zondag, juni 16

Schijtwereld én schijnwereld

Pinterest LinkedIn Tumblr +

‘De voetbalwereld is echt een schijtwereld’, zuchtte PSV-speler Joey Veerman zondag aan het eind van een Eredivisie-seizoen, doordrenkt van wangedrag door spelers en supporters alsmede andere incidenten van velerlei aard. Voor de ontboezeming van Veerman kunnen zoveel voorbeelden worden aangedragen dat er een dik boek mee te vullen is.

Bedreigingen, intimidaties en beledigingen waren voor Joey Veerman (24) aanleiding om zijn ergernis naar buiten te brengen. Hij moest het ontgelden toen zijn naam vorige week werd genoemd  als een van de ‘aanstichters’ van de breuk tussen coach Ruud van Nistelrooij en PSV.

Vier dagen voor het competitieslot stapte Van Nistelrooij abrupt op. Hij miste de steun van de directie die open had  gestaan voor klagende spelers. Supporters  leefden zich vervolgens via social media uit op Veerman. Hij en zijn familie werden bedreigd, onder meer ook na een echo die zijn vriendin had gepost van hun op komst zijnde kind.

KLAP BERGHUIS

Terwijl Joey Veerman na afloop van AZ – PSV (1-2) zijn gemoed liet spreken, deelde Steven Berghuis in Enschede handtekeningen uit. De kansloze nederlaag (3-1) bij  FC Twente, die Ajax veroordeelde tot de derde plaats, was nog lang niet verwerkt bij hem. Tussen de handtekeningenjagers wreven omstanders, volgens getuigen, zout in de wonden met krenkende opmerkingen en racistische uitingen in de richting van Berghuis’ teamgenoot Brian Brobbey.

Kankerzwarte’, werd er onder meer geroepen waarmee voor Berghuis de maat vol was en een ferme klap in het gezicht van een van de daders volgde. Aanleiding voor een digitaal bombardement op de Ajax-speler, snelle excuses en een boete voor Steven Berghuis.

VAN DER SAR STAPT OP

De perikelen na de laatste Eredivisie-ronde sudderden nog na toen Edwin van der Sar op dinsdagmorgen aankondigde op te stappen als algemeen directeur van Ajax. ‘Na bijna elf jaar in de directie ben ik op’, liet de 52-jarige oud-topkeeper weten op de website van Ajax. In zijn oren galmt het massale fluitprotest na van een vol stadion, bij zijn laatste optreden in de Johan Cruijff ArenA toen hij met warme woorden afscheid wilde nemen van enkele clublegenden.

Onder Van der Sar, algemeen directeur vanaf 2016, werd Ajax drie keer landskampioen, oogstte het veel applaus in Europa en groeide  het eigen vermogen van 109 tot 274 miljoen euro. Maar Edwin van der Sar (130 interlands met 11.463 minuten in Oranje, de meeste van allemaal) miste ook een antenne als er empathie werd gevraagd, bijvoorbeeld na het lot dat Abdelhak Nouri trof. Vorige week nog moest hij veel kritiek incasseren na zijn weigering het vrouwenelftal van Ajax als landskampioen in het centrum van Amsterdam te huldigen. Het voorstel kwam van burgemeester Halsema, maar Van der Sar vreesde gebrek aan belangstelling en misschien ook wel ongewenste reacties op het mislukte seizoen van de mannen van Ajax. Die houding zette kwaad bloed in het hele land.

TECHNISCH VACUÜM

Edwin van der Sar vertrekt zonder dat  er bij Ajax duidelijkheid is gekomen over de trainersrol in het nieuwe seizoen. Sinds het vertrek van technisch directeur Marc Overmars, begin 2022, verkeert Ajax in een technisch vacuüm. Pas twee weken geleden is zijn officieel  ‘definitieve’ opvolger aangetreden, de Duitser Sven Mislintat.

Nog altijd zegt Johnny Heitinga, interim-coach sinds het ontslag van Alfred Schreuder, niet te weten hoe zijn toekomst er uit ziet. Luid klinkt in Amsterdam de roep om een terugkeer van Peter Bosz, coach van Ajax toen het in 2017 de finale van de Europa League haalde. Bosz verliet vervolgens Ajax na onenigheid met Van der Sar over invulling van de trainersstaf. Die hobbel is door het vertrek van Van der Sar nu verdwenen.

BRANCO VAN DEN BOOMEN

Mislintat heeft intussen als nieuwe technische man zijn eerste nieuwe speler binnengehaald. Middenvelder Branco van den Boomen (27). tekende een vierjarig contract bij Ajax. Hij was aanvoerder van de Toulouse, dat dit seizoen met vier Nederlandse spelers bekerwinnaar in Frankrijk werd. Toulouse strikte Van den Boomen drie jaar geleden toen hij bij De Graafschap op het tweede niveau van Nederland speelde. De Franse club baseerde zich bij de keuze vooral op data.

De talenten van Van den Boomen werden eerder niet herkend op stage bij PSV. Ajax nam na drie jaar jeugdopleiding afscheid van hem. Daarna vonden sc Heerenveen en Willem II Van den Boomen niet goed genoeg;  te langzaam, werd er steeds geoordeeld. ,,In Frankrijk heb ik echt gewerkt aan verbetering van mijn loopvermogen en handelingssnelheid, het werd te zichtbaar. Uit het gesprek met Mislintat heb ik begrepen dat Ajax  mij waardeert om mijn persoonlijkheid in het veld, als aanvoerder bij een buitenlandse club. Ajax verwacht van mij dat ik belangrijk word in de groep”, aldus de Brabander, die in Frankrijk vooral indruk maakte met gepolijste traptechniek, passing en oriëntatie-vermogen.

FLIRT SLOT VERBROKEN

Tegenover de komst van Van den Boomen staan nog geen vertrekkers genoteerd bij Ajax. Een ingrijpende transitie lijkt noodzakelijk om de kloof met Feyenoord en PSV te kunnen dichten. Dertien punten bedraagt de achterstand op de nieuwe landskampioen,  zes op PSV. Na een midweekse vakantie op Ibiza konden de spelers van Feyenoord voor eigen publiek niet meer de kracht opbrengen voor uitbreiding van de voorsprong op Ajax. De volle Kuip kon bij de nederlaag tegen nummer 10 Vitesse (0-1) alleen trainer Arne Slot toejuichen.

Slot zette vorige week alsnog zijn tot medio 2025 lopende contract om in een nieuwe, nóg  lucratievere verbintenis tot medio 2026. De flirt met Tottenham Hotspur werd verbroken toen bleek dat de Engelse club geen afkoopsom van 15 miljoen euro wilde betalen voor Slot en zijn staf. Zo eindigde het zoveelste contractspelletje dat van de voetbalwereld behalve een schijtwereld ook vaak een schijnwereld maakt.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply