woensdag, mei 29

Straffe verhalen (6)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

In de Amerikaanse profsporten verhuizen teams om de haverklap. Vaak van de oost- naar de westkust: drie uur vliegen. In het baseball werden de Brooklyn Dodgers de Los Angeles Dodgers, de Washington Senators de Texas Rangers, de Kanas City Athletics de Oakland Athletics. In het basketbal had Utah Jazz vroeger zijn thuishaven in New Orleans en de LA Clippers huisden voordien in San Diego. In het american football trokken de Chicago Cardinals eerst naar St.-Louis en nadien naar Phoenix. De Oakland Raiders werden de Las Vegas Raiders en keerden later terug naar Oakland. De Cleveland Browns werden herdoopt tot de Baltimore Ravens.

In het voetbal komen verhuizingen niet echt voor en is het meestal niet verder dan de andere kant van de stad. Het verplaatsen van een club naar een andere regio wordt als een hoofdzonde bestempeld. In Colombia verhuisde Real Santander van Floridablanco (in het noordoosten van Colombia) naar het 1200 kilometer verder gelegen San Andres, een afgelegen archipel in de Caraïben. Dichter bij Nicaragua dan Colombia.

Real Santander speelde tot eind 2018 in de Colombiaanse tweede klasse, maar kwam financieel in de problemen toen de stad de geldkraan dichtdraaide. San Andres wilde de naamsbekendheid via de sport opvijzelen en zag zijn kans schoon. Het zal gedurende minstens drie seizoenen 750.000 euro ter beschikking stellen van de voetbalploeg. Een fabelachtig bedrag als je weet dat het bnp per capita 5.000 euro bedraagt.

In het laatste seizoen in Floridablanco was het laatste geworden in tweede klasse en mocht op dat niveau blijven voetballen omdat de eerste en tweede klasse een gesloten competitie is in Colombia. Door de zwakke prestaties was er weinig protest bij de schaarse aanhang over de verhuis. Vooral ook omdat de jeugd in Floridablanco bleef spelen.

De kleuren (lichtblauw-wit gestreept, zoals Argentinië) bleven behouden en in San Andres beloofde de club een sportieve revival Dit jaar staat de teller van Real San Andres na tien wedstrijden op één zege en vijf gelijke spelen. In de Colombiaanse beker zorgde de club al twee keer voor sensatie. Het dwong zelfs een replay af tegen Union Magdalena, één van de grotere namen van het Colombiaanse voetbal, en kan zich voor de 1/8stefinales van de cup plaatsen. 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

4 reacties

  1. Pingback: Full Report

  2. Pingback: JILI Slot

  3. Pingback: sci-sciss

  4. Pingback: bacon999

Leave A Reply