Voor AZ is de titelrace nog niet voorbij

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Deel dit artikel:

De deadline is verstreken. Op 3 augustus sloot de termijn waarop nationale bonden hun clubs bij de UEFA konden aanmelden voor een nieuw seizoen Europees voetbal. Namens Nederland is Ajax aangemeld als de nummer 1 die in aanmerking kan komen voor deelname aan de Champions League. Die beslissing van de KNVB wordt nog steeds aangevochten door AZ,  de nummer 2 op de ranglijst van de Eredivisie. Zodra de UEFA de aanmelding van Ajax officieel maakt, schakelt AZ door naar het internationale sportgerechtshof CAS.

Negen doelpunten in het voordeel van Ajax scheelde het slechts toen de competitie  in maart werd stilgelegd. In punten stonden Ajax en AZ gelijk. Nog negen wedstrijden moesten beide ploegen spelen, inclusief de inhaalduels FC Utrecht – Ajax en AZ – Feyenoord AZ waarmee de complete ranglijst weer in evenwicht gebracht moest worden.

Uitwedstrijden bij FC Utrecht zorgen vaak voor schrik bij Ajax. Een week voordat er een streep ging door het coronaseizoen 2019-20 werd Ajax met een 2-0 nederlaag bij FC Utrecht nog uitgeschakeld in het toernooi om de  KNVB-beker. ,,We hadden het gevoel dat we kampioen konden worden, maar we zullen het nooit weten. Er is geen duidelijke regelgeving bij een afgebroken competitie. Een beslissingswedstrijd was beter geweest.”, vertolkt neo-international Calvin Stengs het gevoel binnen de spelersgroep van AZ.

Geduldig wacht AZ voor actie nog het moment af waarop Ajax door de UEFA formeel wordt opgenomen op de deelnemerslijst voor de Champions League. Rechtstreekse plaatsing van een Nederlandse ploeg daarin is overigens nog niet zeker. Mocht Napoli of Olympique Lyon de Champions League van 2020 winnen, dan wordt de Nederlandse deelnemer veroordeeld tot kwalificatiewedstrijden.

ROBERT EENHOORN

Het is niet alleen de frustratie van de spelers waardoor de club uit de provincie Noord-Holland zich blijft verzetten tegen de nominatie van Ajax als papieren kampioen. Ook de clubleiding voelt zich gepiepeld door de KNVB. Robert Eenhoorn (52) kent als oud-tophonkballer van New York Yankees en New York Mets in de Amerikaanse Major League de wetten van de topsport. Als directeur van AZ is hij zijn vechtlust niet kwijtgeraakt.

,,We zijn de fase voorbij dat we alles maar moeten accepteren. Ik zit 33 jaar in de topsport en ben speler geweest, coach, technisch directeur en nu algemeen directeur. Ik heb met clubs, bonden en leagues te maken gehad, maar heb nooit meegemaakt dat ik totaal genegeerd werd. De reactie van de KNVB over onze actie richting de UEFA doet AZ daarom niks”, zei Eenhoorn onlangs in Het Parool.

VAN HANEGEM

,,Behoorlijk onbeschoft zoals AZ totaal is genegeerd door de KNVB. Toen de club naar de UEFA stapte om voor zichzelf op te komen, was Gudde (directeur van de KNVB) verbaasd dat hij niet was ingeseind. Als de KNVB stil blijft, dan zoek je het toch hogerop”, schreef oud-international Willem van Hanegem in een column.

Bij zowel de KNVB als de UEFA stuitte AZ op een gesloten loket. Er viel niet te praten over de beslissing om Ajax aan te wijzen voor de Champions League. AZ wijst op de onderlinge resultaten in de duels met Ajax, die beide door de club uit Alkmaar werden gewonnen, vlak voordat corona toesloeg nog met 2-0 in Amsterdam.

‘VERKEERD VOORGELICHT’

,,KNVB-directeur Gudde heeft objectief en aantoonbaar gelogen”, stelt Karim Aachboun, juridisch adviseur van AZ. ,,Gudde heeft de UEFA verkeerd voorgelicht. Eerst is schriftelijk, meermaals, door de KNVB bevestigd dat er geen reglement van toepassing is. Daarna is volgens de KNVB beslist op basis van UEFA-richtlijnen waaronder objectiviteit. Onderling resultaat is objectiever dan doelsaldo, vinden wij. Maar in plaats van die UEFA-richtlijnen te volgen, valt de KNVB terug op doelsaldo, uit artikel 17 van het reglement dat niet van toepassing zou zijn. Dat deugt niet.”

Gudde reageerde geprikkeld op het verzet uit Alkmaar: ,,In alle stukken naar KNVB en UEFA laat deze meneer blijken het niet te begrijpen of willen begrijpen. Wij hebben steeds gezegd dat het moeten beëindigen van de competitie vanwege corona niet is geregeld in de reglementen. Het besluit om voortijdig te moeten stoppen is daarom genomen op grond van artikel 1 lid 6 RWBV (reglement wedstrijden betaald voetbal): het bestuur betaald voetbal beslist in gevallen waarin het reglement niet voorziet.”

Gudde verder: ,,Voor wat betreft de verdeling van Europese tickets schreef de UEFA voor dat deze verdeling gebaseerd moet zijn op de sportieve resultaten in het seizoen 2019-2020. Om hieraan invulling te geven, hebben wij gekeken naar de ranglijst op het moment van stoppen. De regels voor deze ranglijst staan in de reglementen, artikel 17. Kortom, hier is sprake van verschillende besluiten, niet van één besluit.”

SPOEDPROCEDURE

Het wachten is nu op de bekrachtiging van de Ajax-aanwijzing door de UEFA. Het huiswerk is gedaan door AZ. Of de club bij acceptatie van Ajax doorzet met een procedure bij het CAS, moet nog worden afgewacht. Een spoedprocedure hoeft bij het CAS niet veel tijd te vergen. Katy Hogg van het sporttribunaal liet al weten dat een uitspraak in zo’n zaak binnen een paar uur kan volgen. Een gang naar het CAS zal niet alleen spanning veroorzaken bij Ajax en AZ, zeker ook bij de KNVB én de UEFA.

TWITTER: @hmees

Share.

About Author

Leave A Reply