zondag, mei 26

Onze Twee Wijzen over Julian Nagelsmann

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Onze Twee Wijzen bespreken Julian Nagelsmann en zijn transfersom

Julian Nagelsmann is zijn transfersom van 25 miljoen méér dan waard

contra

Frank (tegen de stelling)

Niets menselijks is ons wijze mannen vreemd en zo bollen wij net als de landskampioen aan het eind van een zwaar seizoen rustig uit en snakken naar een zonnige zomer zonder al te veel gedoe en beperkingen.

De betrekkingen tussen Den Haag en Limburg zullen in het najaar opleven nu ook onze groengele helden zijn toegetreden tot de Keuken Kampioen Divisie. Om toch met een enigszins acceptabele selectie aan deze klus te kunnen beginnen, zal ADO hopen op een fractie van het bedrag waar in deze stelling sprake van is. Voor Bayern München daarentegen is 25 miljoen euro klein pils, want zo liggen tegenwoordig de verhoudingen in het Europese clubvoetbal nu eenmaal. Het lijkt het alledaagse leven wel: de rijken worden steeds rijker, de rest ploetert voort en probeert op allerlei manieren het hoofd boven water te houden. Nu zal een groot deel van dit astronomische bedrag in de zakken van schimmige tussenpersonen belanden, maar hoe dan ook €25.000.000,00 dat is, naast een handjevol bitcoins, goed voor:

  • 000.000 liter potgrond (mits bij RIOS besteld)
  • 083.333 doses Pfizer-vaccins
  • 087.429 exemplaren van het nieuwe boek van Willem Vissers
  • 666 schoolspullenpassen voor minima
  • 000 waterpompen in de Sahel
  • 1500 scholen in Nepal
  • 1 Nagelsmannetje (excl 5 jaar salaris, bonussen, voorrijkosten en btw).

 

Wat zou u kiezen?

Peter (vóór de stelling):

Peter (vóór de stelling): Dat er voor jonge voetballers soms astronomische transfersommen worden betaald, daar waren we aan gewend. Nu Bayern zo veel geld op tafel legt voor een jonge trainer zijn mensen verbaasd. We zullen er echter aan moeten wennen dat ook de ‘prijzen’ van trainers omhoogschieten.

De leeftijd en trainingsaanpak van een trainer zijn vaak onderwerp van discussie. Onlangs was het Pierre van Hooijdonk die Dick Advocaat ‘old school’ noemde. Dat viel bij Dick niet in goede aarde en een heuse vete was geboren. Als het missen van een penalty en het maken van eigen doelpunten, zoals Feyenoord deed in de wedstrijd tegen Ajax, ook bij ‘old school’ horen dan heeft Pierre wel een punt. De voetbalanalist heeft meer op met de moderne trainer, de ‘laptoptrainer’. Klopp, Tuchel, Schmidt en ook Nagelsmann zijn trainers die tot deze categorie behoren.

Opvallend is dat het trainers zijn die zelf nooit op een hoog niveau gevoetbald hebben. Er zijn voetbalanalisten die van mening zijn dat je dan nooit een goede trainer kunt worden. De feiten logenstraffen echter die redenering. Kijk naar de resultaten die de eerdergenoemde trainers behaald hebben. Kijk ook naar de Eredivisie, waar een trainer als Sjors Ultee mooie resultaten behaalt met Fortuna Sittard. Was daar van tevoren niet een trainer actief die bij PSV, Feyenoord en Wolfsburg speelde? Toch kreeg die het Sittardse team maar niet aan het voetballen.

Nagelsmann was van meet af aan de wenskandidaat van het Bayern-bestuur om Flick op te volgen. Erik ten Hag was, samen met nog een paar anderen, reservekandidaat mocht Nagelsmann afhaken. Waarom Ten Hag niet de eerste kandidaat was, is me inmiddels duidelijk geworden. Ik las laatst een artikel in VI waarin stond dat Nagelsmann in zijn beginperiode als trainer bij 1899 Hoffenheim het niet schuwde om make up te gebruiken. Het was bij een wedstrijd tegen Bayern. Ik denk dat men vanaf dat moment in München een oogje op Nagelsmann had. Bij Bayern is men namelijk niet vies van een beetje glamour. Een nuchtere Tukker heeft dan geen schijn van kans.

Hoe hoog is de transferwaarde van een voetballer of trainer? Deze vraag is eenvoudig te beantwoorden. Vergelijk het met de huidige huizenprijzen. Het is maar net wat de gek ervoor geeft. De markt bepaalt de prijs. Nagelsmann is jong, komt goed over in de media en heeft goed gepresteerd de afgelopen jaren. Voor Bayern is het een investering waarvan men naar verwachting jarenlang plezier heeft. Die 25 miljoen zien ze bij Bayern als een koopje!

20 Toppers van Oranje 2020 | Jan-Willem Spaans

Share.

About Author

Peter Verkooijen Panellid rubriek ‘De Twee Wijzen’ in de Pingelieër, het digizine van RIOS ’31. Voetballiefhebber met een onbevangen kijk op zaken die in de voetbalwereld spelen. Frank Bukkems was als speler actief bij RIOS31, voormalig landskampioen waar hij part noch deel aan had en stortte zich daarna in Den Haag met evenveel succes op tal van andere carrières. Hij maakt sinds 2001 deel uit van dit tweekoppige panel waar hij ongehinderd door enige kennis van zaken reageert op stellingen die direct of zijdelings met de voetbalactualiteit te maken hebben.

Comments are closed.