woensdag, december 8

Wat te onthouden van het weekeinde?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: laat ons voor AC Milan gaan, dat in Rome ging winnen en de spanning in de Serie A verlengt

SPELER VAN DE WEEK: Myron Boadu, die drie keer scoorde voor AZ in de topper tegen Feyenoord

BELGIË

De klassieker tussen Standard en Anderlecht heeft wel heel duidelijk gemaakt dat het niet goed gaat met ons (club)voetbal. Een bevestiging van wat we donderdag zagen in de Europa League. Antwerp jammerde over individuele fouten bij de doelpunten van de Rangers, maar dergelijke fouten zijn gewoon het gevolg van een gebrek aan kwaliteit voor dat niveau.

Ja, Club Brugge had grote pech met al die zieken, maar laat ons toch ook niet vergeten dat het vorig seizoen ook maar kantje boord was tegen Dinamo Kiev voor blauw-zwart in de voorronde van de Champions League. Een Europese topploeg zijn de Oekraïners nochtans niet.

Het meest verontrustende aan wat er vorige week gebeurde, was dat België achteropgeraakt ten opzichte van landen als Nederland (Ajax schakelde de nummer één uit Frankrijk uit en won zelfs beide wedstrijden), Oekraïne, Schotland en zelfs Oostenrijk. Allemaal competities waar de tv-rechten lager zijn (in Nederland is het ongeveer gelijk) dan in ons land. Ook commercieel zijn die competities niet sterker.

Het meest verontrustende is dat Club Brugge, dat er in eigen land zo ver bovenuit steekt, uitgeschakeld werd. De beursgang die vorige week in de media aan bod kwam, zou de West-Vlamingen Europese krachten moeten bezorgen. Dat lijkt twijfelachtig. Je bent nu eenmaal slechts zo sterk als je zwakste schakel. In dit geval als je zwakste deelnemer aan de Europese bekers. Standard overleefde de groepsfase niet, AA Gent presteerde Europees ronduit ridicuul en Charleroi kon zich zelfs niet plaatsen voor de poules.

Zoals de kaarten nu liggen, is de kans reëel dat de landskampioen vanaf 2023 niet meer rechtstreeks geplaatst is voor de Champions League. Dan mag Club nog een klasse sterker zijn dan nu, het zal zich via de voorronde moeten plaatsen. En dan word je wel heel afhankelijk van de loting.

Uiteraard is het positief dat Club vooruit wil en ook op vele vlakken stappen zet, maar het is absoluut noodzakelijk dat de rest ook progressie boekt. Club is vanwege de coëfficiënt Europees ook afhankelijk van de prestaties van de anderen. Ook in eigen land is het op sportief vlak een must dat de concurrentie het goed doet. Een zwakke competitie maakt je niet sterker en om tv-contracten te verbeteren, is er spanning nodig. In Frankrijk is geen enkele tv-zender bereid ook maar in de buurt te komen van wat de Ligue 1 wil. Voor een deel omdat de kampioen vooraf zo goed als gekend is. Dat PSG op dit moment slechts tweede staat, wordt als toeval beschouwd.

Club moet blijven groeien, maar ons voetbal heeft absoluut noodzaak aan sterke concurrenten. Anderlecht en Standard, om historische redenen, maar als het enigszins kan ook Racing Genk, AA Gent en Antwerp. Het is een keertje leuk dat de mindere goden zich tussen de reuzen mengen, maar echt goed is dat niet. Dat heeft Charleroi dit seizoen in de Europa League bewezen.

Bovendien speelt er nog iets anders. De mogelijkheid bestaat dat als clubs zoals KV Oostende, OH Leuven, Beerschot of KV Kortrijk zich zouden plaatsen voor een Europese beker, ze niet mogen deelnemen. Clubs van dezelfde eigenaar mogen immers niet in dezelfde Europese competitie aantreden. En de Thaise eigenaar, om maar dit voorbeeld te geven, zal heus niet Leicester City terugtrekken om OHL Europa te laten ingaan.

Terug naar Standard-Anderlecht (1-3). De Brusselaars haalden het verdiend en het voetbal was een verademing in vergelijking met de twee vorige speelrondes, maar mijlenver verwijderd van wat op Racing Genk werd geleverd. Voorlopig moeten we dat dus als een uitschieter beschouwen.

Erger is het gesteld met Standard. Wat een zwakke prestatie. Mbaye Leye begon goed, maar de laatste zes partijen waren gewoonweg dramatisch: 3 op 18 betekent crisis en je hebt pas van trainer gewisseld.

Club Brugge kwam niet in actie vanwege de corona-uitbraak en Antwerp speelt pas vanavond tegen OH Leuven. Bovenin verandert er dus niets. Racing Genk knoopte bij Charleroi weer aan met de overwinning. De Limburgers zorgden voor de 1-2 eindstand op het moment dat de Carolo’s steeds sterker aan het worden waren. Maar voor John van den Brom kon de opluchting niet groter zijn.

EUROPA

*In Engeland neemt Manchester City steeds meer afstand. Het won van West Ham (2-1) onder andere dankzij een assist van Kevin De Bruyne. De dichste achtervolger bungelt nu op twaalf punten. Man United kwam bij Chelsea immers niet verder dan een bloedeloos gelijkspel (0-0) en Leicester City liet zich, ondanks een goal van Youri Tielemans, in eigen huis ringeloren door Arsenal (1-3).

*PSG nadert tot op twee punten van Lille. De leider kon geen afstand nemen van Racing Straatsburg (1-1) en de Parijzenaars hadden geen kind aan hekkensluiter Dijon (0-4).

*Bayern München draaide weer op toerental tegen FC Keulen (5-1). RB Leipzig houdt de Europese kampioen in het vizier na de winst tegen Borussia Mönchengladbach (3-2), met de winnende treffer van ex-AA Gent-miskleun Sörloth. Frankfurt zakt verder weg na verlies bij Werder Bremen (2-1). Wolfsburg en Borussia Dortmund klampen min of meer aan. Bayer Leverkusen lijkt in vrije val.

*In Spanje bleef alles zoals het was. Atlético Madrid haalde het bij Villarreal (0-2). Barcelona nam een moeilijke hindernis bij FC Sevilla (0-2). Real Madrid treedt pas vanavond in de arena. Ik las ergens dat Thibaut Courtois dit seizoen al 37 punten gepakt heeft voor Real Madrid. Er kan geen twijfel over bestaan dat de Rode Duivel aan een heel sterk seizoen bezig is, maar als je van het totaal van de Koninklijke 37 punten aftrekt, kan het zich nu al opmaken voor de Segunda Division. Zullen we het erbij houden dat die 37 punten behoorlijk ruim berekend zijn?

*De Serie A blijft spannend. Inter had geen problemen met Genoa (3-0). Lukaku scoorde al binnen de eerste minuut. De andere treffers waren van Darmian en Sanchez. Dus drie doelpunten van spelers die bij Manchester United geen basisplaats meer hadden. Zegt dit iets over Man United of over de Serie A?

Milan blijft in het spoor van de stadsgenoot na een lastige partij bij AS Roma. Ibrahimovic werd bij 1-1 gewisseld en enkele minuten nadien maakte Ante Rebic de winnende goal (1-2). Juventus liep, ondanks een doelpunt van Cristiano Ronaldo, verdere schade op: 1-1 bij Hellas Verona. Napoli haalde het van Benevento (met de Belg Daam Foulon aan de aftrap). Dries Mertens opende de score (2-0).

Maradona (60) en de Belgen | François Colin

Share.

About Author

François Colin (68) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Sinds zijn pensioen in 2014 is hij columnist voor Sport/Voetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Comments are closed.