vrijdag, april 19

VOETBALGEDACHTEN OP VRIJDAG (14) – RW

Pinterest LinkedIn Tumblr +

In deze rubriek geef ik elke vrijdag enkele voetbalgedachten over de voorbije week mee. Ik verwijs graag terug naar mijn basisprogramma: Pleidooi voor de Open Voetbalclub. Zeven uitgangspunten om het Belgisch voetbal een nieuw elan te geven. Met dank aan denktank De Witte Duivel. U vindt die terug in pdf onderaan de tekst.

Wat te denken van Lyra Lierse als model voor het Vlaamse ‘amateurvoetbal’?

Vorige week gelezen in het weekblad Knack dat het Vlaamse ‘amateurvoetbal’ – lees van afdeling 1 tot en met 3 en ook tot diep in de provinciale reeksen – met het water aan de lippen staat. Helemaal nieuw is dat niet maar het geeft natuurlijk wel te denken.

Wat te denken, denken wij dan in onze voetbalgedachten…van Lyra Lierse als model voor het Vlaamse amateurvoetbal. Waarom? Ontdek het in deze voetbalgedachte van deze week.

K. Lyra Lierse is mijn favoriete club. Omdat K. Lyra Lierse principes in de praktijk brengt die ik al een half leven tegen de stroom en beter weten in verkondig: jeugdopleiding richting eerste elftal, sociale projecten in de samenleving, supportersparticipatie. Volgens het motto ’t is uwe voetbal, uit te spreken met onverstaanbaar Liers accent. 

Bezoek eens een match, er zijn altijd minstens 800 fans aanwezig en vaak meer en ga tussen de ‘Koptribune’ staan en zing en ‘move’ mee op de carnavalshit ‘Naar links, naar rechts’ maal een keer of twaalf. En –gelukkig – nog veel beter, daar is de hymne: ‘Dees is mijn club, ze is van aa en ze is van maa. Lyra Lierse!’

Op de tonen van Dirty Old Town! Keel mee, een paar valse noten? Geen probleem. Men bevindt zich in goed gezelschap van het merendeel van het publiek. De betere authentieke voetbalcultuur anno 2020! Lyra Lierse dus, we herhalen het nog een laatste keer.

En omdat ik in de winter liever lui dan moe ben, haal ik gewoon de belangrijkste principes van de website van Lyra Lierse en geef ze hier mee. Laat ze even bezinken, zou ik zeggen, beste Vlaamse amateurclubleiders. Hier vindt u gewoon uw model voor de toekomst.

Lyra Lierse staat op kop van het klassement in 3 de Amateurs VV B. Ik verwed er nu een paar Lindemanskrieken op dat op het einde van het seizoen het kampioensvaandel in de lucht gehesen mag worden. Te nuttigen in de stadionkantine.

  • Open. Transparant. Democratisch.

Lyra-Lierse is één van de weinige clubs in België waar de supporters mee het beleid van hun club kunnen bepalen en waken over de gezondheid van de club op lange termijn. Deze supportersbelangen worden binnen K. Lyra-Lierse behartigd door het overkoepelende supportersorgaan Pallieter Supporterscollectief (PSC): een onafhankelijke, volledig door supporters geleide vereniging zonder winstoogmerk (vzw), die werkt op basis van het democratische principe 1 lid = 1 stem. Als lid van het PSC beslis je dus mee over de toekomst van jouw club!

  • Gouden aandeel

Het Pallieter Supporterscollectief, en dus bij uitbreiding alle leden van dit supportersorgaan, heeft binnen de K. Lyra-Lierse vzw vetorecht op o.a. de clubkleuren, de naam van de club, het gebruik van het stamnummer, de speellocatie van de club, etc.

Alle voorgenoemde zaken kunnen dus enkel gewijzigd worden mits goedkeuring van de leden van het Pallieter Supporterscollectief. Het vetorecht op al deze identiteitselementen belichaamt het zogenoemde “Gouden Aandeel” van de supporters binnen K. Lyra-Lierse.

  • Participatie aan het clubbestuur

Naast het beslissingsrecht over de identiteitselementen van K. Lyra-Lierse neemt het Pallieter Supporterscollectief ook actief deel aan de dagelijkse leiding van de club. De leden van het Pallieter Supporterscollectief verkiezen daarvoor tweejaarlijks 2 afgevaardigden voor de Raad van Bestuur en 1 afgevaardigde voor de Algemene Vergadering van K. Lyra-Lierse. Deze afgevaardigden vertegenwoordigen de belangen van de supporters binnen deze twee officiële cluborganen.

  • Transparantie

Een derde functie van het Pallieter Supporterscollectief is het garanderen van de transparante werking van K. Lyra-Lierse naar al haar supporters. Jaarlijks, in de eerste helft van het voetbalseizoen, organiseert het Pallieter Supporterscollectief een open avond voor supporters van K. Lyra-Lierse. Daarop wordt de geconsolideerde jaarrekening van het afgelopen seizoen, alsook de budgettering voor het lopende seizoen, aan de supporters gepresenteerd door de clubleiding.

Hierdoor bieden K. Lyra-Lierse en het Pallieter Supporterscollectief een uniek inzagerecht in het financiële luik van de club.

  • Community

Lyra-Lierse & het Pallieter Supporterscollectief hebben elk hun eigen functie, maar er wordt nauw samengewerkt op het vlak van communitywerking. Alle community-initiatieven van K. Lyra-Lierse worden immers sterk gedreven door de vrijwilligers van het Pallieter Supporterscollectief. Het grote hart, van zowel de club als het supportersorgaan, voor sociale initiatieven in Lier & de ruime regio wordt hiermee enkel verder vorm gegeven.

Kijk, een club naar mijn hart dus. En omdat ik ook graag recht heb op een winterslaap is dit mijn voorlopige laatste ‘Voetbalgedachte op vrijdag’. Ik wens iedereen een gezond, gelukkig en genotsvol 2020.

En we sluiten nog eens af met onze lichtjes naïeve voetbaltoekomstwens van de voorbije maanden!

Ik eindig mijn ‘Voetbalgedachten op vrijdag’ met steeds hetzelfde statement. Ik ben van oordeel dat het standpunt uit de Open Brief van Voetbal Vlaanderen aan de KBVB en de Profliga, zoals ook terug te vinden op deze website, bij hoogdringendheid moet worden uitgevoerd: ‘Meer ethiek, meer solidariteit en, meer kansen voor de jeugd in ons Belgisch voetballandschap.’ We drukken het hier nog eens vetjes af. Tot het werkelijkheid is geworden. Hopelijk dus niet tot het einde der tijden.

Prettig weekend,

Raf Willems, voetbalschrijver

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

3 reacties

  1. Pingback: he has a good point

  2. Pingback: lv hash

  3. Pingback: naakte tieten

Leave A Reply