woensdag, juni 19

Eindelijk!!!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

OFFSIDE

 • Stéphanie Frappart, de eerste vrouw die een wedstrijd mocht leiden op een WK voor mannen, beleeft een moeilijk seizoen. Ze werd niet geselecteerd voor het EK in juni en beleefde vorig weekeinde een heikel Grieks avontuur. De Griekse voetbalbond had haar gevraagd om de bekerfinale tussen Panathinaikos Athene en Aris Saloniki in goede banen te leiden. Er werd achter gesloten deuren gespeeld, maar desondanks had ze politiebegeleiding nodig om het stadion te verlaten. De Française werd belaagd door spelers en bestuursleden van Aris dat drie spelers zag uitgesloten worden en met 1-0 verloor.
 • Julieta Cruz wenst niet meer voor Argentinië te spelen. Ze wil beter betaald worden en een betere omkadering voor het team. Bij de laatste interland kregen de speelsters alleen sandwiches met ham en kaas en een banaan te eten.
 • De Franse Supercup tussen Paris Saint-Germain en Monaco wordt begin augustus in Beijing gespeeld. Zoals zo vaak tegenwoordig, geld is belangrijker dan voetbal.
  En dan maar klagen over het grote aantal wedstrijden.
 • De coach die in september zijn contract verlengde, in januari zijn vertrek aankondigde, in april overtuigd werd om te blijven, is in mei ontslagen. Zijn naam: Xavi. De club: FC Barcelona.
 • Ook het wansmakelijke toneeltje in Kameroen gezien? Eto’o vs. Marc Brys. Gelukkig bleef onze landgenoot ijzig kalm. Wordt uiteraard vervolgd, maar in de plaats van Brys zouden we wel eieren voor ons geld kiezen. Het was in ieder geval een hallucinante discussie tussen Marc Brys en Samuel Eto’o. De bondsvoorzitter wil niet weten van de bondscoach die door de minister van Sport is aangesteld. ‘De minister zal wel het laatste woord hebben’, aldus sommige analisten. Dat lijkt me niet. De FIFA aanvaardt geen politieke inmenging bij een voetbalbond en zal altijd bondsvoorzitter Eto’o volgen. Als de politiek Eto’o aan de kant schuift, is de kans groot dat Kameroen wordt geschorst en niet aan het WK kan deelnemen.
  Tot daar deel 1 van deze onverkwikkelijke zaak.

ONSIDE      

 • En hier is deel 2. Eto’o heeft zich verontschuldigd en alles blijkt nu koek en ei. Toch maar uitkijken hoeveel ei er in de koek zal blijken te zitten.
 • Hebben ze eindelijk het licht gezien? EINDELIJK? Tenminste, als de Pro League met een 2/3-meerderheid vóór stemt.
  Vanaf het seizoen 2025-2026 worden de play-offs gespeeld onder de ploegen die de eerste vier plaatsen bezetten. Zonder halvering van punten. Een hele opluchting.
  En dat in een competitie met zestien ploegen en twee rechtstreekse dalers.
  Toch nog een merkwaardige vaststelling: de ploeg die op plaats veertien eindigt, zou toch zomaar Europees kunnen spelen. Gewoon de nacompetitie in de vorm van een bekercompetitie met uitschakeling winnen en dan nog eens winnen van de vierde uit de champions play-offs. Het zou zomaar kunnen.
  En nu maar afwachten of er genoeg gezond verstand aanwezig is.
 • Hoe je het ook bekijkt, de aanstelling van Vincent Kompany bij Bayern München is echt wel een grootse prestatie.
 • Barcelona is vergevingsgezind en stelt Hansi Flick aan als hoofdcoach. In 2020 smeerde Flick zijn toekomstige werkgever een 2–8 nederlaag aan met Bayern München.
 • Wonderen zijn de wereld nog niet uit. In de play-offs voor het resterende plaatsje in de eerste Bundesliga won Fortuna Düsseldorf de heenmatch met 03 van VfL Bochum. Op de West-Duitse radio hoorden we hoe in Düsseldorf alles werd klaargemaakt voor de viering van de promotie naar de hoogste klasse. Alleen, Fortuna verloor de thuismatch met 03 en ging na de verlengingen nog onderuit met de strafschoppen (56). Bochum in extase. Het blijft totaal onverwacht in de eerste Bundesliga en volgende maand vult Herbert Grönemeyer vier keer het stadion. “Tief im Westen” zal net nog iets enthousiaster worden meegezongen.
 • Volgens Doku himself staan er geen accenten in zijn voornaam. Dus niet Jérémy, maar Jeremy (met dank aan Brecht Schelstraete).
 • ’Reserveer een plaatsje op de bus voor de parade als de Premier League Manchester City een paar titels afneemt’, zei Jürgen Klopp bij zijn afscheid aan Liverpool FC. En: ‘Wat was ik gelukkig met de eigenaars van de club. Stel je voor dat ik bij een van de ploegen uit Londen was terechtgekomen, waar de eigenaren lof hebben voor de vooruitgang die het team boekte, maar je toch ontslaan.’ Een sneer richting Tottenham en vooral Chelsea.
 • Veertig procent van de stadions voor het EK 2024 zijn de thuishaven van clubs uit de tweede Bundesliga. Volgend seizoen zal die tweede Bundesliga overigens acht clubs tellen met een stadion met 50.000 plaatsen of meer.

VARtaal

 • Deze week spelen we eens niet de dwarsligger. Zou er dan toch beterschap zijn?
 • We stappen wel even over naar het Duits. Inderdaad, Vincent Kompany spreekt goed Duits. In ieder geval beter dan de reporter van Sporza die het had over Vinnies Punktlichkeit. Vlamingen hebben de neiging om op alle Duitse woorden een umlaut te zetten (denk aan Tüchel in plaats van Tuchel), maar als het moet, dan blijken ze het graag te vergeten. In het Duits hebben we het over Pünktlichkeit.

Tekst: Paul Catteeuw & François Colin

Share.

About Author

Paul Catteeuw (1956) bekijkt voetbal vanuit de tribune achter het doel. Hij houdt zo de vinger aan de pols voor wat naast de zijlijn gebeurt en probeert om er dwars doorheen te kijken. Soms vol nostalgie, soms vol verwondering, maar meestal met een vleugje ironie.

Leave A Reply