maandag, juli 15

Wat te onthouden van het weekeinde?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

SPELER VAN DE WEEK: Cristian Ceballos, die met twee goals voor STVV de genadestoot uitdeelde aan AA Gent

PLOEG VAN DE WEEK: STVV had gekund, net als Excelsior Moeskroen, maar ik kies voor Waasland-Beveren – ook al krijg ik die naam nauwelijks uit mijn pen, het blijft voor mij SK Beveren. De ploeg van Philippe Clement pakte een punt bij één van onze topclubs en dat was geenszins onverdiend.

SCHLEMIEL VAN DE WEEK: Geoffrey Kondogba ( Inter), die nu al solliciteerde naar own-goal van het seizoen. Hij scoorde voor Chelsea met een lob van 45 meter. Gelukkig in een vriendschappelijke wedstrijd.

 

BELGIE

 

Het is even wennen dat je naar Vier moet schakelen voor het Belgisch voetbal. Negatief waren de twee ( in plaats van één bij Stadion) reclameblokken in SportsLateNight. Op Twitter had iemand het over samenvattingen tussen de reclame. Voor het overige leek de balans eerder positief. Geen onverstaanbaar gebrabbel, geen ‘artiesten’ maar echte voetbalmensen als analisten.

Al moet Marc Degryse oppassen dat hij niet de nieuwe Jan Mulder wordt. Playsports, SportsLateNight, HLN, Extra Time en nu ook nog Vista ( praatprogramma op website HLN en Proximus) lijkt van het goede te veel.

Het is overigens niet meer te volgen wie voor wie werkt. Filip Joos is na VRT en Playsports nu ook op Vier te horen. Moet een medium geen eigen smoel meer hebben?

 

De meest opvallende vaststelling van de eerste speeldag is dat de zeven teams die het meest in aanmerking komen voor Play-off 1 ( Anderlecht, Club Brugge, AA Gent, Racing Genk, Zulte-Waregem, Standard, KV Oostende) slechts negen punten pakten. Alleen Club Brugge en Zulte-Waregem ( nog zo’n draak van een naam) konden winnen.

Alle conclusies zijn na één speeldag waardeloos, maar we kunnen wel stellen dat onze toppers niet klaar waren voor de start. Dat is niet onlogisch, omdat het zwaartepunt van het seizoen in de lente ligt. Niemand ligt wakker van puntenverlies in deze fase van het seizoen. Helaas, dit is wel de periode dat in Europa belangrijke beslissingen vallen.

Voor de kleinere ploegen is elk punt van goudwaarde om zo snel mogelijk in veilige waters te belanden. Zij staan dus wel op punt. Of hoe de play-offs negatief in plaats van positief werken in functie van Europees voetbal.

De leukste wedstrijd van de openingsspeeldag was Racing Genk-Waasland-Beveren. Philippe Clement had met zijn ploeg al een goede voorbereiding achter de rug en trok die lijn in Waterschei door. Geel-blauw zag een verdiende 0-2 voorsprong omgebouwd worden in een 3-2 achterstand, maar had nog de veerkracht om alsnog op 3-3 te komen.

STVV-AA Gent leek gedurende een uur nergens op, maar het openingsdoelpunt van de bezoekers deed de Truienaars ontluiken zoals de Limburgse fruitbomen bij het begin van de lente. Matchwinnaar was ex-Barcelona-jeugdspeler Cristian Ceballos. Een speler om in de gaten te houden. Voor AA Gent kan het een pijnlijke week worden.

Dat is ook het geval voor KV Oostende. Thuisverlies tegen dat zootje ongeregeld uit Moeskroen was het tegenovergestelde van ‘couckenbak’. Het is echter nog te vroeg om het team van Mircea Rednic te schrappen als belangrijkste degradatiekandidaat.

Op basis van de eerste speeldag moet dat Eupen zijn. 0-5 is heel zwaar, tegen een Zulte-Waregem dat toch niet versterkt lijkt ( o.a. Leye en Meïté weg). Het had misschien anders kunnen uitdraaien als de videoref niet even koffie was gaan drinken toen hij een strafschop voor de thuisploeg had moeten signaleren. Maar goed, het is een nieuw vak en die mensen moeten nog wat tijd krijgen.

Antwerp-Anderlecht werd om onduidelijke redenen door veel media tot een goede wedstrijd uitgeroepen. Alleen na de rust was er wat spektakel, maar laat het ons vooral niet overdrijven. Anderlecht moet veel beter kunnen. Meer ambiance dan voetbal en dat mag niet de nieuwe slagzin van de Bosuil worden.

Al moet ik toegeven dat mijn oordeel misschien negatief werd beïnvloed door de omstandigheden. Het is echt makkelijk een partij te volgen als er een doek voor twee hoeken van het veld staat en één doel half verborgen wordt door twee paraplu’s van tv-mensen. Onbegrijpelijk dat de Pro League toeliet dat de media in deze omstandigheden moesten werken.

Club Brugge swingde vanouds op Daknam, maar voorlopig is dit zwakke Lokeren geen waardemeter. Woensdag wordt het iets moeilijker in Istanbul. We zijn benieuwd.

EUROPA

PSG won de Franse Supercup (2-1) tegen Monaco, nu al de meest gepluimde ploeg van het continent en Lemar en Mbappé moeten nog vertrekken. Youri Tielemans behoorde tot de uitblinkers.

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

3 reacties

  1. Pingback: crystal meth addiction and treatment

  2. Pingback: Condo for rent sriracha

  3. Pingback: visite site

Leave A Reply