zondag, mei 26

Supporters Rode Duivels eisen ontslag Bart Verhaeghe

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fanboard 1895, het bestuur van de officiële fanclub van de Rode Duivels, heeft vanmiddag op een persconferentie het ontslag van KBVB-ondervoorzitter Bart Verhaeghe geëist. De voorzitter van Club Brugge wordt verantwoordelijk geacht voor het gebrek aan voortgang in het dossier van het Brusselse Eurostadion.

In tegenstelling tot eerdere info maakt bondsvoorzitter Gérard Linard geen deel uit van Fanboard 1895. Hij zit wel in het bestuur van ‘1895’. Fanboard is een adviserend orgaan ( tien voorzitters van supportersclubs)  van ‘1895’ zonder beslissingsrecht en heeft op eigen initiatief gehandeld.
.

Hierbij vindt u het volledige perscommuniqué van Fanboard 1895. DWD is niet verantwoordelijk voor het vaak kreupele Nederlands.

Aanvullend kan u de uitgebreide reactie van de voetbalbond lezen.

Statement Fanboard

Dit statement is tot stand gekomen na overleg met verschillende betrokkenen, formele vergaderingen van de Fanboard en een onderhoud met vooraanstaanden binnen en buiten de Belgische voetbalbond.

“Fans zijn bezorgd over rol KBVB in Eurostadion”

 • –  In 2012 spreekt de KBVB 11 strategische doelstellingen uit, waaronder “5 nieuwe stadions gerealiseerd zijn in België, waarvan 1 multifunctioneel nieuw stadion in Brussel tegen 2020”. Dat stadion moet voldoen aan de capaciteit van ons supporterspotentieel en met het nodige comfort in deze huidige voetbaltijden. Iedereen erkent de problemen en steunt de nood aan nieuwe stadion infrastructuur.
 • –  In april 2014 wordt het Bid Book bij UEFA ingediend om EURO 2020 naar België te halen. Mét een nieuw stadion, dat gesteund wordt door de Vlaamse, Brussels, Waalse en federale regeringen. Uit diverse studies op dat moment blijkt immers dat het Koning Boudewijn Stadion renoveren niet realistisch is, onder meer op vlak van zichtlijnen en comfort. In september 2014 wordt Brussel gekozen als één van de 13 gaststeden voor EURO 2020. De andere gaststeden zijn Amsterdam, Kopenhagen, Budapest, Boekarest, Dublin, Bilbao, Rome, Baku, Sint-Petersburg, Londen, München en Glasgow.
 • –  Sindsdien lopen alle procedures om de nodige vergunningen aan te vragen zodoende het stadion tijdig gerealiseerd kan worden om de openingswedstrijd en 3 andere wedstrijden te organiseren tijdens EURO 2020.
 • –  De fanboard heeft zich in maart 2017 reeds positief uitgesproken, waarbij we voorstander zijn:

o Dat het Belgisch voetbal op een structurele & duurzame manier vooruit gaat, onder meer op het vlak van stadion infrastructuur.

o Dat onze Rode Duivels in de best mogelijke omstandigheden kunnen presteren.

o Dat onze fans de Rode Duivels in de best mogelijke omstandigheden kunnen aanmoedigen.

o Om een groot tornooi, EURO 2020, te organiseren in Brussel met maximale fan beleving binnen en buiten het stadion om voetbal te promoten.

o Om de dialoog verder aan te gaan met EURO 2020 met de visie om van Brussel de beste ‘hosting city’ te maken op het vlak van supportersbeleving.

– Dit is helaas niet meer mogelijk in het Koning Boudewijnstadion, bv. de zichtlijnen van de onderste ring voldoen niet aan de UEFA-voorwaarden (wat resulteert in een nieuwbouw), vandaar dat om deze redenen het fanboard “ja” zegt voor het Eurostadium project omdat het:

o Inzet op maximale supportersbeleving

27 juli 2017

o Een oplossing biedt voor de mobiliteit, zowel in openbaar vervoer als bus & wagen

o Ons internationaal op de kaart zet met een ultramodern voetbalstadion met hedendaagse technologie

 • –  Het fanboard wenst hierbij nog te benadrukken dat de KBVB de ondersteuning voor nieuwe plannen in andere stadions verder dient te ondersteunen, zodat bv. Brugge, Luik, Genk, etc. hun projecten kunnen realiseren. De structurele vooruitgang van de infrastructuur van Gent, Oostende, Mechelen, Zulte Waregem, Leuven, Sint-Truiden, Lokeren bewijst dat onze clubs op lange termijn inzetten om het comfort en de beleving van onze fans te verbeteren. Deze nieuwbouw & renovaties zijn een belangrijke stap voorwaarts voor onze Jupiler Pro League competitie.
 • –  Het is beschamend dat de laatste twee volledige nieuwe stadia in België dateren van 2013 (Gent) en … 1974 (Brugge).In plaats van een groot voetbalfeest dreigt EURO 2020 een complete afgang te wordenvoor het Belgisch voetbal en spelen de Rode Duivels hun thuiswedstrijden vanaf oktober (België – Cyprus nvdr.) in kleinere stadions zoals Luik, Brugge, Gent, Genk.

  Na Colombia (WK 1986), Libië (CAF 2013) en Marokko (CAF 2015) dreigt België zo het 4e land te worden dat zich moet terugtrekken voor de organisatie van een groot tornooi. In tegenstelling tot deze landen, waar de afzegging een gevolg was van drugsgeweld, de Arabische revolutie en het uitbreken van Ebola, ligt het in Brussel onder meer aan de dubieuze rol van de KBVB.

  Als supporters kunnen wij ons niet voorstellen dat we EURO 2020 moeten missen in Brussel waarbij onze Rode Duivels 2 thuiswedstrijden afwerken in eigen huis. Wij hebben ons sinds de recente pijnlijke uitspraken van Gérard Linard verdiept in het Eurostadion dossier. Er zijn vandaag nog 3 obstakels die de bouw van het nieuwe stadion tegenhouden:

 1. De buurtweg op parking C: daarbij loopt een klacht van buurtbewoners bij de bevoegde Vlaamse Minister: Joke Schauvliege (CD&V). De buurtweg is al lang de inzet van vertraging van het project. Wij vragen ons af waar die beslissing blijft. Parking C loopt toch er toch al over, dus wie mist nu een weg die toch niet meer gebruikt wordt. Tenzij er andere doelen spelen…
 2. De milieuvergunning wordt door de deputatie Vlaams-Brabant geweigerd omdat enkel het mobiliteitsconvenant ontbreekt dat getekend moet worden door de bevoegde minister: Ben Weyts (NVA). Ghelamco is ondertussen in beroep gegaan bij de bevoegde Vlaamse Minister: Joke Schauvliege.
 3. De bouwvergunning: hierover zal de deputatie Vlaams-Brabant tegen midden augustus een definitieve beslissing nemen, maar eerst moet de klacht tegen de buurtweg wel zijn afgeschaft.

Zodra de buurtweg is afgeschaft houdt één mobiliteitsconvenant dus de realisatie van het Eurostadion én EURO 2020 tegen in Brussel. Als Minister Ben Weyts zijn akkoord geeft, zoals het is goedgekeurd door zijn eigen administratie, kan de Vlaamse regering de milieuvergunning afleveren op korte termijn.

Het mag niet de bedoeling zijn van de NVA om dit project volledig te boycotten, terwijl net deze partij spreekt dat rechtszekerheid moet geboden worden aan ondernemers zoals… Bart

Verhaeghe met Uplace. En net nu verschijnt er ook een getuigenis over de rol van Vlaams Minister-President Geert Bourgeois, die het dossier van Uplace binnen de Vlaamse regering doorduwt.

Nu wil het toeval dat er in België slechts echter 1 man is die er alle belang bij heeft dat het Eurostadion er NIET komt, de ondervoorzitter van de KBVB. En dit vanwege zijn belangenvermenging met zijn eigen dossier omwille van 3 belangenconflicten:

1. Zowel zijn project als het Eurostadion bieden 50 000m2 kantoren;
2. Zowel zijn project als NEO, ontwikkeld op de Heyzelvlakte door de Stad Brussel en

het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, bieden 75 000m2 retail;
3. Als RSC Anderlecht zijn intrek neemt in het stadion, heeft een competitief voordeel

ten opzichte van Club Brugge.

De ondervoorzitter refereert naar andere landen waar de nationale ploegen in verschillende stadions spelen, wij pikken dat niet. In Frankrijk, Duitsland, Spanje hebben ze over het hele land moderne stadions van minimaal 50 000 zitplaatsen. Indien wij daarover in België beschikken, was er geen specifieke nood aan een nieuw stadion in Brussel. Maar die stadions HEBBEN WIJ NIET !! Zelfs landen zoals Zweden, Zwitserland, Oostenrijk, Polen hebben ons voorbijgestoken met stadion infrastructuur, binnenkort zullen ook Hongarije, Gibraltar, Luxemburg en Albanië over betere infrastructuur beschikken. Wij geloven ook dat een nieuw stadion een positieve financiële weerslag zal hebben op de KBVB en alle rangen die daarop volgen tot onze allerkleinste voetballertjes. Nu evolueren we naar kleinere stadions met nog minder inkomsten voor de KBVB.

Wij vinden het onthutsend dat net de man die alle redenen heeft om TEGEN het Eurostadion te zijn, ondertussen alle belangrijke beslissingen binnen de KBVB neemt waardoor sinds het vertrek van CEO Steven Martens er nauwelijks nog steun is binnen de organisatie voor de realisatie van het Eurostadion. Sterker nog, de ondervoorzitter beslist precies alles binnen deze organisatie waarbij hij onder meer:

 • –  Iedereen schoffeert die hem tegenspreekt: toen François De Keersmaecker als voorzitter, op 1 juni 2017, de noodzaak van het Eurostadion aankaart werd hij onmiddellijk in de pers aangepakt door Bart Verhaeghe.
 • –  Slaags raakt met een steward, waarna hij wel wordt vrijgesproken voor procedurefouten. Een vriend van ons daarentegen krijgt in Brugge een half jaar stadionverbod omdat hij op de boarding leunde terwijl hij naar de supporters van de tegenstander keek, tijdens een topwedstrijd in de Jupiler League.
 • –  Komt tussen in procedures in het bondsparket, waarna tegen hem een klacht is ingediend door Johan Cambier, regionaal procureur voor Voetbal Vlaanderen.
 • –  Zet hij op strategische posities zijn eigen pionnen:
  o Pierre Francois, gedelegeerd bestuurder van de Pro League: in overleg metAA Gent en RSC Anderlecht was er consensus om Pierre Francois aan testellen. In ruil mocht Roger Van Den Stock voorzitter worden.
  o Nils Van Branteghem, licentie manager KBVB: heeft op verzoek van bepaalde

  personen het licentiedossier van Antwerp zo moeilijk mogelijk gemaakt, met als doel om een negatief imago rond Paul Gheysens te creëren. Er wordt ons bevestigd dat “als het om een andere club ging, Antwerp nooit naar het BAS had moeten stappen”.

o Chris Van Puyvelde, technisch directeur KBVB: zonder enige vacature wordt hij door de technische commissie, geleid door Bart Verhaeghe en Mehdi Bayat, gebombardeerd tot technisch directeur. Dit gaat in tegen de interne afspraken op de KBVB. Hoe is eigenlijk zoiets mogelijk? Wij vragen ons ook af waarom profclubs zich moeten bezighouden met de nationale ploeg, is dat geen bevoegdheid van het management?

o Koen De Brabander, secretaris generaal KBVB: ze hebben echt moeite gedaan om aan te tonen dat ze elkaar niet kenden. Maar De Brabander heeft als revisor de overname van Bart Verhaeghe bij Club Brugge in goede banen geleid. Als beloning mag hij 5 jaar later de KBVB gaan leiden, nadat hij in laatste instantie werd toegevoegd aan de finale selectie terwijl hij zich eigenlijk al had teruggetrokken. De man heeft ook weinig affiniteit met de voetbalwereld, dus dit is een ongelofelijk rare beslissing. De Brabander stelt begin dit jaar in één van zijn doelstellingen dat hij het ledenaantal van de 1895 fanclubs wilt opkrikken van 18 000 naar 30 000 leden. Beste Koen, hoe kunnen wij onze leden een ticket beloven als er onvoldoende capaciteit is in ons stadion, want jullie sponsors krijgen uiteraard voorrang?

o Gérard Linard, voorzitter KBVB: op zijn eerste persconferentie zegt de ééntalige Linard doodleuk dat de Rode Duivels in Lille of Rotterdam hun thuiswedstrijden kunnen spelen en EURO 2020 geen prioriteit is. Dit zijn uitspraken onwaardig voor een voorzitter die iets of wat inzit met de supporters en het Belgisch voetbal. Hij zou eigenlijk zijn rug moeten rechten en alle politici op hun verantwoordelijkheden wijzen, met de uitdrukkelijke wens om het Eurostadion project te realiseren. Dat hij als gewezen CEO van de KBVB niet bewust is van de verantwoordelijkheid van de KBVB getuigt van weinig professionalisme en een gebrek aan verantwoordelijkheidszin voor een project dat de KBVB zelf bestempelt als “een zaak van algemeen belang en internationale vooruitgang”.

Zijn programma bestaat uit 4 woorden: “harmoniseren, digitaliseren, centraliseren en moderniseren”. Wordt iemand aan de top van de voetbalbond op basis van deze 4 woorden aangesteld? En het stadiondossier zou hij nog niet voldoende gelezen hebben dus?

Linard is 2 jaar CEO geweest, veel modernisering en digitalisering hebben wij als supporters niet opgemerkt. In tegendeel de persoon die de digitalisering heeft ingevoerd, Bob Madou, heeft hij op staande voet ontslagen. Terwijl iedere voetbalbond een nieuw stadion in zijn hoofdstad zou toejuichen bewijst Gérard Linard hiermee dat hij eigenlijk woordvoerder is van Bart Verhaeghe. Wij weten dat hij aangesteld is voor 1 jaar, net dat jaar dat cruciaal is voor de realisatie van het Eurostadion …

Daarenboven horen wij ook de geruchten die de ronde doen de laatste jaren:

 • –  In mei 2015 zou Bart Verhaeghe de studie gefinancierd hebben van Goedefroo enGoedefroo over de renovatie van het Koning Boudewijnstadion. De financier van destudie was niet gekend, maar het zou om een gulle schenker gaan.
 • –  Bruzz brengt uit dat handelaars aan de Houba De Strooperlaan benaderd wordendoor advocatenkantoor Portico om klacht in te dienen tegen NEO en Eurostadion, waarbij alle advocatenkosten betaald worden door een gulle schenker.
 • –  Er buurtbewoners zijn die advocaten en communicatie-advies krijgen voor hun beroep tegen de buurtweg, betaald door een gulle schenker.
 • –  Brieven die door de KBVB aan Ghelamco geschreven worden onmiddellijk gelekt via steeds dezelfde kanalen. De KBVB heeft zichzelf belachelijk gemaakt door te schrijven dat de locatie van Parking C niet UEFA conform is, terwijl zij dit Bid Book zelf heeft ingediend, alle gekheid op een stokje.Als wij al deze puzzelstukken bij mekaar leggen, vragen wij:
 • –  Beste Rode Duivels, steun het mooie project van EURO 2020 en het Eurostadionzodat we jullie in 2020 in Brussel Europees kampioen zien spelen. Wij zijn er altijd voor jullie geweest, het wordt tijd om jullie steun te krijgen voor de nieuwe voetbaltempel die ons Belgisch voetbal verdient. Jullie zullen je leven lang erkend zijn als de grondleggers van dit nieuwe stadion.
 • –  Liefste Joke: in het kader van het imago van ons land, schaf a.u.b. die buurtweg met spoed af zodat we ons niet belachelijk maken in het buitenland. De daadkracht zal u in dank worden afgenomen door alle supporters van de Rode Duivels en het Belgisch voetbal.
 • –  Beste Ben: neem je verantwoordelijkheid en voer de afspraken uit die door uw eigen administratie al maanden geleden zijn gemaakt zodat dit project de rechtszekerheid krijgt die het verdient. De daadkracht zal u in dank worden afgenomen door alle supporters van de Rode Duivels en het Belgisch voetbal.
 • –  Beste sponsors, als jullie zich hiermee willen vereenzelvigen doe vooral niets. In het andere geval, spreek openlijk uw steun uit voor de supporters! Onze return zal ongekend zijn!
 • –  Beste lokale handelaars, laat uw daadkracht zien, en spreek vrijuit over de personen die jullie benaderden om klachten in te dienen tegen het Eurostadion.
 • –  Beste leden van de Raad van Bestuur en uitvoerend committee van de KBVB, jullie hebben het initiatief genomen in 2012 voor de vooruitgang van de stadions alsook de kandidatuur EURO 2020. Handel er ook naar, wij willen duidelijkheid! Neem jullie verantwoordelijkheid en kijk door de bedoeling van jullie ondervoorzitter heen!!
 • –  Meneer de ondervoorzitter, de manier hoe u uw positie als ondervoorzitter binnen de KBVB gebruikt is de zuiverste vorm van belangenvermenging en handel in eigenbelang, een fenomeen dat we de laatste tijd helaas in onze Belgische politiek vaker zien verschijnen. Wij vragen u om de eer aan uzelf te houden en neem ontslag in al uw functies binnen de Pro League en KBVB om effectief een structurele en duurzame vooruitgang van het Belgisch voetbal te realiseren. Uw dubbele rol kan u niet meer ontkennen of negeren. Uw voorbeeld zal door enkele van uw dienaren ongetwijfeld gevolgd worden…Ten slotte vragen wij aan de pers om, net zoals de schandalen in de politieke wereld, dit tot op het bot uit te zoeken. Doe dit ook in dit dossier, het Belgisch voetbal zal er wel bij varen.

Indien wij geen enkele vooruitgang zien, zullen er acties volgen bij de volgende thuiswedstrijden van de Rode Duivels, te starten tegen Gibraltar op 31 augustus in Luik en de wedstrijd tegen Cyprus in… Ja, waar gaat die match nu eigenlijk door?
De KBVB reageert ontzet op de beslissing van de stad Brussel om niet in het Boudewijnstadion te mogen spelen, ‘uit respect voor onze supporters’. Maar ze vinden het de logica zelf dat we de jaren nadien wel in die kleinere stadions gaan spelen, onbegrijpelijk…

Midden augustus valt de beslissing van de bouwvergunning, er rest ons dus weinig tijd. Wij hopen, in het belang van het Belgisch voetbal, dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt.

Wij roepen ook alle leden op om de enquête van 1895 fanboard in te vullen.

L’Union fait la force, ééndracht maakt macht, Einigkeit macht stark !!!

Laten we samen aan de toekomst werken en ons Belgisch voetbal vooruit helpen. Wij danken u dit te willen verspreiden en hopen dat onze Rode Duivels binnen 3 jaar Europees kampioen kunnen spelen dankzij EURO 2020 in Brussel.

Fan board

De reactie van de KBVB:

De KBVB is niet te spreken over de inhoud van de communicatie van het Fanboard over het Eurostadiondossier, noch over de manier en het moment waarop.

Het Fanboard is een adviserend orgaan voor de supportersfederatie ‘1895’ bestaande uit 10 personen en dat op eigen initiatief heeft gehandeld. Het Fanboard vond het niet nodig om noch met de secretaris-generaal noch met de voorzitter van de KBVB voorafgaand overleg te plegen. Nochtans hadden beide zich geëngageerd om volgende maand over het stadiondossier met het Fanboard samen te zitten.

De eisen van het Fanboard – onder meer het ontslag van vice-voorzitter Bart Verhaeghe – zijn volgens de KBVB buiten proportie temeer daar het Fanboard kennelijk niet op de hoogte is van de volledige techniciteit/complexiteit van het dossier.
Niettemin deelt de voetbalbond de bezorgdheid van de supporters over het gebrek aan een hedendaags voetbalstadion dat aan hun noden en verwachtingen voldoet. De KBVB staat in deze fase van de procedure, toekenning van de noodzakelijke vergunningen, momenteel echter aan de zijlijn.

Ter herinnering, de chronologie van de rol van de KBVB in dit dossier:

In 2013 roept UEFA de federaties op zich met een speelstad kandidaat te stellen voor de organisatie van het EK 2020.
Na overleg met de stad Brussel en het Brussels hoofdstedelijk gewest draagt de KBVB de Belgische hoofdstad voor als speelstad. Hier eindigt de rol van de KBVB in het dossier.
Brussel engageert zich om op parking C een nieuw stadion te bouwen waarna een projectontwikkelaar het project toegewezen krijgt.

De stad Brussel en de projectontwikkelaar zetten de procedure voort, onder meer voor het verkrijgen van een bouw- en milieuvergunning. Deze zijn tot op heden door de bevoegde overheden niet toegekend. De voetbalbond heeft echter geen invloed op de lopende procedure die zijn juridische weg moet volgen en kan bijgevolg het dossier noch tegenwerken noch ondersteunen.
Pas bij definitief groen licht kunnen de projectontwikkelaar en de KBVB onderhandelingen opstarten over de voorwaarden voor een eventueel gebruik van het stadion rekening houdend met de financiële toestand van de KBVB, de gelijke behandeling van alle voetbalclubs die de KBVB moet voorstaan, en vooral de behoeften en de wensen van de fans.

De KBVB-top juicht elk initiatief toe waarbij de voetbalinfrastructuur in ons land kan worden verbeterd en waardoor zoveel mogelijk spelers, zowel profs als amateurs, en supporters in de meest optimale omstandigheden van een unieke voetbalbeleving kunnen genieten. Het belang inzake comfort, toegankelijkheid en veiligheid van alle betrokkenen, in het bijzonder die van de fans, is voor de KBVB prioritair. De KBVB deelt met andere woorden de bezorgdheden van het Fanboard en roept op om daar samen werk van te maken, eerder dan schadelijke acties te ondernemen.

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

3 reacties

 1. Pingback: ซื้อหวยออนไลน์

 2. Pingback: daftar togel terpercaya

 3. Pingback: auto swiper

Leave A Reply