donderdag, september 29

Op naar 100 miljoen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Eerst was het 60 miljoen, vervolgens 80 miljoen, inmiddels wordt al gesproken over 97 miljoen euro. ,,Beneden de 100 miljoen gaat Antony niet weg bij Ajax”, zei Marc Overmars een jaar geleden al over de 22-jarige Braziliaanse aanvaller. Manchester United blijft aandringen op zijn komst, maar vooralsnog houdt de clubleiding van Ajax de poot stijf. In het handelsspel moet Antony Matheus dos Santos maar afwachten welk lot hem wacht.

,,God bepaalt mijn toekomst”, zei hij zaterdag zelf in de Telegraaf. Die dag bleef Antony weg van de training, een dag later ontbrak hij in de spelersgroep voor het duel bij Sparta Rotterdam. Voor zijn Braziliaanse management, bijgestaan door een oudere broer, stonden er belangijker zaken op de agenda dan Sparta – Ajax (0-1).

,,Volgens Antony was hij mentaal niet klaar om te spelen. Dat heb ik dan maar te accepteren. Maar ik vind dat hij moet blijven, we zijn al 5 à 6 basisspelers kwijt. Nog eentje erbij is wel erg veel van het goede. Maar ik weet ook hoe het werkt in dit soort situaties, ook al heb ik als speler nooit in een zo’n positie gezeten. Het gaat ook wel om absurde bedragen”, zei Ajax-coach Alfred Schreuder.

TERUGKEER HAKIM ZIYECH

Openlijk mag Schreuder tegenstribbelen, binnenskamers wordt hij koest gehouden met de toezegging dat Hakim Ziyech terugkeert bij Ajax. Maandag werd hij al gesignaleerd in Amsterdam, dinsdag postte zijn broer een oude foto van Hakim Ziyech in Ajax-tenue. Twee jaar geleden verliet Hakim Ziyech (29 intussen) zijn geboorteland, Ajax ontving 40 miljoen, maar bij Chelsea herinnerden zijn acties slechts sporadisch aan wat hem uiteindelijk zo geliefd maakte in de Johan Cruijff ArenA.

Een terugkeer van Ziyech zal Alfred Schreuder met vreugde verwelkomen. Tussen de twee bestond een warme band in de jaren dat Ziyech bij FC Twente speelde en daar openlijk steun uitsprak voor Schreuder toen de fans de coach verwensten. Of en onder welke voorwaarden Ajax hem nu wil strikken, is nog onduidelijk: huur of een miljoenensom voor Chelsea. Financiële ruimte is er nog wel, zeker als Antony voor 100 miljoen de deur uitgaat. Deze zomer werd al voor 120 miljoen aan spelers verkocht en 110 miljoen uitgegeven voor nieuw personeel.

FRENKIE DE JONG

Met pakweg 100 miljoen zal Antony goed zijn voor de grootste transfer ooit in de geschiedenis van Ajax. Nummer één is vooralsnog Frenkie de Jong die in 2019 voor 86 miljoen (inclusief bonussen) naar FC Barcelona verhuisde.

Als opvolger van Hakim Ziyech betaalde Ajax twee jaar geleden 15 miljoen voor de toen 20-jarige Antony. Intussen is de Braziliaan twee keer kampioen geworden in Nederland, haalde hij olympisch goud binnen met Brazilië en mag hij als international uitkijken naar het WK. Zodoende moet Ajax ook nog enkele miljoenen aan bonussen afrekenen met FC Sao Paolo, naast een aandeel van 20 procent bij doorverkoop.

BEURSKOERS

Als de deal met Manchester United deze week naar verwachting zal zijn afgewikkeld, kan Ajax tevreden de financiële balans opmaken. Op de Amsterdamse effectenbeurs  joegen de uitgelekte transferbesprekingen het aandeel Ajax in twee weken tijd met ruim 15 procent omhoog. En met Ziyech op de rechterflank hoeft het er niet zwakker op te worden.

Andersom zal het vraag zijn of Antony in de Premier League succesvoller én effectiever wordt dan Ziyech. In de Johan Cruijff ArenA adoreren de fans hun Braziliaanse lieveling om zijn dribbels, zijn voorzetten en traptechniek. Met assists en goals speelde Antony twee seizoenen een belangrijke rol. Daar staat tegenover dat hij buitenshuis nogal eens werd vervloekt om zijn aanstellerij en zijn gedrag tegen tegenstanders. Of die houding in de Engelse voetbalcultuur zal worden gedoogd, mag worden betwijfeld.

Mét Antony zal Erik ten Hag een derde speler ter beschikking krijgen die hij kent uit de Eredivisie, ná Tyrell Malacia (Feyenoord) en Lisandro Martinez (Ajax). Mogelijk wordt daaraan met Cody Gakpo (PSV) ook nog een vierde speler toegevoegd. Nog nadrukkelijker drukt Erik ten Hag dan een ‘Nederlands’ gezicht op Manchester United. Gezien de (tegenvallende)  ervaringen van hun voorgangers uit de Eredivisie zal het interessant worden te bezien of zij wél in staat zijn om uit te groeien tot  hoofdrolspelers in de Premier League.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply