donderdag, juni 20

Oranje kuuroord voor Barça-trio

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De miserie hebben ze in Barcelona achter zich gelaten. Kuuroord Oranje moet de geest verfrissen bij Memphis Depay, Frenkie de Jong en Luuk de Jong.  Tegenstanders als Letland (uit) en Gibraltar (thuis) hoeven geen nieuwe kopzorgen te veroorzaken. Fijntjes stipte Louis van Gaal maandag aan hoe blij de internationals nu in eigen land bijeen zijn, terug onder de paraplu van het Nederlands Elftal.

,,Memphis verwoordde het heel mooi, geweldig wat hij zei”, sprak Van Gaal. ,,Trainer, zei hij, ik ben hier vorige maand heel gelukkig weggegaan. Ik ben heel gelukkig nu ik hier terug  ben. Beter kan hij het niet verwoorden.”

Hoe we die woorden moeten interpreteren, legde Memphis Depay zelf niet uit. FC Barcelona zal dat wel niet op prijs stellen. Joan Laporta, de president van de club, legde zelfs een spreekverbod op aan Ronald Koeman. De coach van Barcelona moest daarom de toezegging intrekken om woensdag in een talkshow op de Nederlandse zender SBS6 te verschijnen.

Wat Louis van Gaal maandagmiddag op een mooie namiddag in de bossen van Zeist uit de mond van Memphis Depay liet komen, vroeg wel om nadere uitleg. Wat had Memphis hiermee bedoeld? Had hij laten blijken zich ongelukkig te voelen bij Barcelona, met zijn keuze voor de Spaanse club?  Van Gaal: ,,Je moet mij geen woorden in de mond leggen. Ik heb niét gezegd dat Memphis ongelukkig is bij Barcelona, wél dat hij blij is nu hier te zijn.” Een dag later bestreed de indruk over Barcelona: ,,Ondanks de resultaten ben ik superhappy”, zei hij op ESPN.

BEVRIJD VAN SORES

Memphis Depay is niet de enige speler die zich bij Oranje bevrijd mag voelen van de sores bij zijn club. Van de beoogde basisspelers wonnen alleen Gakpo (PSV), De Vrij en Dumfries (beiden Inter Milaan) afgelopen weekeinde de wedstrijd met hun club. Georginio Wijnaldum moet als invaller zijn draai nog vinden bij Paris Saint-Germain, Matthijs de Ligt is bij Juventus in een voortdurende concurrentiestrijd gewikkeld met het Italiaanse kampioenenduo Chiellini en Bonucci.

Wijnaldum en De Ligt zijn geschorst voor het duel in Letland (vrijdag). Uit voorzorg heeft Van Gaal 26 spelers geselecteerd zodat hij mogelijk nog meer speler(s) naar de tribune moet verwijzen. Noa Lang (Club Brugge) en doelman Mark Flekken (Freiburg) zijn de nieuwe gezichten in de groep.

Noa Lang kreeg alvast een waarschuwing mee van de coach van Oranje.  ,,Provocerend gedrag moet hij bij mij niet laten zien”, aldus Van Gaal, die Lang vorige week via Face-Time al in de ogen aankeek en met hem zijn opties voor de opstelling doornam. Van Gaal: ,,Noa Lang speelt bij Club Brugge op links, hij heeft bij mij aangegeven ook op de rechterkant uit  de voeten te kunnen.”

‘VAN GAAL-KEEPER’

Vooralsnog is Steven Berghuis de eerste keus voor de rechterwing van Oranje. Voor de keeperspositie daarentegen is met Mark Flekken (28) zelfs een vierde kandidaat geselecteerd. ,,Mark Flekken heb ik er bij gehaald omdat hij in de Duitse Bundesliga aantoont uitstekend met zijn voeten te zijn, hij vormt daar de basis van een goede defensie. Een typische Van Gaal-keeper die er bij is gehaald omdat ik altijd op zoek ben naar de beste spelers. We kunnen nu een week lang zien, horen en voelen of hij een versterking kan zijn.”

Hoewel Van Gaal opnieuw benadrukte dat het aanbod voor de rechtervleugel gering is, heeft hij geen moment overwogen Quincy Promes te selecteren. Bij Spartak Moskou komt Promes regelmatig tot scoren, in eigen land hangt hem een rechtszaak boven het hoofd omdat hij verdacht wordt van betrokkenheid bij een steekpartij. Voor Frank de Boer, de voorganger van Van Gaal, was de verdenking géén beletsel om Promes te selecteren voor het EK, Van Gaal laat hem juist daarom wél thuis.

,,Quincy Promes hád een kandidaat kunnen zijn. In de voorbereiding op het WK van 2014 heeft hij bij mij zowel rechtsback  als rechtsbuiten gespeeld. In Moskou zit hij nu ver weg. Als ik hem terughaal komt alles weer dichtbij. Dan wordt het voor hem moeilijk de focus op Oranje te houden. Ik denk daarom niet dat ik spelers die in zulke zaken verwikkeld zijn, zal selecteren.”

DANJUMA

Voor de linkervleugelpositie, waarvoor Steven Bergwijn (Tottenham Hotspur) is afgevallen, is het oog nog wel  gericht op Arnaut Danjuma Groeneveld, de ex-speler van Cub Brugge. Na zijn transfer van Bournemouth naar Villareal maakt Danjuma furore zowel La Liga als de Champions League. ,,Hij is nu ook aan het scoren, sinds kort pas. Zijn transfer is ook pas laat tot stand gekomen. Ik kan me niet voorstellen dat hij er de volgende keer niét bij is.”

In de volgende interland-periode wacht Oranje duels met Noorwegen (thuis) en Montenegro (uit). Van Gaal: ,,Ik hoop dat we ons in november kwalificeren voor het WK. Dan kunnen we de interlands in 2022 benutten voor de voorbereiding op het WK van november volgend jaar, dan krijgen we de gelegenheid om het systeem er in slijpen. In 2014 heb ik daar zes weken tijd voor gehad. Volgend jaar hebben we de spelers maar één week samen voor het WK gaat beginnen. Zolang kunnen we  niet wachten.”

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

1 reactie

  1. Hoi beste Henk,
    Prachtige verhalen kun jij schrijven zowel op Facebook als in het Brabants Dagblad !
    Maar het verbaast mij soms wel dat je heel veel interesses toont voor RKC en Willem II.
    Maar als vaste toeschouwer bij fc.Den Bosch les ik zelden of NOOIT een positief verhaal hoe goed of beter zijn of worden en dit is toch wel jammer van zo,n geweldige vakkundige journalist!
    Hopelijk komt dat toch ook nog wel een keer en wacht daar met grote belangstelling op!

Leave A Reply