woensdag, november 20

Voetbal en textiel

Pinterest LinkedIn Tumblr +

OFFSIDE

  • Het seizoen van Romeo Lavia bij Chelsea heeft exact 32 minuten geduurd. Hij werd deze zomer voor 58 miljoen pond getransfereerd.
  • Na elf overwinningen op rij leed Roberto Martinez zijn eerste nederlaag als bondscoach van Portugal: 2-0 in Slovenië.
  • Robert Andrich (Bayer Leverkusen) kreeg zowel tegen Frankrijk als Nederland een gele kaart. De 29-jarige defensieve middenvelder staat daarmee op 105 gele kaarten in 343 wedstrijden. Kortom, een man die je ’s avonds beter niet tegen het lijf loopt in een donker steegje.
  • Textiel is nu ook al een belangrijk item in het voetbal.
    In Duitsland begrijpt men er niets van en is de halve wereld in shock. Na zeventig jaar schakelt men over van Adidas naar Nike. Of zoals sommigen zeggen: (Duitse) traditie moet wijken voor (Amerikaans) geld.
    Adidas is van oorsprong inderdaad oer-Duits, Adidas is een samentrekking van de naam van de oprichter Adolf (Adi) Dassler uit Herzogenaurath in Beieren.
    In Engeland maakt men zich al even grote zorgen over de shirts op het volgende EK. Te weinig of geen rood en dus geen enkele referentie aan de Engelse vlag. Het is een echte schande, althans volgens vele Engelsen.

ONSIDE

  • In vergelijking met het EK van 2020 krijgt het EK 2024 vijf andere deelnemers: Servië, Slovenië, Roemenië, Albanië en Georgië. Georgië is de enige debutant. Het is het 37e land dat zich plaatst voor een EK-eindronde.
  • Georgië is het team van ‘Kvaradona’ van Napoli. Het won na strafschoppen het testduel tegen Griekenland. Nika Kvekveskiri (enkele commentatoren zullen hun tong breken) zette de beslissende penalty om. Alles bij elkaar won Georgië in de voorronde twee keer van Cyprus, speelde in eigen huis gelijk tegen Schotland en Noorwegen en versloeg Luxemburg in de eerste play-off.
  • Oekraïne is – met Slovakije en Roemenië – de derde tegenstander van de Rode Duivels. Het is de eerste keer in de geschiedenis van het EK dat een land deelneemt dat in oorlog is.
  • In Warschau was het dinsdagavond dubbel feest: Oekraïne plaatste zich in de Poolse hoofdstad tegen IJsland en in Wales deed Polen dat ook.
  • Brazilië won op Wembley met een goal van de 17-jarige Endrick. De goddelijke kanaries traden met maar liefst vijf debutanten aan. Na de zege tegen Engeland speelde Brazilië ook gelijk in Spanje (3-3), ondanks twee discutabele strafschoppen. Dat laatste duel begon pas om halftien. Het werd dus laat voor de tieners Endrick, Yamal (16), Beraldo (20) en invaller Cubarsi (17).
  • Er vallen meer goals in de laatste minuten van een wedstrijd. De eerste minuten worden maar al te vaak met het cliché ‘studieronde’ omschreven. In de voorbije week scoorde Florian Wirtz echter al na zeven seconden voor Duitsland en Christoph Baumgartner zelfs al na zes seconden voor Oostenrijk. Kan het nog sneller? De Let Marcis Oss zorgde voor een ander record: een own goal na 14 seconden vanwege de befaamde hoge pressing van Liechtenstein.
  • De nieuwe scheidsrechtersbaas wil vaste VAR-teams. Hopelijk zorgt dit voor meer consistentie en minder discussie tijdens de play-offs.
  • Volgens het Referee Department heeft de VAR in 94% van de gevallen correct beslist. Aan de universiteit is een resultaat boven de 90% summa cum laude met felicitaties van de jury. In de voetbalwereld blijkt dat echter grandioos gebuisd.
  • De wedstrijd Westerlo-Racing Genk blijft – uiteraard – doorwerken. Het bondsparket eist geld- en andere straffen voor wedstrijdvervalsing.
    Doelmannen die een blessure veinzen – om maar één ding te noemen – om een pauze in te lassen, is blijkbaar geen wedstrijdvervalsing, maar part of the game.
  • Nog meer textiel. De Engelse ploeg speelde in naamloze shirts. Daarmee wil men de aandacht op dementie vestigen. Een beetje bizar, maar uiteindelijk toch een mooie geste.
  • De ontslagen Mazzu wil niet naar Eupen. De enige juiste en faire beslissing.
    Niet elke ploeg of trainer houdt zich hieraan.
  • FIFA (en uiteraard Elefantino) laat Qatar niet los. De vijf volgende edities van het WK voor U17 zullen in Qatar plaatsvinden. Denemarken had zich kandidaat gesteld, maar hoorde niets meer totdat – out of the blue – werd bekendgemaakt dat de Qatarezen vijf keer aan de slag kunnen. De zakken van Infantilo zijn blijkbaar bodemloos.

VARtaal

We blijven ons verder verwonderen over het frequente gebruik van kromtaal en zetten daarom deze rubriek verder. Laat ons gerust weten wat jij hoort of ziet …

  • … die er uiteindelijk nog een kopkans uitkrijgt. > Uitkrijgen is een verouderd werkwoord dat ontvangen betekent. Hier schrijf je het ofwel los van elkaar (uit krijgt) ofwel gebruik je een ander werkwoord.
  • … de enigste speler. Je kunt niet nog eniger zijn dan enig, dus een superlatief kan hier niet.
  • Veel gebruikt: in de kluts. Wordt vaak niet correct gebruikt, omdat klutsen betekent dat een aantal voetballers achtereen de bal verkeerd raken.
  • Ze krijgen het in de broek. > Dit heeft alles weg van een contaminatie: je krijgt een pak voor (of op) de broek (zwaar verlies) of je doet het in de broek (angst), maar niet de foute combinatie van de twee.
  • Hij greep naast de flosj. Uit het Frans floche (vlossig uiteinde van een sigaar), maar bij ons als dialectwoord op de kermis voor kwast (en gratis ritje). Er toch rekening mee houden dat dit een plaatselijk dialectwoord is en niet iedereen dit begrijpt. In andere dialecten spreekt men bijvoorbeeld van een strufel, wat ook kwast betekent.
  • En het het voltooid deelwoord van hijsen is nog altijd gehesen, niet gehezen.
  • We zijn absoluut pro neologismen, maar we moeten het misschien toch niet te ingewikkeld maken. Tom Boudeweel verslikte zich een tweetal weken terug in het boe roepen. Hij stelde voor om er een aaneengeschreven werkwoord van te maken, maar raakte dan verstrikt in het voltooid deelwoord. Is het geboeroept, geboegeroept, geboegeroepen of gewoon boegeroepen. En inderdaad, het is niet altijd eenvoudig, denk maar aan bijvoorbeeld stofzuigen. Misschien houden we het het toch maar beter bij “boe roepen, roept boe, heeft boe geroepen”. Dat belet niet om verder op zoek te gaan naar nieuwe woorden. Vooral doen, Tom!
    Met dank aan Peter Debrabandere (hoofdredacteur Neerlandia) voor de ondersteuning.

(Paul Catteeuw & François Colin)

Share.

About Author

Paul Catteeuw (1956) bekijkt voetbal vanuit de tribune achter het doel. Hij houdt zo de vinger aan de pols voor wat naast de zijlijn gebeurt en probeert om er dwars doorheen te kijken. Soms vol nostalgie, soms vol verwondering, maar meestal met een vleugje ironie.

Leave A Reply