Gareth Bale (Wales)
Gareth Bale groeide op in een gezin van sportfanaten. In zijn eigen woorden: ‘Mijn vader was altijd bezig met sport en mijn moeder toen ze jonger was ook, net als mijn zus. Ik trad gewoon in de voetsporen van de familie. Mijn vader speelde zowel rugby als voetbal.’ Zijn vader was ook vaak op de golfbaan te vinden, terwijl zijn oom, Chris Pike, Gareth als voorbeeld diende door profvoetballer te worden bij Cardiff City. Gareth was pas drie toen hij al met zijn vader naar Ninian Park ging om Chris te zien spelen. Pike bleek een uitstekend voorbeeld te zijn, want in 1992, het jaar waarin Gareth voor het eerst met zijn vader op de tribunes te vinden was, was hij de topscorer van Cardiff City.
Gareth groeide op in een stabiel en degelijk gezin. Hij was een gelukkig kind en bracht de meeste vrije tijd door met balletjes trappen voor de deur van het bescheiden rijtjeshuis waarin het gezin woonde. ‘Iedereen die we kenden woonde bij ons in de buurt. Mijn beste vriendje woonde bij ons achter. Als ik terugdenk aan mijn jeugd was ik meestal in de achtertuin of in het park met vrienden aan het voetballen, of hingen we gewoon een beetje rond, zoals kinderen doen,’ zei hij vaak.
Hij was in allerlei sporten geïnteresseerd en blonk ook uit in rugby, hockey en hardlopen, maar voetbal had altijd de hoogste prioriteit. ‘Ik was al gek op voetbal toen ik drie was,’ geeft Gareth toe. ‘Ik wilde altijd met mijn vader naar het park om te oefenen. Voetbal was het enige dat telde, en voor zover ik weet ben ik altijd linksbenig geweest.’
In de gewone vakken op school was hij niet de beste, maar met voetbal blonk hij uit. Hij was zeker de beste van de school en de beste speler die ik ooit van dichtbij heb meegemaakt,’ zei een voormalige klasgenoot.
Bron: Frank Worrall, Gareth Bale – De biografie van de man van EUR 100.000.000, 2014, blz. 10-11
Op zijn veertiende ging Gareth naar de jeugdopleiding van Southampton. Hij speelde meestal rechtsbuiten. De international van Wales verruilde in 2013 Tottenham Hotspur voor Real Madrid, dat honderd miljoen euro voor hem betaalde. Daarmee werd hij destijds de duurste voetballer aller tijden.
Rob Siekmann*
*Auteur van ‘Het straatvoetbalboek – Over de huidige betekenis van het straatvoetbal van vroeger’, Willems UItgevers, 2023 (met een voorwoord van Richard Witschge)