vrijdag, juli 19

Onze Twee Wijzen over Virgil van Dijk

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Onze Twee Wijzen bespreken Virgil van Dijk en het effect van zijn absentie op het spel van Liverpool.

Liverpool presteert zo ongelooflijk slecht omdat Virgil van Dijk niet speelt?

contra

Frank (tegen de stelling)

Virgil van Dijk zat nog niet zo lang geleden wat ongemakkelijk in smoking naast Ronaldo en Messi als genomineerde voor de titel Wereldvoetballer van het Jaar. Men hoeft geen bovengemiddelde voetbalwijsgeer te zijn om hier de conclusie aan te verbinden dat je dan van enige waarde bent en dat medespelers je zullen missen als een blessure je aan de kant houdt. Ook wij baalden stevig als kilometervreter Jan Thoolen of goaltjesdief Rico Schlüter verstek lieten gaan wegens een griepje of kater. Gelukkig hadden we nog ruim voldoende andere vedetten achter de hand om het gemis te compenseren: Vogels, Wolfs, Catta, Vissers, Meeuwissen…. wat je noemt een beestachtig sterke selectie.

Ook op Anfield lopen best nog aardige voetballers rond – Salah, Mané, Wijnaldum – en het is daarom ook veel te kort door de bocht om de terugval van Klopp’s team toe te schrijven aan die misdadige actie van de Everton-doelman. Eén zwaluw maakt geen zomer, één zetel geen kamermeerderheid, één eentje geen eentweetje, zelfs één ei is geen ei, laat staan dat één speler een wereldteam op de been houdt. Waar de ‘Reds’ des te meer onder te lijden hebben is het gemis van die andere man: de Twaalfde. De enorme stoot adrenaline die in normale tijden voor aanvang van iedere wedstrijd rechtstreeks in de bloedbaan wordt geïnjecteerd als 50.000 hondstrouwe fans uit volle borst en met betraande ogen ‘You’ll never walk alone’ zingen: daar kan een fitte Virgil absoluut niet tegenop. En dat is bij deze stelling tevens ook de spijker op the ‘Kop’: you’ll never walk alone…..you’ll never win alone én you’ll never lose alone

Peter (vóór de stelling): Na het WK 2014 ging het slecht met Oranje. Vooral onder trainer Blind, liep het voor geen meter en maakten de supporters zich ongerust over de toekomst van het team. Dit gevoel sloeg helemaal om toen Koeman trainer werd en Virgil van Dijk aanwees als aanvoerder. Het kan geen toeval zijn dat het hierna alleen maar beter ging met het team.

De carrière van de statige verdediger kwam wat aarzelend op gang. In Nederland bleef het bij een paar seizoenen FC Groningen. Weinigen zullen toen vermoed hebben dat deze speler een paar jaar later tot beste voetballer van Europa zou worden gekozen. Bij Liverpool kwam Van Dijk pas echt tot bloei. Hij is ook de leider van het team.

De successen van Liverpool worden vaak toegeschreven aan trainer Jürgen Klopp. De Duitser was echter al een paar jaartjes actief bij Liverpool, zonder dat dit een titel opleverde. De grote prijzen werden pas behaald, nadat Van Dijk zich bij de ploeg aansloot. Zonder Van Dijk heeft Liverpool onlangs toch de kwartfinale in de Champions League bereikt. Gezien de andere teams die nog in de race zijn, lijkt een herhaling van de winst uit 2019 onwaarschijnlijk. Het team speelt duidelijk minder goed dan de seizoenen ervoor. Meestal zijn meerdere oorzaken aan te wijzen voor de terugval van een team. In het geval Liverpool is het echter duidelijk: zonder Van Dijk geen titels!

Wat nu bij Liverpool gebeurt, zou ook wel eens het lot van het Nederlands elftal kunnen worden. De laatste berichten over het herstel van Van Dijk zijn niet positief. Het is twijfelachtig of hij op tijd is hersteld voor het EK. Van Dijk is onmisbaar in het huidige Oranje. Dat heeft niet alleen te maken met zijn voetbalkwaliteiten, maar vooral omdat hij – net zoals bij Liverpool – de onbetwiste leider is van het team. Van Dijk geniet veel sympathie, ook in het buitenland. Dat zal veel te maken hebben met de wijze waarop hij, na een wedstrijd tegen Duitsland, compassie toonde met een scheidsrechter wiens moeder overleden was.

Van Dijk geniet ook meer vertrouwen dan trainer De Boer. Dat komt omdat de aanvoerder wél voor zijn mening durft uit te komen. De bondscoach gaf alleen maar ontwijkende antwoorden toen hij vragen kreeg over het WK in Qatar. De vraag is hoe Van Dijk het vindt om straks misschien te moeten voetballen in stadions waarvoor 6.500 arbeidsmigranten het leven hebben gelaten.

Een dag uit het leven van – Een dag uit het leven van Virgil van Dijk | Jan Willem Spaans

Share.

About Author

Peter Verkooijen Panellid rubriek ‘De Twee Wijzen’ in de Pingelieër, het digizine van RIOS ’31. Voetballiefhebber met een onbevangen kijk op zaken die in de voetbalwereld spelen. Frank Bukkems was als speler actief bij RIOS31, voormalig landskampioen waar hij part noch deel aan had en stortte zich daarna in Den Haag met evenveel succes op tal van andere carrières. Hij maakt sinds 2001 deel uit van dit tweekoppige panel waar hij ongehinderd door enige kennis van zaken reageert op stellingen die direct of zijdelings met de voetbalactualiteit te maken hebben.

Comments are closed.