zondag, november 29

Pardew past bij de passie van ADO

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Weinig is er nog maar over van de vooraanstaande positie die Den Haag innam in de eerste kwart eeuw van de Nederlandse voetbalhistorie. Liefst veertien keer ging de landstitel destijds naar clubs met klassieke (afgekorte) namen als HVV (Haagse Voetbal Vereniging), HBS (Houdt Braef Stant) en Quick. Nog altijd wordt Nederland vanuit  Den Haag geregeerd, de koninklijke familie woont er, kabinet, parlement en buitenlandse ambassades zetelen in de Hofstad. Maar op het hoogste niveau speelt Den Haag qua voetbal met ADO nog slechts een bijrol.

Met Alan Pardew als nieuwe coach hoopt het door degradatie bedreigde ADO Den Haag, voorlaatste momenteel, de positie in de Eredivisie alsnog veilig te kunnen stellen. Een opmerkelijke keuze. Vooral vanwege zijn gedrag aan de zijlijn is de 58-jarige Engelsman in eigen land omstreden geraakt. Zo’n type past wel bij ADO.

ADO (Alles Door Oefening) heeft in de loop der jaren vaker van zich doen spreken door incidenten dan met successen, vooral met de heethoofdige aanhang in de hoofdrol. De volksclub uit Den Haag, waar een lokale rechtse partij de grootste van de stad is, werd twee keer landskampioen. Dat gebeurde in de oorlogsjaren 1942 en 1943 toen twee bestuursleden en een bekend speler lid waren van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB). Na de Tweede Wereldoorlog heeft ADO nog maar sporadisch een rol van betekenis gespeeld. In achttien seizoenen kende de Eredivisie niet eens een vertegenwoordiger van de qua grootte derde stad van Nederland.

Prominenter dan de prestaties zijn doorgaans de wapenfeiten van de supporters. Aanhangers van ADO en Ajax zijn al enkele jaren niet welkom bij de wederzijdse uitwedstrijden, uit vrees voor ongeregeldheden. Daartegenover staat het jaarlijkse charmeoffensief van de ADO-supporters die traditioneel bij de uitwedstrijd tegen Feyenoord de Rotterdamse Kuip ‘verwarmen’ met tienduizenden knuffelbeestjes, bedoeld voor de kinderen in het Sophia Kinderziekenhuis.

ERNST HAPPEL

De aanstelling van Alan Pardew past ook in een traditie van bijzondere trainerskeuzes. Want ADO is eveneens de club waar Ernst Happel in 1962 op 37-jarige leeftijd aan zijn internationale trainerscarrière begon. Hetzelfde gold vervolgens voor de Tsjech Václav Jezek in 1969 en de Serviër Vujadin Boskov in 1974. Beiden kwamen daarna, net als Happel, bij Feyenoord terecht; in het geval van Jezek na een tussenstation als bondscoach van Tsjecho-Slowakije waarmee hij in 1976 Europees kampioen werd.

De internationale reputatie van Pardew verbleekt bij die van Happel, Jezek en Boskov. Hij was als coach alleen actief in Engeland, bij zeven clubs. Succesvol was Pardew bij Newcastle United waar hij in 2012 tot Premier League-manager van het jaar werd verkozen. In het daaropvolgende seizoen haalde hij met Newcastle United de kwartfinale van de Europa League. Drie jaar geleden bereikte Crystal Palace onder leiding van Pardew de finale van het toernooi om de FA Cup. West Bromwich Albion was tot zijn ontslag in april 2018 zijn laatste  club in de Premier League. Zijn vertrek kon WBA niet behoeden voor degradatie.

JAPANSE BAZEN

In Den Haag heeft Pardew de opdracht gekregen ADO voor de Eredivisie te behouden, zo is gedicteerd door zijn Japanse bazen die de club in 2014 met hun bedrijf United Vansem voor 9 miljoen dollar overnamen. De keus viel rond de jaarwisseling op Pardew nadat oud-speler Maurice Steijn (net ontslagen in het Midden-Oosten) had laten weten geen trek te hebben om zijn oude club halverwege het seizoen te hulp te schieten.

Voorlopig gaat Pardew, een voormalig glaszetter, oud-prof en afkomstig uit Wimbledon, voor een half jaar aan de slag in Den Haag. ,,Van mij was bekend dat ik interesse had om in een land als Nederland aan de slag  te kunnen. Ik wil ontdekken wat zo bijzonder is aan dit land, dat het zoveel goede voetballers voortbrengt. Met die ervaring hoop ik mijn kennis van het voetbal te verrijken”, verklaart Pardew.

ADO en Pardew kruisten elkaars pad toen directeur Mo Hamdi op zoek naar een nieuwe trainer zijn internationale netwerken naliep.  ADO had behoefte aan nieuwe energie na het ‘vrijwillige’ vertrek (mét doorbetaling van salaris) van trainer Alfons Groenendijk. ,,Met Pardew hopen we de passie terug te krijgen die bij deze club hoort. Daarvoor moet een coach ook autoriteit uitstralen”, aldus Hamdi, die oud-trainer Martin Jol (ex-Ajax, ex-Spurs) als technisch adviseur heeft aangesteld.

INGREPEN

Binnen een week heeft Pardew al van zich doen speken met revolutionaire ingrepen. Hij nam zijn eigen assistent mee, Chris Powell, tevens assistent-coach bij het Engelse nationale elftal. Inmiddels is ook de analist vervangen en introduceerde Pardew een compleet nieuw voedingsschema voor de spelers. Wat de speelwijze betreft, is nog niet duidelijk wat de nieuwe coach van plan is. In Engeland waren zijn teams doorgaans herkenbaar aan veel lange halen, uitgezonderd wellicht West Ham United dat zich ook onder hem niet vervreemdde van de huisstijl met verzorgd voetbal uit de tijd van Ron Greenwood  en Bobby Moore.

Het wachten is nu op resultaten, én op zijn gedragingen langs de lijn. Nederlandse journalisten, vooral van tv, kijken al verlekkerd uit naar zijn reacties op arbitrale beslissingen, op tegenstanders en op eigen spelers die niet goed genoeg naar hem luisteren. Serieuze bedenkingen waren er ook bij zijn komst,  verwijzend naar bijvoorbeeld het hilarische dansje dat Pardew in 2016 uitvoerde toen hij te vroeg droomde van een zege met Crystal Palace in de finale om de FA Cup tegen Manchester  United. ‘Dansen op het graf van de tegenstander’, werd dat genoemd.

VERBALE BOTSINGEN

Pardew raakte in Engeland ook in opspraak door verbale botsingen met de coach van de tegenpartij. Soms sprak hij spelers van de tegenstander zelfs persoonlijk tijdens een wedstrijd aan. ’Come and play for my team next year’, zei hij ooit bij een inworp tegen de Nederlandse international Patrick van Aanholt, toen deze nog voor Sunderland uitkwam. In het daaropvolgende seizoen speelde Van Aanholt inderdaad voor Crystal Palace, en nog steeds hoewel Pardew daar intussen lang vertrokken is.

Of Pardew in Den Haag ook in het whatsapp-verkeer binnen de spelersgroep gaat ingrijpen, is nog niet bekend. In Engeland sprak hij vorig jaar zijn afkeer daarover uit. ,,In whatsapp-groepen  van spelers wordt de autoriteit van de coach aangetast”, zei Pardew. Als ook bij ADO De Haag zo’n whatsapp-groep actief is, hoeven de spelers aan aparte beelden van hun nieuwe trainer geen gebrek te hebben.

TWITTER: @hmees

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees was verder medewerker van het maandblad ELF en schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal.

Leave A Reply