woensdag, januari 22

Pretpark open, stadions op slot

Pinterest LinkedIn Tumblr +

‘Waarom mogen er in De Efteling wel 5.000 mensen naar binnen en moeten de voetbalstadions dicht blijven?’ De bevreemding klonk door in de woorden van Martin van Geel, directeur van eredivisieclub Willem II in Tilburg. Vijftien kilometer verderop dromden jong en oud zondagmiddag samen in het pretpark terwijl Willem II in een naargeestig leeg, doods stadion de anders zo fanatieke steun van de Kingside moest missen. De pijnlijke nederlaag tegen Feyenoord (1-4) maakte het chagrijn in Tilburg nog groter.

Niet alleen in Tilburg, de leegte in álle andere stadions en sportparken liet zure commentaren na. Voor het eerst sinds de corona-uitbraak voltrok het Nederlandse competitievoetbal zich in afgesloten stadions. De beperkingen die dit seizoen golden, hadden onvoldoende effect, oordeelde het kabinet vorige week. De meest actuele ontwikkelingen bieden de sport vooralsnog weinig hoop dat de maatregelen snel zullen worden teruggedraaid dan wel gematigd. De besmettingen lopen in zo’n hoog tempo op dat Nederland tot de ’koplopers’ in Europa behoort.  

SUPPORTERSGEDRAG

Verontwaardigde reacties uit de samenleving op supportersgedrag in Rotterdam én Tilburg sterkten Mark Rutte & co vorige week in de rechtvaardiging van hun maatregel. Televisiebeelden lieten eerder zien hoezeer (sommige) supporters van Feyenoord lak hadden aan de richtlijnen. Dat ze zich een week eerder veel beter gedroegen, telde niet. Aanhangers van Willem II voedden de nationale ergernis toen ze twee weken geleden bij een kwalificatiewedstrijd voor de Europa League tegen Rangers FC massaal samenkwamen buiten het stadion en alle afspraken aan hun laars lapten.

,,Voetbalwedstrijden gaan gepaard met grote publieksstromen die niet langer wenselijk zijn”, motiveerde premier Rutte het besluit om alle sport achter dichte deuren op te sluiten. Ouders mogen niet langer langs de lijn staan bij hun kinderen (tenzij ze als ‘teambegeleiding’ mogen worden aangemerkt). De clubhuizen moeten op slot blijven, in de kleedkamers is strikte scheiding voorgeschreven.

AFGELASTINGEN

De maatregel oogstte veel onbegrip. In het amateurvoetbal regende het afgelastingen. In de Eredivisie sneuvelde ook meteen een wedstrijd, op dinsdag gevolgd door FC Den Bosch – Almere FC in de Eerste Divisie. RKC Waalwijk – PEC Zwolle werd zaterdagmorgen vroeg uitgesteld toen bleek dat bij de thuisclub vier spelers en twee stafleden besmet waren. Inmiddels zijn dat al zes spelers en drie stafleden. Selectie en staf zijn nu compleet in quarantaine bij de club die vorig seizoen als voorbestemd degradant werd gered door het stilleggen van de competitie. .

Hoewel RKC zaterdag nog voldoende spelers over had, besloot de KNVB het duel te schrappen, mede vanuit de gedachte dat in dit geval een Europese agenda het inhalen niet kan belemmeren. Reglementair wordt een wedstrijd pas uitgesteld wanneer er minder dan dertien spelers beschikbaar zijn. 

Zó is het vastgelegd in een nieuw protocol van de KNVB. Als norm voor de geldigheid van de competitiestand is afgesproken dat daarvoor 85 procent van alle geplande wedstrijden moet zijn gespeeld. Of die afspraken dit seizoen straks moeten worden geraadpleegd, zal veel later pas duidelijk kunnen worden. Vooralsnog heeft de Eredivisie pas vier van de 34 speelrondes achter de rug.

TEST FEYENOORD 

In welke mate voetbalstadions als brandhaarden mogen worden bestempeld, staat nog altijd niet vast. Vlak voordat het kabinet een toegangsverbod tot de stadions uitvaardigde, kondigde professor Casper van Eijck, clubarts van Feyenoord en verbonden aan Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, een onderzoek aan. Onder de noemer ‘Krijg de Kuip weer vol’ wilde hij met een test bij zes thuisduels aantonen dat grote evenementen met veel bezoekers in de buitenlucht niet tot méér coronabesmettingen leiden. ,,Als wij kunnen aantonen dat het bezoeken van grote evenementen zoals de thuiswedstrijden van onze club veilig is, zal het hopelijk snel weer mogelijk worden meer toeschouwers toe te laten”, aldus Van Eijck

 ,,We hebben nu al informatie binnen die daarop wijst. Van alle mensen in de regio die recentelijk besmet blijken te zijn, hebben er vijf aangegeven dat ze in het stadion zaten bij de wedstrijd tegen Twente. Dat is geen noemenswaardig aantal”, zegt Van Eijck. ,,We onderzoeken nu of ze allemaal hetzelfde type virus hebben, want dat zou erop wijzen dat ze in De Kuip besmet zijn geraakt. Maar dat is zeer onwaarschijnlijk.”

Het vermoeden van de Feyenoord-clubarts kreeg deze week steun met de uitslag van een onderzoek uit Tilburg. Na een forse piek in de besmettingen in Tilburg werd verondersteld dat de samenkomst van 800 Willem II-supporters rond de wedstrijd tegen Rangers daaraan had bijgedragen. Testen hebben nu uitgewezen dat slechts twee besmettingen zijn toe te schrijven daaraan.

TESTEN

Ondertussen gaat het testen van de spelers onverminderd door, telkens twee dagen voor de volgende wedstrijd. Bij vrijwel elke club doen zich besmettingen voor bij spelers van wie de namen soms hardnekkig geheim worden gehouden, uit een oogpunt van privacy – alsof het een taboe is.

Voor 1 miljoen euro heeft de KNVB testcapaciteit ingekocht voor collectief gebruik, 40 euro per speler kost elke test. Clubs zoeken inmiddels nieuwe wegen om te kunnen bezuinigen op die kostenpost. Want de corona-uitbraak kost diverse clubs veel geld nu ze behalve entreegelden ook horeca-opbrengsten en inkomsten uit andere vormen van stadionexploitatie moeten missen.

In veel gevallen blijken de al bestaande overheids-steunregelingen te onvoldoende soelaas te bieden. ,,Naar ik heb vernomen, hebben al acht tot tien clubs, uit zowel Eredivisie als Eerste Divisie, zich bij de regering gemeld voor noodhulp”, verklapte Robert Eenhoorn, directeur van AZ, zondag in het tv-programma Studio Voetbal.

BONUSSEN AJAX

Ajax zal wel niet tot dat gezelschap behoren. De enige Nederlandse club met een notering op de Effectenbeurs, maakte vorige week een nettowinst van 20,7 miljoen euro bekend over het seizoen 2019-2020. Dat resultaat is geheel te danken aan de opbrengsten (minus afschrijvingen) op de ‘spelersmarkt’. Zonder transfers leed Ajax 3,1 miljoen euro verlies, vooral als gevolg van de corona-dip in het voorjaar. De pijn daarvan werd nog enigszins verzacht door een rijksuitkering van 4,5 miljoen.

Voor de Raad van Commissarissen was dat geen bezwaar om toch met nieuwe bonussen te strooien, ook al zou dat in strijd kunnen worden genoemd met de voorwaarden, verbonden aan rijksuitkeringen in relatie tot corona. Zo streek directeur Edwin van der Sar 200.000 euro extra op en technisch directeur Marc Overmars 250.000 extra. ‘De bonus is toegekend vanwege het kwalificeren voor de Champions League in augustus 2019 en is in september 2019 uitgekeerd, voordat corona uitbrak. Het is toegestaan”, aldus Leen Meijaard, voorzitter van de Raad van Commissarissen in het Financieele Dagblad. Nieuwe bonussen, tot 900.000 euro de man, zijn voorlopig bevroren; in afwachting van uitsluitsel of ze wel of niet worden toegestaan. Ook in dat opzicht blijven het onzekere tijden.

TWITTER: @hmees

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.