zaterdag, oktober 1

‘Veredeld stelletje sterren’ wacht Van Gaal

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Toch weer Louis van Gaal. Op zoek naar een opvolger van Frank de Boer is Louis van Gaal, bijna 70 jaar, de eerste keus als bondscoach van het Nederlands Elftal. Hij toonde zich al snel  ‘welwillend’ en is intussen in gesprek met de directie van de KNVB. Twee man sterk waren ze deze week welkom voor onderhandelingen in zijn vakantiewoning aan het Quinta do Lago, in de Algarve. Een derde dienstverband als bondscoach is in zicht.

De spelers hebben geen recht van spreken meer. Toen Ronald Koeman in augustus vorig jaar ineens naar FC Barcelona vertrok, spraken ze hun veto uit over de komst van Louis vaan Gaal. Ze hielden zich vast aan de organisatie en de staf waarmee onder Koeman de geest was teruggekeerd bij Oranje.  In wat daarover naar buiten kwam, ontbrak een warme steunbetuiging aan de interesse van Louis van Gaal

Zelf wilde Louis van Gaal toen al erg graag. ,,Als ze me benaderen, ga ik er serieus over nadenken’’, antwoordde hij vorig jaar op een vraag van de NOS. Niemand van de KNVB polste zijn interesse. Een jaar later denkt de KNVB er heel anders over. ,,We zoeken een echte baas”, zei Nico-Jan Hoogma, directeur topvoetbal bij de KNVB, vorig jaar. Hij veroordeelde daarmee niet alleen zijn eigen keuze voor Frank de Boer in 2020, het was tevens een profielschets die past bij Louis van Gaal.

SNEER NAAR ‘STERREN’

De afwijzing in 2020 door de spelers, én door de KNVB, is Van Gaal niet vergeten. De spelersgroep die op het EK niet verder reikte dan de achtste finales, kan zich opmaken voor een pittige confrontatie. ,,Kijk nu eens naar het Europees Kampioenschap voor de heren. Dan zie je dat een veredeld stelletje sterren het niet kunnen”, sprak Van Gaal zaterdag in Zeist waar hij het Nederlands  vrouwenelftal kwam uitzwaaien, op weg naar het Olympisch voetbaltoernooi. Zijn nooit gesleten eerzucht klonk er in door.

Geen enkele speler van Oranje hoorden we reageren op die snerende  woorden. Met name Virgil van Dijk en Memphis Depay zullen persoonlijke ervaringen opzij moeten schuiven met de aanstelling van Van Gaal. In de periode dat hij voor Oranje de weg plaveide naar de derde plaats op het WK van 2014, negeerde Van Gaal stelselmatig de roep om Virgil van Dijk. Hij vond Van Dijk, destijds spelend voor Celtic, te log, niet wendbaar genoeg bij verdedigende acties. Op het WK raakte de 20-jarige Memphis Depay onder Van Gaal zodanig geïnspireerd dat een jaar later een transfer volgde naar Manchester United, naar Van Gaal volgde. In Engeland draaide hun samenwerking op een mislukking uit.

EISEN AAN KNVB

Met Van Gaal krijgt ook de KNVB te maken met stevige, aangescherpte eisen. Hij zal zijn eigen ideeën hebben over samenstelling van de staf en over de faciliteiten die volgens hem vereist zullen zijn. Haast is geboden want op 1september al wacht de derde WK-kwalificatiewedstrijd, uit tegen het Noorwegen met Haaland en Odegaard. De eerste drie WK-punten gingen uit tegen Turkije al kansloos verloren (4-2).

Intussen is het vijf jaar geleden dat het winnen van de FA Cup met Manchester United de laatste klus was van Louis van Gaal.  Hoewel hij dat nooit nadrukkelijk wilde uitspreken, leek zijn actieve loopbaan als leidinggevende in het profvoetbal beëindigd.  De interesse in het internationale topvoetbal vervaagde nooit bij hem. Als analist van Ziggo Sport deed Van Gaal nog regelmatig van zich spreken.

Terugkijkend op zijn carrière schaarde hij zich vorig jaar in één rijtje met Rinus Michels en Johan Cruijff. ,,Michels, Cruijff en Van Gaal staan voor de Hollandse School, daar zou je ook Guus Hiddink en Dick Advocaat aan toe kunnen voegen, al vind ik dat Hiddink en Advocaat daar niet zo veel aan hebben toegevoegd. Rinus Michels heeft het totale voetbal uitgevonden. Cruijff heeft dat van hem overgenomen en van de spits een valse spits gemaakt. Dat is minder herkend in de voetbalgeschiedenis. Cruijff heeft dat overgehouden aan zijn eigen spelerscarrière. Hij liet zich altijd al terugvallen  vanuit de spits om in balbezit te kunnen komen.”

Overal waar Louis van Gaal het voor het zeggen had, won hij wel een of meerdere prijzen, als we derde plaats van Oranje op het WK van 2014 ook als zodanig mogen beschouwen. Als coach ontdekte Van Gaal ook waarom hij zichzelf als sportleraar op een basisschool minder geschikt had gevonden ,,Ik heb van nature weinig geduld. Daarom was ik beter geschikt als coach dan als leraar. Als coach kun je prestaties eisen.”

MEESTE VOLDOENING BIJ AZ

Na een verhoudingsgewijs bescheiden carrière als profspeler bij  Ajax-2, Antwerp, Telstar, Sparta en AZ werkte Van Gaal als coach of technisch directeur bij Ajax (twee keer), Oranje (twee keer), Barcelona (twee keer), AZ, Bayern München en Manchester United. De meeste voldoening in zijn loopbaan als coach hield hij over aan de meest bescheiden club, AZ waarmee hij in 2009 kampioen van Nederland werd. ,,Bij AZ beleefde ik mijn mooiste periode. Daar waren de voorwaarden geschapen om spelers en begeleiders te laten werken in mijn geest.” Het is dé boodschap, met alle eisen van dien, die Van Gaal en de KNVB nu bij elkaar moet brengen.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Comments are closed.