zondag, mei 26

Verbruggen kan de duiventil op slot doen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Het keepersdebat bij Oranje kan worden afgerond – áls we naar Ronald Waterreus willen luisteren. ,,Op dit moment is Bart Verbruggen de allerbeste keeper van Nederland. Hij is pas 20, maar keept als een volwassen kerel van 30, die precies weet wat hij wil. Hij kan alles. Met zijn fysiek, zijn rust en uitstraling is hij een moderne keeper”, zei Waterreus, zevenvoudig international, maandagavond in het tv-programma Rondo over de 1.94 meter lange doelman van Anderlecht.

Jaar in, jaar uit al is het doel van Oranje een duiventil. Met Jasper Cillessen, Jeroen Zoet, Tim Krul, Marco Bizot, Justin Bijlow, Maarten Stekelenburg, Remko Pasveer, Mark Flekken en Andries Noppert vlogen in de laatste vijf jaar liefst negen keepers de kooi in en uit. Niemand kreeg de voorkeur als onbetwiste nummer één. Zal Bart Verbruggen de carrousel dan wel tot stoppen brengen?

Jasper Cillessen (bijna 34) is met 65 interlands in elf jaar de meest ervarene. Hij maakt altijd zo’n verongelijkte indruk dat medespelers, media en supporters zich aan hem ergeren. Louis van Gaal liet Cillessen voor het WK in Qatar zelfs thuis, bang dat hij daar de sfeer binnen de groep zou verpesten. Ronald Koeman bood hem vorige maand een nieuwe kans, maar in het duel met Frankrijk (4-0) blunderde Cillessen, inmiddels afgezakt naar NEC Nijmegen, zo opzichtig dat ook Koeman nu motieven genoeg heeft een eind aan zijn interlandcarrière te maken.

JUSTIN BIJLOW

Justin Bijlow (25) gold tot nu toe steeds als de meeste talentvolle keeper van Nederland. De doelman van Feyenoord wordt gesteund door een sterke lobby vanuit Rotterdam, maar regelmatig dwarsbomen diverse blessures hem in zijn zichtbare hunkering naar méér dan de  zes interlands in 2021.

In vijf seizoenen eredivisie als vaste eerste keeper kwam Bijlow pas tot 80 wedstijden, een gemiddelde van 16! Ook nu Feyenoord in een roes naar het landskampioenschap davert, moet hij weer toekijken. Na negen competitiewedstrijden afwezigheid lijkt de rentree van Bijlow nabij, maar of hij nog voldoende ritme kan opdoen voor de finaleronde van de Nations  League in juni is de vraag.

ANDRIES NOPPERT

Als Justin Bijlow én Bart Verbruggen stabiel gaan keepen, zullen de meeste anderen straks op hun interlandcarrière moeten terugkijken als een passant, óók Andries Noppert (29), de verrassende WK-keeper in Qatar die vanaf de winterstop ontbreekt bij sc Heerenveen en pas nu een liesoperatie ondergaat.

Interessant wordt nu hoe Ronald Koeman reageert op de sollicitatie-prestaties van Bart Verbruggen bij Anderlecht, nog voordat Ronald Waterreus met zijn openlijke pleidooi  kwam. Na Maarten Stekelenburg (bij het EK in 2021) en Andries Noppert in Qatar ligt het voor de hand dat Oranje bij de finaleronde van de Nations League met een nieuwe keeper op het internationale podium zal verschijnen. In het geval van Bart Verbruggen bestaat nog wel de mogelijkheid dat hij wordt aangewezen voor Jong Oranje, dat in juni in actie komt op het EK onder 21 in Roemenië en Georgië.

BAND VERBRUGGEN – WATERREUS

Zó lang zou Ronald Waterreus niet wachten met promotie voor Verbruggen, die vorige maand voor het eerst in de Oranjeselectie was opgenomen, maar door buikgriep moest afhaken. Waterreus (52) – ex-doelman van onder meer PSV, Manchester City en Rangers FC – sprak maandagavond in het tv-programma Rondo over zijn ‘persoonlijke band’ die hij al enkele jaren onderhoudt met Verbruggen; zonder die relatie verder te duiden. ,,Maar het is niet zo dat ik de zaken voor hem doe”, stipte Waterreus wel aan. Aangenomen mag worden dat keeperstrainer Jelle ten Rouwelaar de contacten heeft gelegd. Ten Rouwelaar was reservedoelman bij PSV in de tijd dat Waterreus over het Eindhovense doel waakte.

Vorig jaar volgde Ten Rouwelaar, toen keeperstrainer van Anderlecht, zijn chef Vincent Kompany naar Burnley FC. Het liefst hadden ze ze toen ook Verbruggen meegenomen. Maar Anderlecht vond 3 miljoen euro te weinig voor zo’n talentrijke keeper die in 2020 voor 300.000 euro was weggekocht bij NAC Breda, weg uit de stad waar hij opgroeide bij WDS ’19, de amateurclub waar Virgil van Dijk zijn eerste wedstrijdjes speelde.

‘BURNLEY GEPASSEERD STATION’

Bij NAC was Ten Rouwelaar eerder al de trainer die zich over Verbruggen ontfermde. Een hernieuwde hereniging bij Burnley, acht Waterreus uitgesloten, zelfs nu Kompany met zijn club naar de Premier League is gepromoveerd. ,,Burnley is al een gepasseerd station. Als je keeper bent van Oranje, ga je niet meer naar Burnley.”

Bij Anderlecht ontwikkelde zich vorig seizoen een speciale band tussen Verbruggen en Kompany.  De jonge doelman nam geen genoegen met alleen trainingen overdag. Als hij thuis had gerust, gekookt en gegeten, fietste hij nog eens naar de club om in de gym extra te oefenen. Dan kwam hij regelmatig Vincent Kompany tegen, ook in de avonduren aanwezig, en volgden er leerzame gesprekken voor Bart Verbruggen.

BOVEN WELLENREUTHER

Waterreus : ,,Kompany is lyrisch over Bart. In de playoffs gaf Kompany hem de voorkeur boven Wellenreuther die een paar weken geleden voor Feyenoord een beslissende redding verrichtte in de strijd om het kampioenschap met een wereldredding bij 2-2 op een schot van Kudus.”

Wanneer de woorden van Waterreus uitkomen, wacht Verbruggen een veelbelovende carrière en Anderlecht een interessante transfersom. Zijn contract loopt door tot medio 2025. Als speler van Oranje zou Verbruggen de tweede keeper van Anderlecht in het Nederlands elftal worden, ná Jan Ruiter met een eenmalig optreden in 1976.  De ambities van Bart Verbruggen reiken veel verder.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply