donderdag, mei 23

Oranje-spelers op zijspoor bij clubs

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nadert voor een lichting ‘vaste’ internationals de uitgang bij Oranje?  Het is nog maar een ‘eerste voorlopige selectie’ die bondscoach Ronald Koeman vorige week lanceerde. Maar wellicht veelzeggend is het dat tussen de 29 spelers vertrouwde namen ontbreken als Jasper Cillessen, Georginio Wijnaldum, Davy Klaassen en Steven Berghuis.

Voor de komende EK-duels, op 4 en 7 september tegen respectievelijk Griekenland (thuis) en Ierland (uit), Koeman trekt daarmee de lijn door van eind vorig seizoen. In de finaleronde van de Nations League in eigen land was al geen plaats meer voor Cillessen (34), Berghuis (31) en Klaassen (30). Toen was Wijnaldum (32) bij de twee verloren duels met Kroatië (2-4) en Italië.(2-3) nog slechts invaller. Tot de afvallers behoren nu eveneens de jongeren Tyrell Malacia (24) en Kenneth Taylor (21), die ook bij hun clubs een stap terug in de pikorde hebben moeten slikken.

Tamelijk geruisloos is Georginio Wijnaldum na 90 interlands helemaal overgeslagen. Jarenlang was hij een dienstbare kracht, vaak als reserve-aanvoerder, ook als hij met een doelpunt de oplossing vond voor Oranje. Met Memphis Depay voor zich vormde hij regelmatig een slagvaardig aanvalstandem.

Nu is niet alleen bij Oranje onzeker wat hij van dit seizoen mag verwachten. Ook de  toekomst bij zijn club Paris Saint-Germain is mistig. Twee jaar geleden verhuisde Wijnaldum van Liverpool FC naar de Franse hoofdstad. Een jaar later verhuurde PSG hem aan AS Roma, waar hij snel een been brak en zijn seizoen goeddeels verknald was.

Nu hij terug is bij Paris Saint-Germain, staat Wijnaldum op een zijspoor. Zelfs geen plaats op de  reservebank  is hem nog gegund. Wijnaldum wil graag weg, wellicht zelfs terug naar Nederland, maar een afkoopsom van 6 miljoen verhindert vooralsnog zijn vertrek.

AJAX KWETSBAAR

Ook anders spelers ervaren dat hun wel en wee bij de club de status bij Oranje raakt. Als invaller redde Davy Klaassen voor Ajax zaterdag nog een punt tegen Excelsior: 2-2. Of hij daarmee aan krediet heeft gewonnen bij de nieuwe coach Maurice Steijn moet nog blijken. Steven Berghuis mist door een schorsing uit vorig seizoen de eerste drie competitiewedstrijden. Of Klaassen en Berghuis nog in beeld komen bij Oranje, moet  maar worden afgewacht. Zonder dit tweetal en zonder  de vorig jaar doorgebroken Kenneth Taylor is Ajax met nog slechts twee spelers in de voorlopige Oranje-selectie vertegenwoordigd: Steven Bergwijn en Brian Brobbey.

JASPER CILLESSEN

Ver weg, misschien wel voorgoed, lijkt Oranje voor Jasper Cillessen. Vanaf 2013 stond hij 65 keer in het doel van het Nederlands Elftal. Vorig seizoen keerde hij terug bij NEC Nijmegen, waar hij dit seizoen mee tobt met de prestaties: twee nederlagen, zes tegentreffers.

Kort voordat Koeman zijn Oranje-groep  van 29 lanceerde, liet keeperstrainer Patrick Lodewijks telefonisch aan Cillessen weten dat hij niet bij de vier geselecteerde keepers hoort. Wat er nog meer werd uitgewisseld, wilde Cillessen niet verklappen voor de tv-camera. Bart Verbruggen, het 21-jarige keeperstalent dat deze zomer van Anderlecht  naar Brighton & Hove Albion switchte, is wel geselecteerd. Bij zijn nieuwe club heeft hij nog niet de voorkeur gekregen als eerste keeper.

BIJLOW MOET AL MEER DAN 60 KEER PAUZEREN

De keeperskeuze bij Oranje wordt interessant nu Feyenoord-doelman Justin Bijlow opnieuw wekenlang is uitgeschakeld, In de voorbije vier seizoenen miste hij door blessures en ziekte al 60 competitiewedstrijden. Door een polsbreuk in de linkerarm was Bijlow vorig seizoen bij negen Eredivisie-wedstrijden afwezig. Hetzelfde letsel trof hem zaterdag tijdens de training bij het stoppen van een schot. De blessure komt Bijlow (25) vooral ongelegen omdat hij sinds het voorjaar als eerste doelman in het Nederlands elftal werd beschouwd en bij buitenlandse topclubs in beeld was, onder meer bij Manchester United.

Bij Oranje moet Koeman nu kiezen uit een trio keepers met naast Bart Verbruggen ook de van een langdurige  blessure herstelde WK-doelman Andries Noppert en Mark Flekken, die Freiburg heeft verruild voor Brentford.  Anders dan Verbruggen heeft Flekken wel een basisplaats veroverd. Net als Brighton maakt Brentford een voorspoedige start in de Premier League door. Dat moet de status van Flekken kunnen verhogen. Als doelman van Freiburg (vijfde in de Bundesliga) werd hij in veel Nederlandse media vorig seizoen nauwelijks serieus genomen.

TWEE NIEUWKOMERS

In het aanbod van verdedigers heeft Koeman nieuwe mogelijkheden aangereikt gekregen. Micky van de Ven (22), debutant in de selectie, heeft meteen een basisplek in kunnen nemen bij Tottenham Hotspur dat hem voor 40 miljoen weghaalde bij VfL Wolfsburg. Sven Botman (23) zat drie jaar geleden voor het eerst op de bank bij Oranje, maar heeft nog altijd geen minuut interlandvoetbal gespeeld. Bij Newcastle United is zijn positie onomstreden

Zowel Van de Ven als Botman is een linksbenige centrumverdediger, een positie die ook Nathan Aké regelmatig inneemt bij Manchester City. Met Aké kan Koeman schuiven naan de linksbackpositie Voor die rol is niét Manchester United-verdediger Tyrell Malacia, maar zijn wel Feyenoorder Quilindschy Hartman (21)  en  Ian Maatsen (21) geselecteerd. Maatsen beleefde dit seizoen bij Chelsea zijn debuut in de Premier League. Met hem en Van de Ven telt de voorlopige selectie van Oranje twee nieuwe gezichten.

Bij de kandidaten voor de verdediging is Jurriën Timber voor langere tijd weggevallen. Timber ging voor 40 miljoen over van Ajax naar Arsenal, maar moest na een halve wedstijd in de Premier League uitvallen met een gescheurde kruisband in het kniegewricht. Of dat de keuze voor Matthijs de Ligt dichterbij brengt, moet nog blijken. Achterin bij Oranje is Virgil van Dijk onomstreden en is Steven de Vrij meestal een betrouwbaar bastion naast Van Dijk gebleken. Bovendien heeft Feyenoord-speler Lutscharel Geertruida (23) zich vorig seizoen als een verdediger met perspectief aangediend.

MATTHIJS DE LIGT

Wat betekent dat aanbod aan verdedigers voor Matthijs de Ligt (24)? In de succesvolle jaren van Ajax werd hij geprezen als een groot talent. Bij Bayern München is hij geen eerste keus meer. In het openingsduel van de Duitse Bundesliga bemanden de Franse international Upamecano en de Koraaan Kim Min-Jae (weggekocht bij Napoli) het defensiecentrum van Bayern München.  Na een gele kaart voor Kim Min-Jae kwam De Ligt in de tweede helft,  uit tegen Werder Bremen (0-4), nog wel aan bod, maar of dat zijn beurskoers binnen Oranje verhoogt, moet nog maar blijken.

 

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply