woensdag, juni 19

Ook Lukaku kon Struijk niet verleiden

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Op zijn zoektocht naar linksbenige verdedigers en geschikte keepers is Louis van Gaal uitgekomen bij een ‘halve Belg’ en een reus uit Friesland. Vooralsnog blijven de WK-kansen van Pascal Struijk en Andries Noppert beperkt tot een plekje op een voorlopige lijst met 32 spelers voor de komende interlands in de Nations League tegen Polen (22 september) en België (25 september). Vrijdag moet een volgende schifting uitwijzen hoe serieus hun WK-kandidatuur is.

De selectie van Pascal Struijk (23), verdediger van Leeds United, maakt duidelijk dat de speler zelf zijn keuze nu heeft gemaakt. Tevergeefs polste Romelu Lukaku  eind vorig seizoen nog de interesse bij Struijk voor de Rode Duivels. ,,Na de wedstrijd tegen Chelsea sprak hij me aan en informeerde wat ik ging doen. ‘We zouden het leuk vinden als je bij ons komt’, zei Lukaku. lk zei hem toen al dat Nederland mijn eerste keus was. Daar heb ik toch meer gevoel bij”, vertelde Struijk zondag in het tv-programma De Voetbalkantine op ESPN.

Twee jaar geleden werd Struijk al eens gebeld door Roberto Martinez. De Belgische bondscoach kreeg te horen dat hij de knoop nog niet had doorgehakt. Omdat Struijk vanuit Nederland nauwelijks signalen kreeg, startte hij wel de procedure voor een Belgisch paspoort. De corona-beperkingen verhinderden dat Struijk tijd vond voor een daarvoor vereist bezoek aan de Belgische instanties. Ook Erwin van de Looi, coach van Nederland Onder 21, nam contact op met hem, maar oproepen voor Nederlandse (jeugd-)selecties bleven uit.

GEBOREN IN DEURNE

Pascal Struijk hád voor België kunnen kiezen omdat hij op 11 augustus 1999 in Deurne is geboren. Tot zijn derde jaar groeide hij op rond Antwerpen, waar zijn Nederlandse ouders werkzaam waren. Via ADO Den Haag kwam Struijk in 2016 bij Ajax terecht.  In de winter van 2018 lokte Leeds United hem naar Engeland.  Zijn ontwikkeling verliep zo snel dat hij in december 2020 zijn debuut in het eerste elftal maakte. Zijn basisplaats is inmiddels onbetwist.

Struijk maakt dit seizoen indruk in de Premier League. Met geslaagde tackles en passzuiverheid staat hij in de top van de statistieken genoteerd. Aan linksbenige centrumverdedigers heeft Oranje behoefte omdat de keus  zich beperkt tot Nathan Aké (Manchester City), Daley Blind (Ajax) en Bruno Martins Indi (AZ).  Geen van drieën heeft Van Gaal als centrumverdediger volledig kunnen overtuigen.

HJD20220827-4377

Andries Noppert, 2 meter en 3 centimeter.

ZEVEN JAAR RESERVEKEEPER

Opmerkelijker nog dan de al langer sluimerende selectie van Pascal Struijk is de verschijning in de voorlopige selectie van de 28-jarige Andries Noppert als keeper. Tot januari was hij in zeven jaar profvoetbal niet verder gekomen dan 17 wedstrijden in het eerste elftal van clubs, ver weg in de schaduw van de top. Bij NAC Breda, FC Dordrecht en het Italiaanse Foggia was Noppert veelal tweede doelman, totdat hij in januari 2022 bij Go Ahead Eagles tot eerste keeper promoveerde.

Kees van Wonderen (53), vijfvoudig international als speler van Feyenoord, schonk hem zijn vertrouwen bij Go Ahead Eagles. In het kielzog van Van Wonderen verhuisde Noppert deze zomer mee naar sc Heerenveen waar hij eerder nooit verder was gekomen dan het Onder 21-team. In Friesland, zijn thuisland, trekt Noppert zijn progressie door. Zijn lengte van 2.03 is al imponerend, met zijn lange lijf beschikt hij ook over snelle reflexen. Bovendien blijkt Noppert een nuchtere Fries, die ongeremd zijn mondje roert en ook daarmee indruk maakt in het voetbalmilieu.

‘PENALTY-SPECIALIST’

Met de keuze van Noppert in de voorlopige selectie is de verwachting ontstaan dat Van Gaal in hem de gewenste ‘penalty-specialist’ ziet. Vorig seizoen gaf de bondscoach van Oranje al aan nadrukkelijk een keeper voor die uitgesproken rol te willen selecteren. Op het WK 2014 verraste Van Gaal door in de kwartfinale tegen Costa Rica op de valreep doelman Jasper Cillessen te vervangen,  vlak voordat na 120 minuten aan strafschoppen moest worden begonnen. De intimidaties en reddingen van Tim Krul brachten Costa Rica van de kook en Oranje naar de (verloren) halve finale tegen Argentinië. Daarin kwam het opnieuw aan op strafschoppen. Een nieuwe keepersvervanging was niet meer mogelijk, de wissels waren opgesoupeerd. ,,Anders had ik het opnieuw gedaan”, zei Van Gaal.

Met Norwich City degradeerde Tim Krul (34) vorig seizoen naar het tweede niveau in Engeland. Nu is hij ook zijn plaats bij Oranje kwijt. Of voor Noppert een soortgelijke rol bij strafschoppen is weggelegd, moet worden afgewacht. Volgens statistieken stopte hij tot nu toe 35 procent van de penalty’s waarmee hij werd geconfronteerd. Zaterdag moest Noppert vijf keer zichten in het duel met Ajax. Een strafschop waarmee hij getest had kunnen worden, bleef uit.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply