zaterdag, april 20

Straffe verhalen (15)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Flamengo klopt Liverpool

Zaterdag strijden Liverpool en Flamengo in Qatar voor de World Cup voor Clubs. Een herhaling van de finale van 38 jaar geleden in Tokio, toen de trofee nog de naam Intercontinentale beker droeg en het hoogtepunt uit de geschiedenis van de rood-zwarten uit Rio de Janeiro.

Flamngo werd dit jaar Braziliaans kampioen en won de Copa Libertadores en staat op punt het onvergetelijke jaar 1981 te overtreffen. Flamengo was voor de zege tegen Liverpool in Japan al kampioen van de staat Rio (er was geen Braziliaanse competitie) en winnaar van de finale van de Copa Libertadores tegen het Chileense Cobreloa.

De heenwedstrijd in Maracana was op 2-1 geëindigd, dankzij twee goals van Zico. De return in Santiago werd gespeeld in aanwezigheid van dictator August Pinochet, die via de public address liet weten dat ‘Corbreloa het vaderland op voetbalnoppen is’. Mario Soto had de oorlogstaal beter begrepen dan wie ook en stapte het veld op met een steen in zijn hand waarmee hij Adilio en Lico in het gezicht verwondde.

De wedstrijd eindigde op 1-0 en er was een derde wedstrijd op neutraal terrein nodig. In Montevideo liep het pas echt uit de hand. Flamengo kreeg twee rode kaarten en Cobreloa drie (onder andere voor Soto). Ondanks het geweld besliste Zico de partij opnieuw met twee goals.

De overwinning gaf Flamengo het recht om voor de Intercontinentale beker te strijden tegen de winnaar van de Europacup voor Landskampioenen. Liverpool had in 1977 en 1978 voor die eer bedankt, vanwege het geweld in het Zuid-Amerikaanse voetbal.

In 1981 stemden de Reds dan toch toe. De ploeg beleefde nochtans een overgangsseizoen en stond pas tiende in de Engelse competitie. Liverpool was kansloos tegen Flamengo. Na twaalf minuten bediende Zico Nunes, die de bal voorbij Bruce Grobbelaar schoot. De 2-0 kwam er na een vrije trap van Zico die door Grobbelaar werd afgeweerd en door Ardilio in de rebound benut. Nunes tekende nog voor de rust voor de 3-0 eindscore na alweer een assist van Man van de Match Zico. Een blamage voor een ploeg met onder andere Alan Hansen, Mark Lawreson, Terry McDermott, Ray Kennedy, Graeme Souness en Kenny Dalglish.

Vanuit Engeland klonk het nadien dat Liverpool de match niet ernstig had genomen. Dat klopt niet, want manager Bob Paisley hield het nieuws van het overlijden van de vader van Bruce Grobbelaar tot na de wedstrijd geheim. Waarschijnlijker is dat de Reds zich op een voetbalgevecht hadden voorbereid, maar gewoon werden weggespeeld. Een enorme verrassing bleek dit achteraf niet. Met Leandro, Junior en vooral Zico had Flamengo een belangrijke inbreng in het Braziliaanse elftal dat uitblonk op het WK van 1982, maar door de schoppers uit Italië werd uitgeschakeld.

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply