maandag, april 22

Vincent Janssen offert zich niet langer op voor Oranje

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Liefst 104 wedstrijden in veertig dagen telt het rooster van het toernooi om de Wereldbeker in 2026, veertig meer dan vorig jaar in Qatar!  Elf dagen langer zullen de finalisten van huis zijn. Vele duizenden kilometers wachten er straks om de Verenigde Staten, Canada en Mexico te kunnen doorkruisen. Wat een weemoed zal er dan opkomen hij de topvoetballers die in Qatar genoeg hadden aan een ritje met de bus.

Hoe gerieflijk het voor de spelers ook was op die paar vierkante kilometers in het mini-staatje Qatar, toch verklaarde 44 procent van de WK-gangers in een enquête ‘extreme of toegenomen  vermoeidheid’  te voelen in vergelijking met een ‘normaal’ seizoen zonder winter-WK. Twintig procent signaleerde ‘extreme en mentale emotionele vermoeidheid’

Zulke offers willen Luuk de Jong en Vincent Janssen niet langer opbrengen. De twee spitsen, geen van beiden eerste keus, hebben de nieuwe (teruggekeerde) bondscoach Ronald Koeman laten weten niet meer beschikbaar te zijn voor Oranje. De indruk bestaat dat ze de opoffering te veel vinden in verhouding tot hun perspectief op speeltijd.

BEGRIP EN ONBEGRIP

Luuk de Jong is 32, hij maakte vier eindtoernooien mee, wordt al volop opgeslokt door PSV en wil ook in de zomer aandacht kunnen geven aan zijn twee kinderen. Van het besluit van Luuk de Jong werd met begrip kennis genomen.

Anders ligt dat bij Vincent Janssen. Hij is 28 en beleefde alleen het WK in Qatar als eindtoernooi, pas nadat Louis van Gaal hem vorige zomer als een vergeten international uit de anonimiteit van Mexico had geplukt – na vijf jaar afwezigheid in Oranje. Janssen is gestopt bij het Nederlands Elftal  omdat hij naar eigen zeggen de ‘voetbalkalender ’steeds voller en drukker’ ziet worden. ,,Als ik eerlijk ben, dan moet ik tot de conclusie komen dat dit steeds meer impact heeft”, aldus Janssen in een verklaring waarin hij zegt in overleg met familie en vrienden een ‘weloverwogen beslissing’ te hebben genomen.

,,Een moeilijke beslissing”, vond Janssen het. ,,Mensen die mij kennen, weten dat spelen voor een land een droom was en ik vind dat nog altijd een hele eer.” Vincent Janssen, topscorer namens Antwerp FC in de Belgische competitie, zegt Oranje voortaan te willen  volgen als ‘supporter’ en zich ‘voor de volle 100 procent richten op zijn club.

VAN DER VAART: ‘SLAP’

,,Slap”, reageerde Rafael van der Vaart (109 interlands) op het ‘bedankje’ van Vincent Janssen . ,,Ik vind het bijna kwalijk, ik kan er best wel een beetje boos om worden Ik heb nooit gedacht aan bedanken, zo’n eer vond ik het om voor het Nederlands Elftal te mogen spelen.”

Oud -bondscoach Bert van Marwijk daarentegen kan wel begrip opbrengen voor het besluit van zowel Luuk de Jong als Vincent Janssen. ,,Ik kan het niet los zien van het feit dat ze allebei weinig speelden. Ik denk dat dat ook wel een rol speelt. Dan ben je veel van huis, terwijl je weinig in actie komt.”

In het geval van Vincent Janssen kan Van Marwijk zich wellicht baseren op inside-information. Mark van Bommel, de coach van Antwerp FC, is immers zijn schoonzoon. Van Bommel prijst Janssen als een échte ‘teamspits’.  Van Bommel: ,,Hij trekt gaten, is balvast, verlegt het spel en heeft aan een kleine kans genoeg. Het is een genot om hem te zien spelen.”

Van Bommel is blij met de Nederlandse inbreng bij Antwerp, waar naast Vincent Janssen ook Jurgen Ekkelenkamp, Calvin Stengs en Gyrano Kerk actief zijn. Van 53 competitiegoals kwamen er al  26 op naam van een Nederlander. Van Bommel begroette die statistiek onlangs met een kwinkslag:  ,,Oranje boven.”

SCEPSIS

De lofzang van Mark van Bommel contrasteert met scepsis in de Nederlandse media die Vincent Janssen vorig jaar te verwerken kreeg toen Van Gaal hem bij Oranje haalde. Dat weerhield Van Gaal er niet van hem te handhaven in de selectie en tijdens het WK twee keer (goed voor 86 minuten)  in te zetten. Daarmee kwam zijn totaal aan interlands op 22 interlands waarin hij zeven keer scoorde.

De voorkeur als eerste spits zat er vooralsnog niet in voor Vincent Janssen. Voor de aanvalsposities zijn   Memphis Depay (Atlético Madrid), Cody Gakpo (Liverpool),  Wout Weghorst (Manchester United) en Brian Brobbey (Ajax) in de voorlopige selectie van nu nog 35 spelers opgenomen. In de wachtkamer zitten dan nog Arnaut Danjuma (Tottenham Hotspur) en Donyell Malen (Borussia Dortmund

Of zij allemaal hun rol zo kunnen invullen als Janssen en De Jong betwijfelt Bert van Marwijk: ,,Zoveel goede spitsen heeft Nederland op dit moment niet. Het zijn allebei spelers, die Koeman goed had kunnen gebruiken. Achter Memphis Depay en Wout Weghorst zit niet veel en dan kun je je nog afvragen of Depay een echte spits is. Je kunt niet zomaar op korte termijn een spits tevoorschijn toveren.”

 

 

 

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply