vrijdag, juli 19

Onside/Offside: VTM en verlengingen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

OFFSIDE

*Het regime in Saoedi-Arabië strooit met honderden miljoenen om voetballers te verleiden mee te doen aan een pr-show, die dient als afleiding voor ernstige schendingen van mensenrechten in het land, zo meldt Human Rights Watch.

*Volgens Maarten Wijffels (Algemeen Dagblad) heeft Saoedi-Arabië gevraagd of het een team kan laten deelnemen aan de (Europese) Champions League.

*Saoedi-Arabië gaat in september twee interland afwerken op Saint James Park, de thuishaven van Newcastle United dat eigendom is van de Saoedi’s. De organisatie ‘Newcastle United FC Fans Against Sportswashing’ klaagt aan dat de club gebruikt wordt als uithangbord van een van de meest autoritaire regimes in de wereld.

*Rio Ferdinand, de ex-Man United-coryfee, is duidelijk geen fan van Amadou Onana. Hij raadde coach Erik ten Hag af om de Rode Duivel aan te trekken. ‘We hebben al eens Fellaini gekocht’, aldus Ferdinand.

*Romeo Lavia verhuist voor bijna 70 miljoen euro van Southampton naar Chelsea. Een bericht dat op het eerste gezicht in het andere deel van deze rubriek thuishoort. The Blues haalden enkele dagen voordien echter al Caicedo binnen voor 130 miljoen euro: een Engels record voor de man die een paar seizoenen terug nog gewoon Beerschotter was. De keuze van Lavia is ook vreemd omdat hij naar Liverpool kon, waar er geen concurrentie is op zijn positie.

*FC Sevilla speelde (en verloor na strafschoppen) woensdag tegen Manchester City om de Europese Supercup. De zevenvoudige winnaar van de Europa League beleeft financieel hachelijke tijden. De Blanquirrojos zagen deze zomer hun TD (Monchi) naar Aston Villa verhuizen en torsen een schuld van 90 miljoen euro.

*Bij VTM wisten ze overduidelijk niet dat er geen verlengingen kwamen bij een gelijke stand maar meteen strafschoppen. Het stond nochtans al weken op de website van Uefa. Huiswerk vergeten te maken.

*Het vrouwenvoetbal komt in de media nog altijd op de tweede plaats. Wat te denken van l’Equipe, toch zowat de bijbel van de sportjournalistiek. Vorige zaterdag speelde Frankrijk de kwartfinale op het WK. De match werd gepresenteerd op pagina 20! De 19 vorige pagina’s waren voorbeschouwingen op de wedstrijden van de Ligue 1 bij de mannen.

*Onvoorstelbaar hoe Racing Genk Europees in eigen voet blijft schieten. VTM zag alweer verlengingen door de neus geboord. Al mogen we hopen dat de commentator en zijn redactie dit keer het huiswerk had gemaakt. Hoe dan ook, na de Champions League en Europa League mogen de Limburgers het nu in de Conference League proberen. Twee keer gebuisd en mogelijk toch nog Europees in. Maar dan toch met het schaamrood op de wangen.

*De Conference League is een godsgeschenk voor de Belgische coëfficiënt. Onbegrijpelijk dat AA Gent in Polen gemakkelijke punten liet liggen. Een ploeg waar je met 5-0 van wint, kan je een week later niet kloppen als je bij de les bent. Van de jubelverhalen van vorig seizoen van de hand van onze scorebordjournalisten blijft weinig over.

ONSIDE

*Het WK voor vrouwen krijgt een Europese finale: Engeland-Spanje. Engeland is regerend Europees kampioen. Spanje is de nieuwe grootmacht. Ondanks het feit dat Ballon d’Or Alexis Putellas niet echt fit is. Haar opvolgster staat echter klaar: Salma Paralluelo uit Zaragoza, die in de halve eindstrijd tegen Zweden het beslissende doelpunt maakte. Haar moeder komt uit Equatoriaal Guinee. Salma verbeterde op haar vijftiende het U18-record op de 400 m horden. Het geld dat ze verdiende, gebruikte ze om de huisuitzetting van haar ouders te voorkomen.

*Sarina Wiegman, de Nederlandse bondscoach van de Engelsen, staat voor de vierde keer in een finale. Van de drie EK-finales won ze er twee: één met Nederland en één met Engeland. Ze verloor dus ook een keer met Oranje.

*De Engelse voetbalbond overweegt Wiegman naar het mannenteam over te hevelen indien Gareth Southgate zou opstappen.

*Lionel Messi zit al aan negen goals in Amerika.

*Roberto Mancini stuurde midden in de nacht zijn ontslagbrief naar de Italiaanse voetbalbond. De eerste kandidaat voor de opvolging is Luciano Spaletti, die Napoli zijn derde landstitel bezorgde en opstapte.

(PC en FC)

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply