dinsdag, maart 5

Van Bommel junior op de brug bij AZ

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Voor Mark van Bommel was de Belgische Pro  League zondag ver weg. Zo’n 200 kilometer rijden noordelijker, in de kaasstad Alkmaar, beleefde de coach van Antwerp het debuut van zijn net 19-jarige zoon Ruben als linksbuiten voor AZ in de Eredivisie. Een groot deel van de familie was aanwezig. Ze genoten. Een doelpunt en een assist kregen ze van hun oogappel opgediend.

Grootvader Bert van Marwijk, de voormalige bondscoach die met Oranje in 2010 de WK-finale haalde, moest terugdenken aan de jaren dat hij zelf op de linkerflank van AZ speelde. Nu toucheerde daar zijn kleinzoon de bal, uitgerekend tegen Go Ahead Eagles, de club waar Van Marwijk zelf opgroeide;  in de stad, Deventer, waar hij 71 jaar geleden werd geboren.

De keuze van Ruben van Bommel voor AZ is weloverwogen gemaakt. Zeven jaar speelde hij in de jeugdopleiding van PSV, tot 2020. Nadat zijn vader was ontslagen als hoofdcoach van PSV, keerde de jongste Van Bommel terug naar Limburg. Hij ging spelen bij MVV in Maastricht, eveneens een oud-club van Van Marwijk. Op advies van opa en vader tekende Ruben van Bommel géén contract bij MVV. Hij drong toch wel door tot het eerste elftal en had na vorig seizoen de clubs voor het uitzoeken.

BRUGFUNCTIE

Met AZ, de nummer 4 van de Eredivisie, speelt hij nu bij een club die bekend staat om zijn brugfunctie naar een betere competitie elders. Elk jaar verhuizen er wel enkele talenten vanuit de polder in Noord-Holland naar het buitenland. In de nu nog lopende transferperiode hebben Sam Beukema en Tiijani Reijnders een plek gevonden in de Serie A, bij respectievelijk Bologna en AC Milan. De 19-jarige Hongaar Milos Kerkez mocht als nieuwe linksback van Bournemouth bij zijn debuut in de Premier League de 90 minuten volmaken. In totaal incasseerde AZ deze zomer al 46 miljoen euro aan transferinkomsten.

Ruben van Bommel had zondag het geluk snel te kunnen debuteren bij AZ omdat  de twee eerste gegadigden voor de positie op de linkerflank – de Zweedse international Jesper Karlsson en jeugdinternational Myron van Brederode – wegens blessures ontbraken. Karlsson vlast nog op een buitenlandse transfer, de belofte die Van Bommel heeft gewekt kan het hem wellicht gemakkelijker maken AZ te verlaten.

ANTWERP GEEN OPTIE

Toen Ruben van Bommel voor AZ koos, was Antwerp geen optie voor hem. Marc Overmars had hem wel naar de Bosuil willen halen, maar zowel vader als zoon vond dat geen goed idee. ‘Ik wil sowieso niet onder mijn vader spelen. Lijkt me niet ideaal in een groep, in de kleedkamer. Dan lig je altijd onder het vergrootglas’, vertelde hij eerder in het weekblad Voetbal International.

Ruben van Bommel, als linksbuiten een heel ander type dan zijn vader, is zeker niet de eerste die de familienaam verder uitdraagt in het profvoetbal. Zijn twee jaar oudere broer Thomas deed dat ook bij MVV en speelt nu bij Patro Eisden. Eerder speelde Jordi Cruijff bij onder meer Barcelona en Manchester United. In LaLiga komt Daley Blind nu uit voor Girona. Zoons van Patrick Kluivert spelen bij respectievelijk Bournemouth en Jong FC Utrecht. Maxim Gullit werd door AZ verhuurd aan Cambuur, maar zit na zwaar knieletsel zonder club. Ronald Koeman junior keept al jaren in de Eerste Divisie, de Keukenkampioen Divisie, bij Telstar. In de jeugd van Ajax, Feyenoord en PSV ontluiken de talenten van nazaten van Rafael van der Vaart,  Robin van Persie en Ruud van Nistelrooij.

Waar de toekomst van Sydney van Hooijdonk (23) ligt, is nog onbestemd. Twee jaar geleden verruilde de zoon van Pierre van Hooijdonk met een vierjarig contract NAC Breda voor Bologna. Als huurspeler maakte hij in anderhalf jaar bij sc Heerenveen indruk met 22 goals. Nu zoekt hij een nieuwe halte hogerop als huurling, wellicht in Duitsland.

Van Hooijdonk senior vertelde dat zondag in een spraakmakende uitzending van het tv-voetbalpraatprogramma Studio Voetbal. Als vaste analist voor de NOS noemde Van Hooijdonk daarin Maurice Steijn, de nieuwe coach van Ajax, een ‘slechte trainer’.  Onpartijdig was Van Hooijdonk niet. In zijn periode  als coach van NAC Breda had Steijn veel te stellen met Van Hooijdonk senior omdat diens zoon veelal niet verder kwam dan een rol als invaller.

VAN HOOIJDONK ONTKETENT REL

Waarom Maurice Steijn nu een ‘slechte trainer’ wordt genoemd, wilden de tafelgenoten van Van Hooijdonk zondag vanzelfsprekend horen. Na enig aandringen volgde een uitleg die als een ferme aantijging klonk: ‘Steijn was bij NAC betrokken bij duistere dealtjes met bevriende makelaars, samen met Thijs Manders die toen directeur van NAC was.’

Daarmee was prompt de eerste rel in het Nederlands voetbal van dit seizoen geboren. Steijn schermt met juridische stappen wegens smaad, Ajax eist excuses, NAC neemt afstand, de NOS doet onderzoek en zit in de maag met de beschuldigingen.

Het zal niet de enige rel blijven. Het seizoen opende al met twee tijdelijk gestaakte wedstrijden in de Eerste Divisie en vechtende supporters van PEC Zwolle, de club met de meeste wanordelijkheden in de afgelopen twee jaren. Het houdt maar niet op.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply