maandag, mei 20

Voetbalmomenten & Figuren van De Witte Duivel in 2020 (3)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tussen Kerst en Oud en Nieuw geven onze auteurs, en enkele gasten, hun visie op de helden en zondebokken van het voetbaljaar 2020. Het woord is aan François Colin, die een paar bloemetjes uitstrooit over maatschappelijk betrokken sporters.

Marcus Rashford

De spits van Manchester United is pas 23, maar slaagde erin het beleid van de Britse regering te veranderen. Bij het begin van de lockdown bracht hij zoveel geld bij elkaar dat vier miljoen kinderen maaltijden geleverd kregen toen de scholen gesloten waren. Hij pleitte er in een open brief voor om de strijd tegen kinderarmoede aan te pakken. De regering reageerde negatief, maar het duurde niet lang vooraleer Boris Johnson een U-bocht maakte en de aanbevelingen van Rashford opvolgde.

Naomi Osaka

Een meisje van ook slechts 23, maar met haar mondmaskers op weg naar de overwinning in de US Open betoonde ze haar solidariteit met de zwarte slachtoffers van politiegeweld in Amerika. ‘Ik ben het beu verlegen te zijn’, zei ze.

Washington Mystics

Het vrouwenbasketbalteam poseerde in T-shirts waar achteraan een gat in zat van een politiekogel.

Atlanta Dream

Het vrouwenbasketbalteam dat openlijk tegengas gaf aan eigenares en senator Kelly Loeffler, vanwege haar protest tegen de Black Lives Matter-beweging.

De voetbalteams over heel West-Europa (behalve België en Nederland op uitzondering van de Rode Duivels), die voor elke wedstrijd knielden om hun afkeer voor het racisme kracht bij te zetten.

111 legendarische voetbalhelden sinds 1920 | Raf Willems

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Comments are closed.