vrijdag, april 19

Van Helzold tot Bosuil

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Aan de Stadionlaan 14 in Heusden-Zolder ligt een stadion. Op een van de vroegere oefenvelden is nog wel een vergeten doel te vinden, maar KFC Helzold bestaat niet meer. Nu huizen aan de Stadionlaan een speedwayclub, een duivenclub, een hondenclub en leven de liefhebbers van modelbouwvliegtuigen zich  er uit.

Het is zomaar een van de verhalen in het boek Plein, 30 Belgische velden in woord en beeld. Het boek, uitgegeven door het Nederlandse magazine Staantribune, is het resultaat van een rondreis van fotograaf Marco Magielse. Treffend heeft hij hierin beeld en sfeer van het Belgische voetbal gevangen. Journalist Raoul De Groote gaf de foto’s een extra dimensie met anekdotische verhalen waarin supporters hun club zullen herkennen.

Beelden en verhalen maken nostalgische gevoelens los over oude helden als Ludo Coeck en Roger Claessen, naar de tijd dat onder de tribune van de oude Bosuil een echtpaar woonde. Zij maakte de toiletten schoon, hij waakte over het magazijn. Hun woonvertrekken bevonden zich, als je de hoofdingang naderde, uiterst rechts onder Tribune 1.  Bij de renovatie werd alles weggegooid.

‘En dan, in 2015, verscheen een bericht in de krant’, schrijft Raoul De  Groote: ‘De 73-jarige conciërge was veroordeeld voor de aanranding van een vrijwilligster bij de club. Hij werd op staande voet ontslagen en de deur van de woning onder de tribune ging op slot. Voor twee mensen speelde Royal Antwerp FC nooit meer thuis.’

Plein telt meer dan 250 paginagrote foto’s, uitgesmeerd over 304 pagina’s. De prijs is 34,95 euro. De 30/31 clubs die aan bod komen zijn: K Racing Club Mechelen, KFC Zwarte Leeuw, Royal Tilleur FC, KFC Verbroedering Arendonk, Club Brugge KV/Cercle Brugge KSV, RUW Ciney, KFC Lentezon, K Lierse SK, KFC Diest, Royale Union Saint-Gilloise, K Berchem Sport, KAV Dendermonde, RFC Seraing, KFC Helzold, Royal Standard Club de Liège, KVV Hoeselt, Royal Olympic Club de Charleroi, K Beringen FC, Royal Antwerp FC, KDC Blankenberge, FC Oxford Hemiksem, RSC Anderlecht, RFC Queue-du-Bois, KSC Maccabi, Royal Stade Brainois, Cercle Tongeren, KV Mechelen, K Rupel Boom FC, KFC Witgoor Sport, FC Sint-Kruis Winkel.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply