervolgens 16 miljoen euro moest betalen om hem definitief vast te leggen.

Tegen PSV, de aanstaande kampioen met twaalf punten voorsprong op Feyenoord, mag Brobbey zondag bewijzen of hij ook tegen sterkere tegenstanders kan vlammen. Hoewel de ploeg uit Eindhoven in 19 wedstrijden pas 8 tegentreffers te slikken kreeg, lijkt de verdediging regelmatig het zwakste compartiment van de koploper. De kwaliteit in aanval en op middenveld maakt alles goed bij PSV, dat voorlopig voor langere tijd Noa Lang (spierblessure) moet missen.

DERDE PLAATS

Voor Ajax is het duel met PSV van belang omdat de derde plaats gloort. ‘Ajax is aan een imposante inhaalrace bezig’, sprak ‘analiste’ Leonie Stentler zondag in het NOS-programma Studio Sport op bijna jubelende toon, alsof het een kunst is wedstrijden tegen Heracles en RKC Waalwijk in winst om te zetten. Ajax staat nu vijfde, de achterstand op nummer 3, FC Twente, bedraagt vier punten. De derde plaats in de Eredivisie geeft dit seizoen recht op een plaats in de kwalificatiefase van de Champions League.  Dat perspectief heeft Nederland  bereikt door de punten die vooral Ajax in de voorbije vijf seizoenen in Europa heeft vergaard. In die zin komt de Amsterdamse ploeg zo’n bonus nog wel toe. Dan mag Brian Brobbey ook op dat niveau laten zien wat hij internationaal werkelijk mans is.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply