dinsdag, april 30

Schandalige hooligans

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Offside

  • Zowel bij Antwerp als bij Club Brugge roeren de hooligans zich.
    De Ultra’s van Club Brugge verkopen T-shirts met het opschrift: “BRUGGE tegen stadionverboden”. Onder deze dekmantel wordt geld ingezameld om een boete van 50.000 euro te betalen. Dat is het bedrag dat enkele hooligans als schadevergoeding aan Guido Depauw moeten betalen. Zij vonden er niets beters op dan de man in coma te kloppen, gewoon omdat hij voor Manchester City supporterde.
    En de harde kern van Antwerp hing een spandoek op met opschrift “Free Nino” om de man te steunen. Een edele daad zou je denken, ware het niet dat Nino in de cel zit, omdat hij werd betrapt toen hij 880 kg drugs uithaalde.
    Beide acties zijn schandalig en immoreel. Onder het mom van steun worden hier zware criminele feiten niet enkel getolereerd, maar zelfs ondersteund.
    Waar wacht de clubleiding van beide ploegen op om hierover in actie te treden? Wat hier wordt toegelaten is juist wel een reden om een stadionverbod uit te vaardigen.
  • De truitjes van de Duitse ploeg – voorlopig nog van Adidas – gaan nog maar eens over de Duitse tongen. Het nummer 44 leek verdacht veel op het logo van de SS. Weg ermee.
    Waar is de tijd dat de spelers rugnummers hadden van één tot elf? En de reservespelers vanaf twaalf. Maar er waren geen drieëndertig reservespelers, dus was het nummer 44 niet nodig. Kan het eenvoudiger?
  • FIFA is van plan het verbod om competitiematchen op een ander continent af te werken opnieuw te bekijken. Wees dus niet verbaasd als straks Real–Barça of Man. City–Man. United in Amerika wordt gespeeld.
  • Volgens het bondsparket is de bal in het gezicht van een tegenstander gooien dus even erg als twee tegenstanders die de bal naar elkaar spelen om de boel te belazeren: twee speeldagen schorsing. De lachende coaches mogen zelfs vrolijk verder doen.
  • Er is hier al vaker gelachen met de punten die spelers krijgen in de kranten. In dit land vliegen de zevens, de achten en geregeld zelfs een negen de deur uit alsof het solden zijn. Als er verloren wordt, moet er wel altijd ‘een gebuisde’ zijn. Bij L’Equipe zijn ze in ieder geval wat gieriger met de punten. De kwartfinales van de Champions League waren om duimen en vingers af te likken, maar het spektakel kon onze Franse collega’s niet vermurwen. Dit zijn de gemiddeldes van de twee meest spetterende matchen in maanden: Barcelona 5,8; Real Madrid 5,6; Manchester City 5,1; Paris-Saint-Germain 4,4.
  • Op de sociale media worden ook de scheidsrechters bij deze matchen geloofd. Terecht. Maar onmiddellijk trekt men de bewering door naar onze competitie om nog maar eens de scheidsrechters door het slijk te halen. Mochten de ploegen uit onze pintjesliga hetzelfde niveau halen als de ploegen in de genoemde Champions League, dan zouden we het nog kunnen begrijpen.
  • Hans Van Aken vindt overigens de VAR overbodig. Wij vinden zijn optreden tegenover scheidsrechters soms overbodig.

Onside

  • Misschien klonk het vorige week wat verwarrend, maar waarom heeft het oudere Racing Gent een hoger stamnummer dan AA Gent? Hier volgt de uitleg.
    De multisportvereniging La Gantoise vaardigde een vertegenwoordiger af naar de stichtingsvergadering van de Belgische Voetbalbond in 1895, alhoewel de voetbalafdeling pas in 1900 actief werd onder de vleugels van de KBVB. Racing Gent vroeg pas later zijn stamnummer aan, vandaar 7 voor AA Gent en 11 voor Racing Gent.
  • Marc Brys is nu toch officieel de trainer van de nationale ploeg van Kameroen.
    Bij De Witte Duivel doen we niet mee aan weddenschappen, maar toch vragen we ons af hoelang dat zal duren. Niet dat we twijfelen aan de kwaliteiten van Brys …, maar hoelang zullen Eto’o en de Kameroense sportminister het eens zijn?
  • Vinicius Junior blijft ten strijde trekken tegen het racisme in de voetbalstadions. We kunnen de Braziliaan hierin alleen maar ondersteunen.
    Die steun krijgt hij in ieder geval niet van Javier Tebas, de voorzitter van La Liga. Die vindt dat het nogal meevalt in de Spaanse competitie en dat het in andere landen veel erger is.
    Mogen we die vergelijking even doortrekken? Een schietincident in ons land is echt niet zo erg, want in de Verenigde Staten is het veel erger. Wat een wereldvreemde man, die Tebas. Misschien wel te veel met Rubiales omgegaan.
  • Tv-analisten mogen hun werk niet langer combineren met een opdracht als jeugdbondscoach. Dat geldt onder andere voor Wesley Sonck en Olivier Deschacht. Een terechte beslissing van de voetbalbond, waarvoor hier jaren terug al is gepleit. Het zou zelfs moeten doorgetrokken worden naar alle trainers. Je bent coach of je bent analist. Je kunt niet aan beide kanten van de barrière staan.
  • Er waren donderdag geen vlaggen te zien in de Kop bij het Europese duel van Liverpool tegen Atalanta. De fans van de Reds protesteerden daarmee tegen de verhoging van de toegangsprijzen.
  • Achttien goals in de heenwedstrijden van de vier kwartfinales van de Champions League. Het hoogste aantal sinds 1957 (het tweede seizoen van de Europese Beker voor Landskampioenen, aldus Jurriaan van Wessem). Dit waren toen de resultaten: Real Madrid-Nice 3-0; Athletic Bilbao-Manchester United 5-3; Rode Ster Belgrado-CDNA Sofia 3-1 en Fiorentina-Grasshoppers 3-1.
  • Voetbalbond heeft dan toch voor één keer een wijze beslissing getroffen: Burgess mag zondag spelen.

 VARtaal

  • De hoofdvogel werd deze week afgeschoten door HLN. Lees even mee: “De Red Flames lieten zich echter niet kennen en probeerden de comeback in te zetten. Ze sloegen erin”. Dat is nu duidelijk een geval voor de VAR. De Red Flames verdienen duidelijk een rode, ja zelfs donkerrode kaart, want slaan is gewoonweg niet toegestaan in het voetbal. Dat kunnen we geenszins tolereren!
    De journalist van HLN heeft hier duidelijk twee werkwoorden door elkaar gehaald: slaan (sloeg, geslagen) en slagen (slaagde, geslaagd). Aan u, lezer, om te beslissen wie het bij het rechte eind heeft: de journalist of VARtaal?
  • Bij Club Brugge zijn ze het schrijven verleerd. Op het vlagje dat voor de wedstrijd aan de kapitein van de andere ploeg wordt gegeven staat POAK in plaats van PAOK. Gelukkig staat er Club en niet Culb Brugge.
  • De trainer deed beroep op een wisselspeler. Het lijkt correct, maar zonder onbepaald lidwoord is het een gallicisme (faire appel à). Juist is: een beroep doen op iemand.
  • Weeral: dit zouden we er wekelijks kunnen inzetten wegens herhaaldelijk foutief gebruik. In onze taal is het alweer. Een ezelsbruggetje: alweer begint met de eerste letter van het alfabet.
  • Niet dat we van onze journalisten perfect Engels verwachten, maar “Where are you looking forward to?” ruikt toch erg naar een volle emmer. “What” zou hier het juiste woord zijn geweest.
  • Vaak te lezen op Sporza: “Er komen vijf minuten extra bij”. Zijn dat dan tien minuten? Want extra en bij zijn dubbelop? Ofwel schrijf je “Er komen vijf minuten bij”, ofwel “We krijgen vijf minuten extra”.
  • Gelezen in een column van een topsportjournalist: “… van zij die het begrip ‘gutmensch’ politiek geframed hebben”. Neen, inhoudelijk hebben we geen probleem, maar het moet wel zijn: “… van hen die het begrip …”.
  • Toch ook nog een leuke toevoeging aan onze taal gehoord. Voor ons mag het best: “Hij hakt naast de bal. Is dat dan een gehaktbal?” Mooi toch?
  • In het Engels volgt na een dubbele punt een hoofdletter. In het Nederlands NIET. 

(Tekst: Paul Catteeuw & François Colin)

Share.

About Author

Paul Catteeuw (1956) bekijkt voetbal vanuit de tribune achter het doel. Hij houdt zo de vinger aan de pols voor wat naast de zijlijn gebeurt en probeert om er dwars doorheen te kijken. Soms vol nostalgie, soms vol verwondering, maar meestal met een vleugje ironie.

Leave A Reply