woensdag, mei 29

Straffe verhalen (10)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kamergenoot van Maradona traint Bangor City

Pedro Pasculli (59) speelde bij Argentinos Juniors in de spits samen met Maradona en was op het WK ’86 in Mexico de kamergenoot van Diego. Nu is hij trainer van Bangor City, een semiprofclub uit de tweede klasse van het Welshe voetbal.

Paculli speelde op het WK in Mexico slechts twee wedstrijden. De openingsmatch van Argentinië tegen Zuid-Korea en de match in de 1/8ste finales tegen Uruguay. Daarin maakte hij het beslissende doelpunt. ‘Het was een bijzonder belangrijke goal’, vertelde hij aan The Guardian. ‘Het was de eerste keer in 56 jaar dat Argentinië won van Uruguay en de overwinning zorgde ervoor dat we voor het eerst gingen geloven dat we wereldkampioen konden worden.’

Hij was er dus niet bij tegen de Rode Duivels en tegen Engeland, waarin hij met de hand van God scoorde. ‘Op de bank hadden wij niks verkeerds gezien’, aldus Pasculli. ‘Hij juichte immers alsof er niets aan de hand was. Tijdens de rust vertelde hij ons wat er gebeurd was.’

De manager van Bangor City herinnerde zich ook nog de nacht voor de finale. ‘Iedereen was bloednerveus. Diego zei dat we kalm moesten blijven en ging slapen. Ik lag nog uren te woelen, maar hij sliep na vijf minuten.’

De wereldkampioenen van 1986 hebben nog geregeld contact met elkaar via de WhatsApp-groep ‘Campeones 86’. Na het WK in Mexico verkaste Pasculli naar het Italiaanse Lecce, waar hij op één na topschutter aller tijden werd.

Na zijn spelerscarrière werd hij trainer van een rits clubs uit de lagere regionen van het Italiaans voetbal, Dinamo Tirana en bondscoach van Oeganda. Bangor City is al zijn dertiende club.

Bangor werd opgericht in 1876 en speelt momenteel in Cymru North (tweede klasse in Wales), maar heeft een rijk verleden. Het speelde zestien keer Europees en kon zich twee keer voor de volgende ronde plaatsten. Het laatste optreden in de Europa League dateert van het seizoen 2017-2018.

Nadien kende de club echter beroerde tijden. De Welshe voetbalbond strafte de koningsblauwe Citizens met een puntenaftrek (-42!), omdat het de regels van financiële fairplay overtrad. In beroep werd de sanctie gehalveerd en het sporttribunaal wiste zelfs alles uit, maar legde de club een verbod op om spelers met een profcontract aan te trekken.

De huidige selectie bestaat uit één Welshman, zes Engelsen, een Portugees, een Ghanees en 21 Italianen. Dat laatste wordt verklaard door het feit dat het consortium dat de club in september overnam geleid wordt door Domenico Serafino, een Italiaan die vooral in Argentinië leeft en er zijn brood verdient als muzikant.

Sergio Batista en Jorge Burruchaga, twee wereldkampioenen van 1986, kwamen geregeld naar zijn optredens. Al snel was er persoonlijk contact omdat Fernando Batista, de broer van Sergio, de trainer was van Francisco Serafino , de zoon van Domenico, bij Argentinos Juniors. De ex-ploegmaats van Pasculli prezen hem aan bij vader Serafino en zo belandde hij in het EuroGold Stadium (3.000 plaatsen) van Bangor City.    

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

1 reactie

  1. Pingback: สล็อตวอเลท

Leave A Reply