zaterdag, december 9

Dante Vanzeir

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nel mezzo del cammin di nostra vita
mi ritrovai per una selva oscura,
ché la diritta via era smarrita.

Dit zijn de openingsverzen van La divina commedia van Dante Alighieri. Vrij vertaald betekent het ongeveer: In het midden van onze levensreis bevind ik mij in een donker bos, want het rechte pad was weg.

Uiteraard een vreemde opening voor een bijdrage over voetbal, maar toch moest ik eraan denken toen gisteren plots het nieuws verscheen dat een match in de Amerikaanse Major League Soccer (MLS) tussen de New York Redbulls en de San Jose Redbulls werd stilgelegd. De reden: een speler had op het veld racistische uitspraken gedaan. Het zoveelste incident dat bij ons waarschijnlijk niet eens de pers zou halen, mocht het één of andere speler betreffen, waar wij nog nooit zouden hebben van gehoord. Maar het ging om een landgenoot: Dante Vanzeir. En het is uiteraard door zijn voornaam dat we bij de Italiaanse dichter uit de dertiende-veertiende eeuw terechtkomen.

Dante Vanzeir, de chouchou van het Dudenpark, die plots om de verkeerde redenen in de spotlights van de voetbalwereld verschijnt. Volgens de spelers van San Jose zou hij racistische woorden hebben gebruikt tijdens de wedstrijd. Hij zou daarna door de spelers van San Jose zijn omsingeld en de wedstrijd zou daarop tijdelijk zijn stilgelegd. En na tweeëntwintig minuten toch hervat. Met Vanzeir. Hij werd pas helemaal aan het einde van de wedstrijd vervangen. De tegenstrevers verklaarden dat ze de wedstrijd niet wilden staken, omdat de woorden van Vanzeir niet tegen een specifieke speler zouden zijn gericht, maar gewoon een uitroep van frustratie. Het korte interview met speler Jeremy Ebobisse achteraf werkte in ieder geval heel bevreemdend. De man kreeg nauwelijks gezegd wat er blijkbaar was gebeurd.

Na de wedstrijd werden dan toch alle registers opengetrokken.Niet het minst omdat de New York Red Bulls zelf een stevige boodschap de wereld instuurden, waarbij ze absoluut wilden onderzoeken, wat er was gebeurd. In samenwerking met de MLS, want er is een absolute nultolerantie voor racistische opmerkingen in de Amerikaanse voetballiga.

We kunnen die nultolerantie alleen maar toejuichen. Racisme hoort niet thuis op een voetbalveld, het hoort gewoon nergens thuis. Dat betekent eigenlijk dat het er voor Dante Vanzeir niet zo goed uitziet, mochten de beschuldigingen juist blijken. Zelfs ontslag behoort tot de mogelijkheden. Dat zou betekenen dat hij niet eens tien wedstrijden voor zijn nieuwe ploeg zou hebben gespeeld. Juist of niet juist, in de MLS lachen ze er niet mee.

Stel je eens voor dat dit alles in ons land was gebeurd. Ook hier is er eigenlijk nultolerantie tegenover racisme, maar het zijn vooral woorden in de wind. Dit incident zou heel snel afglijden tot een fait divers van een stoute jongen die iets heeft geroepen wat niet door de beugel kan. En misschien zou hij zelfs een straf(je) krijgen van één of twee wedstrijden schorsing. En je kan er geheid op wedden dat de ploeg van de desbetreffende speler in beroep zou gaan en voor strafvermindering zou pleiten. Maar verder zou men gewoon weer overgaan tot de orde van de dag. Case closed. We hebben wel belangrijkere dingen aan ons hoofd.

Denk gewoon aan wat er vorige week nog is gebeurd. Romelu Lukaku, slachtoffer van racisme in Italië, krijgt zelf een straf. Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken. Dat is gewoon de omgekeerde wereld. Zelf ben ik een koele minnaar van de Amerikaanse cultuur, maar ik ben wel voorstander van de Amerikaanse houding ten opzichte van racisme. Het onkruid moet je met wortel en al uittrekken, want zachte heelmeesters zorgen echt wel voor stinkende wonden. Dus, als je voor nultolerantie bent, dan moet je ook die nultolerantie toepassen en overtredingen zwaar straffen. Ik wil nog in het midden laten of het tot ontslag moet leiden, maar dat er in Europa iets moet gebeuren is wel heel duidelijk.

Als de verdachtmakingen juist zijn, dan ziet het er niet goed uit voor Dante Vanzeir. Ik heb geen idee of en hoe racistisch Vanzeir zou zijn. Het is aan hem om eventueel zijn onschuld te bewijzen, mocht hij onschuldig zijn. Maar Dante bevindt zich in het midden van zijn voetbalcarrière plots in een donker New York, waar hij het rechte spoor bijster is.

 Post scriptum

Stel je eens voor dat Vanzeir inderdaad wordt ontslagen en dat hij in een vlaag van woede en zinsverbijstering naar Walmart stapt en daar een geweer en munitie koopt … Want dat kan dan weer wel zonder enig probleem in de Verenigde Staten. Zonder dat je ook maar ergens wordt ontslagen.

Zo zie je maar, je kan een probleem altijd van twee kanten bekijken.Share.

About Author

Paul Catteeuw (1956) bekijkt voetbal vanuit de tribune achter het doel. Hij houdt zo de vinger aan de pols voor wat naast de zijlijn gebeurt en probeert om er dwars doorheen te kijken. Soms vol nostalgie, soms vol verwondering, maar meestal met een vleugje ironie.

Leave A Reply