vrijdag, juli 19

Trainerscarrières

Pinterest LinkedIn Tumblr +

In de polder van Noord-Holland kwam vrijdagavond wéér een einde aan de trainerscarrière van Dick Advocaat – tenzij  hij zich opnieuw bedenkt.  Advocaat wordt in september 76 jaar. Hij krijgt nooit genoeg van voetbal, ook niet voor zo’n mager decor, zoals vrijdagavond, voor 469 toeschouwers in de Keuken Kampioen Divisie.

ADO Den Haag, de woelige club uit zijn geboorteplaats, is vooralsnog de laatste halte in zijn trainersleven. In Wijde Wormer eindigde de competitie voor Advocaat, na een 2-0 zege bij Jong AZ, op de twaalfde plaats. Zo’n geruisloos einde knaagt aan zijn eerzucht; benieuwd blijven we waartoe de ambitie hem nog drijft, verder dan een uurtje babbelen als analist op tv

Dick Advocaat was bondscoach in zeven landen, bij 122 interlands, inclusief die ene keer dat hij als invaller het Nederlands vrouwenelftal moest leiden. Twee WK’s en twee EK’s maakte Advocaat mee als bondscoach. Zijn bonte carrière verrijkte hij met vier landstitels in drie landen plus de UEFA Cup en Europese Super Cup met Zenith Sint Petersburg.

ARNE SLOT NAAR SPURS

Bij Feyenoord, zijn voorlaatste club, werd Dick Advocaat in 2021 afgelost door Arne Slot. In diens eerste seizoen als hoofdcoach, bij AZ (2019-2020),  groeiden onder anderen Calvin Stengs (Antwerp), Myron Boadu (AS Monaco), Teun Koopmeiners (Atalanta Bergamo) en Owen Wijndal (Ajax)  uit tot international. AZ stond gelijk met Ajax toen de competitie in 2020 na 25 wedstrijden werd stop gezet wegens de corona-uitbraak. Slot liep succes ook mis doordat de KNVB tot grote verontwaardiging van AZ besloot de enige Nederlandse deelnemersplaats in de Champions League toe te wijzen aan de Amsterdammers (op basis van het doelsaldo). Een half jaar later, halverwege de competitie, verbond Slot zich aan Feyenoord, voor AZ aanleiding om hem meteen op straat te zetten.

Met Slot (44) en Feyenoord is het vervolgens zo voortvarend gegaan dat hij nu op het punt staat naar Tottenham Hotspur te verhuizen. Zoveel indruk heeft hij gemaakt, ook op de club uit Londen. Feyenoord bereikte in 2022 de finale van de European Conference League en werd dit seizoen superieur kampioen. Slot lukte dat hoewel hij twee jaar op rij een vrijwel geheel nieuw elftal in elkaar moest metselen. Ook de ontwikkeling van spelers als Orkun Kökçü, Mats Wieffer, Dávid Hanchko Santiago Giménez en Igor Paixão mag voor een belangrijk deel de verdienste van Arne Slot worden genoemd.

AFKOOPSOM

Hoewel zijn contract bij Feyenoord doorloopt tot medio 2025, wordt er in Rotterdam vanuit gegaan dat de transfer van  Slot naar Londen deze week rond komt. De clubleiding van Feyenoord kijkt al verlekkerd uit naar een afkoopsom zoals bijvoorbeeld de 16 miljoen pond die Chelsea, die in september 2022 betaalde aan Brighton voor de inmiddels alweer ontslagen Graham Potter. Op zijn beurt is Slot op de hoogte van het jaarsalaris, 18 miljoen euro, waarvoor de in maart ontslagen Italiaan Antonio Conte bij Spurs op de pay-list stond.

In een wereld met zulke dwaze vergoedingen aan trainers wil na Erik ten Hag ook Arne Slot zich graag begeven. Niet uitgesloten is dat het een package-deal wordt met Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökçü (22) als sleutelspeler in het nieuwe concept van Spurs. Ook zijn contract loopt nog twee jaar door, ook voor hem rekent Feyenoord op een record-transferbedrag.

De huidige nummer 8 van de Premier League hengelde zowaar ook naar Dennis te Kloese, de algemeen directeur van Feyeoord die eveneens verantwoordelijk is voor het technisch management van de club. Te Kloese wees het aanbod af om als technisch directeur in dienst te treden van Spurs. Hij is pas sinds januari 2022 werkzaam bij Feyenoord en vindt dat er nog veel te doen is in Rotterdam, onder meer de ontwikkeling van nieuwe plannen voor de Kuip of een alternatief daarvan.

VAN NISTELROOIJ EN HEITINGA

Anders dan Dick Advocaat en in mindere mate Arne Slot zijn Ruud van Nistelrooij (46) en John Heitinga (39) nog beginnende hoofdcoaches. Beiden ervaren nu hoe in hun eerste seizoen in de Eredivisie tegenwind de kop kan opsteken. Met de KNVB-beker in handen leek Van Nistelrooij dit seizoen met PSV ongestoord op weg naar de tweede plaats en de voorronde van de Champions League toen vorige week ineens de onrust toesloeg. Een delegatie van de spelersgroep liet de clubleiding weten vast te willen houden aan routinier Fred Rutten als assistent-coach. Ze spraken hun zorgen uit omdat Rutten had aangegeven niet verder te willen als secondant en mentor. Prompt na het uitlekken van de spelersactie verspeelde PSV  zondag thuis tegen sc Heerenveen twee punten (3-3), waardoor Ajax de Eindhovenaren tot op drie punten is genaderd.

Met duels als AZ – PSV en FC Twente – Ajax in de slotronde is in de strijd om de tweede plaats de spanning alsnog toegenomen. Wat de ontknoping voor John Heitinga inhoudt, is nog ongewis. Toen hij eind januari na 18 wedstrijden werd aangesteld als interim-coach stond Ajax zeven punten achter op Feyenoord en één op PSV. Inmiddels is de kloof met Feyenoord verbreed tot 13 punten en werd Ajax onder Heitinga in de Europa League uitgeschakeld door Union Berlin. Nog altijd heeft Ajax niet bekend gemaakt wie volgend seizoen als hoofdcoach voor de troepen in Amsterdam zal staan. De twijfel over Heitinga leeft kennelijk voort.

VAN DER SAR

Stapje voor stapje komt er wel meer schwung in het spel van de 36-voudig kampioen van Nederland, maar het vertrouwen van de achterban hebben Ajax én Heitinga nog lang niet teruggewonnen. Vooraf aan de laatste thuiswedstrijd van het seizoen, tegen FC Utrecht (3-1), werd algemeen directeur Edwin van der Sar op een hels klinkend fluit-protest onthaald toen hij scheidend assistent-coach Michael Reiziger en stoppend reserve-doelman Maarten Stekelenburg (40) met warme woorden uitgeleide wilde doen. De supportersactie maakte duidelijk hoe groot het ongenoegen is in Amsterdam. Ook gereputeerde clublegendes als Edwin van der Sar lopen dan tegen hun houdbaarheidsdatum op.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply