maandag, april 22

Bij RWDM zit de schrik er goed in – Eddy Vercammen

Pinterest LinkedIn Tumblr +
RWDM is nog niet veroordeeld om te zakken maar de schrik, vooral bij de supporters, zit er wel in. Toen ze vorig jaar de titel haalden, was het van het seizoen 2000/2001 geleden dat ze nog eens naar de hoogste afdeling konden stijgen. Ik deed er toen de scouting.
Onlangs las ik in de krant dat RWDM dit seizoen 35 spelers opstelde. Dat klopt niet, er zijn 37 spelers actief geweest voor het eerste elftal in de competitie. Als ze, iemand van RWDM en een journalist, al niet weten hoeveel spelers er mee deden. Ja, dat is actief zijn met een zeer beperkte kennis.
Voor het seizoen begon vroegen enige RWDM supporters, die me goed kenden van vroeger, mij of ik geen kandidaat wou zijn voor de scouting. Om hen een plezier te doen, en ook omdat RWDM toch nog iets betekende voor mij – het was destijds het begin van mijn scoutingscarrière – belde ik met Ganaye, de man die veel regelt. Ik denk dat het gesprek geen minuut duurde. Hij vroeg niet wat ik voorheen al gedaan had. Hij reageerde niet als ik zei dat ik vroeger al voor RWDM werkte en de club goed kende. Hij liet mij zelfs niet uitspreken en zei me dat het scoutingteam al samengesteld was.
Straf vond ik dat ik vier dagen later in een krant kon lezen dat hij bezig was met het scoutingsteam samen te stellen. Mag men zo iemand dan een leugenaar noemen? Hoe dan ook, van dan af had ik een negatief gevoel bij wat die man met RWDM van plan was.
Een ingekort overzicht van wat er het laatste jaar gebeurde. Vorig seizoen gebruikte RWDM 28 spelers om kampioen te worden. Tijdens het seizoen vertrokken er al vijf spelers. Na het seizoen vertrokken er vijftien. Begin dit seizoen vertrokken er nog eens twee en tijdens de wintertransferperiode vertrokken er nog drie.
Van de kampioenenploeg van vorig seizoen zijn er nog Defourny en Biron die mogen spelen als ze fit zijn en verder Heris en De Sart, die nog niet de helft speelden, en ook Rikelmi loopt er nog rond. De rest, ongeveer vijftien spelers, want met huurders die al of niet terugkwamen is dat moeilijk te tellen, is vervangen door getransfereerde jongens van heinde en verre. In de wintermercato kwamen er maar liefst acht spelers bij: één van Lyon, drie van Botafogo, twee van Crystal Palace, één van KV Mechelen en één van Sochaux. Bijna allemaal jongens die de Belgische competitie en de al aanwezige spelers niet kenden. Neem daarbij dat de meesten geen matchritme hadden omdat ze weinig competitiematchen op niveau speelden. De meesten kregen toch kansen om zich te bewijzen. Maar dan onmiddellijk in een onbekende competitie vechten tegen degradatie is niet simpel …
Een massa transfers werden dus gedaan, in en uit. Er wordt gefluisterd  dat die transfers voor sommige personen iets opbrengen, maar dat heb ik van horen zeggen …
En waar is de sterke RWDM jeugdwerking van vroeger gebleven? Goede trainers, waarvan sommigen zelfs in de vorige eeuw al actief waren en goed werk leverden, zijn bijna allemaal weg. Vorig seizoen speelden een 40-tal spelers bij de beloften. Niemand kreeg een kans. Daarvan zijn er ongeveer de helft weg. Dit seizoen speelden al meer dan dertig spelers met de beloften. Daarvan kreeg alleen Vandendaele twee invalbeurten. Dat krijgt men met buitenlandse investeerders. De jonge Belgen lopen er bij voor spek en bonen of om aan het verplicht aantal Belgen op het wedstrijdblad te komen …
Wat de RWDM supporters ook afschrikt, is het verleden van Ganaye. Hij was actief bij Barnsley, Esbjerg, Nancy en Oostende. Wat is de rode draad van deze clubs met hem? Ze zakten allemaal…
Dan is mijn palmares beter !!
Share.

About Author

Eddy Vercammen heeft een ruime ervaring in het voetbal. Eddy was in het verleden werkzaam bij topclubs als Feyenoord en Racing Genk en mocht ook de Nederlandse voetbalbond tot zijn werkgevers rekenen. Zijn specialiteit ligt in het Belgische en Nederlandse voetbal, dat hij nog altijd tot diep in de kelderklassen volgt!

Leave A Reply